IMAO JE RAK PLUĆA

Umro je aboridžinski glumac David Gulpilil, najpoznatiji po ulozi u filmu ‘Krokodil Dundee‘

Bio je čovjek koji je volio svoju zemlju i svoju kulturu, ponosno ih je predstavljao u svijetu, rekao je Steven Marshall

David Gulpilil Ridjimiraril Dalaithngu

 Everett Collection/Everett/Profimedia

David Gulpilil Ridjimiraril Dalaithngu, jedan od najvećih australskih glumaca i plesača Aboridžina, koji je svjetsku slavu stekao ulogom u filmu "Krokodil Dundee", preminuo je u dobi od 68 godina u svome domu u Južnoj Australiji. Bolovao je od raka pluća. Njegova kći Phoebe Marson prije dvije godine objavila je kako je njezinu ocu dijagnosticiran agresivan rak.

Igrao je u australskim filmovima "Storm Boy", "Charlie's Country", "Ten Canoes", "Rabbit Proof Fence" i "The Tracker", no manja uloga Nevillea u filmu "Krokodil Dundee" iz 1986. donijela mu je milijune obožavatelja diljem svijeta.

Davidova karijera započela je nakon što je zapeo za oko britanskom redatelju Nicolasu Roegu, koji mu je dao glavnu ulogu u filmu "Walkabout" iz 1971. godine. Pet godina kasnije pojavio se u australskom klasiku "Storm Boy", što mu je uvelike pomoglo u stvaranju dugogodišnjeg partnerstva s južnoaustralskom filmskom industrijom.

Premijer Južne Australije Steven Marshall odao je počast Gulpililu u ponedjeljak navečer, rekavši kako je njegov rad oblikovao kulturni krajolik Južne Australije.

- Bio je čovjek koji je volio svoju zemlju i svoju kulturu, ponosno ih je predstavljao u svijetu. Glumac, plesač, pjevač i slikar, on je također bio jedan od najvećih umjetnika koje je Australija ikad vidjela. Ali život Davida Gulpilila nije bio bez borbi - susreo se s rasizmom i diskriminacijom te živio pod pritiskom podjele između svog tradicionalnog načina života i javnog profila - izjavio je premijer.

- Njegov rad promijenio je narativ Australije. Posjedovao je golem magnetizam, vještinu i inteligenciju - rekao je pak australski filmski kritičar Jason Di Rosso.

Dokumentarni film o umjetnikovu životu pod nazivom "Zovem se Gulpilil" premijerno je prikazan u ožujku ove godine, a glumac se posljednji put pojavio u javnosti upravo na njegovoj projekciji.

Inače, Gulpilil je 1987. godine uvršten na Kraljičine rođendanske počasti i postao je članom Reda Australije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:48