NOVI SAJT

U Buckinghamskoj palači su ljutiti: Harry i Meghan prekršili su obećanje kraljici Elizabeti

Rebrending je očekivano izazvao ljutnju, jer Sussexi na novom sajtu koriste titule, ali ignoriraju sve veze s kraljevskom obitelji

Meghan, Harry i kraljica Elizabeta II. 2018. godine

 John Stillwell/Afp/Profimedia/John Stillwell/afp/profimedia

Dugo su i predano radili na promjenama u prikazu svojeg brenda, koje će, valjda, biti odraz stvarnosti, i pritom slušali savjete stručnjaka, a rezultat je "tako-tako". Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle napokon su lansirali svoj novi sajt sussex.com. Na toj je web adresi sada "Ured princa Harryja i Meghan, vojvode i vojvotkinje od Sussexa", poprilično dosadno, ukočeno i prazno mrežno mjesto, kako to obično biva sa službenim korporativnim stranicama.

Sussexi su, u stvari, ovim potezom povezali sve svoje dobrotvorne i medijske aktivnosti njihova brenda Archewell i napravili bazu za svoje daljnje projekte.

Britancima se novi sajt, očekivano, nije pretjerano svidio i otkako su rebrendirani Sussexi stigli na web nastoje iz boje, fontova, fotografija i riječi izvući neke zaključke odbjeglom princu i njegovoj partnerici. Većina kritika odnosi se na činjenicu da par koristi titule, no britanska se monarhija nigdje ni riječju ne spominje.

image

Web stranica Sussexa

Www.sussex.com/

BBC u analizi piše kako je par za naslovnu stranicu izabrao tamnoplavu boju koju marketinški stručnjaci vole povezivati s povjerenjem i kvalitetom. Zatim se pojavljuje slika nasmijanog para koji plješće, nastala vjerojatno na sportskim igrama Invictus prošle godine u Njemačkoj, a ona bi trebala biti "poruka dobroga osjećaja, pozitivnosti i zajedništva.

Kritičari s Otoka kažu i kako stranica ima "određeni predsjednički štih" zbog naziva ured, grba, opisa ciljeva i biografijama dvojca koji se hvali uspjesima i nagradama.

"Trebala bi biti odraz klasike i jednostavnosti. Možda bi čak mogla funkcionirati kao sajt za neke luksuzne čokolade. Možete zamisliti glas koji šapće o tome kako Sussex nije samo za Božić," komentiraju na BBC-ju.

image

Harry i Meghan na igrama Invictus

Leon Kuegeler/Afp/Profimedia/Leon Kuegeler/afp/profimedia

U Ujedinjenom Kraljevstvu, oni koji vole mrziti Harryja i Meghan i sve što je povezano s njima najviše živcira to što par nigdje ne spominje druge članove kraljevske obitelji. Titule su velikim dijelom zaslužne za bogate ugovore s Netflixom, izdavačima i svim ostalim partnerima, na kojima Meghan i Harry zarađuju za dobar život u Kaliforniji. One su im dale težinu.

U stvari, jedino pri čemu ostaju povezani s britanskom kraljevskom obitelji i, recimo, priznaju vezu je činjenica da oboje u svojim biografijama koriste titule svoje djece, "princ Archie i princeza Lilibet". Zagriženi rojalisti rado bi vidjeli i njih dvoje i njihovu djecu bez titula.

Profil princa Harryja spominje njegovu vojnu karijeru, njegove dobrotvorne aktivnosti i njegovu biografiju "Rezerva", ali ni riječi o tome da je na petom mjestu za britanski tron.

Stručnjaci kažu da je stavljanje Archewella, za koji nikad nije bilo jasno je li dobrotvorna organizacija ili medijska tvrtka, u drugi plan, a isticanje Harryja i Meghan kao pojedinaca, potez koji su morali napraviti, no hoće li se isplatiti i hoće li njih dvoje doista imati prilike za "Oblikovanje budućnosti poslovanjem i filantropijom", drugi je par rukava.

Meghan se usredotočila na svoju ulogu "feministice i zaštitnice ljudskih prava i rodne jednakosti". Kraljevska obitelj ne spominje se ni jednom u njezinoj biografiji, samo podatak da se 2018. godine vjenčala s princem Harryjem.

image

Kralj Charles i princ Harry

David Rose/Afp

Daily Mail piše kako je lansiranje sajta izazvalo popriličnu ljutnju u Buckinghamskoj palači, te da u Tvrtki, smatraju kako su Meghan i Harry još jednom prekršili čvrsta obećanja koja su dali pokojnoj kraljici Elizabeti II. kada su odlučili prestati biti zaposlenici monarhije. Obećali su da nikada neće koristiti svoj kraljevski status za zaradu. Naravno, pisanog dogovora nema, a Harry i Meghan nisu prvi put napravili nešto što eventualno može naškoditi obitelji. K tome, činjenica je da par ima pravo koristiti titule i svoje prezime - nikome nisu ništa ukrali.

Palača zasad nije reagirala, službeno su odbili komentirati novi sajt, jer su svi fokusirani na veliku zdravstvenu krizu kralja Charlesa koji je krenuo na liječenje nakon dijagnoze raka, pa je čak i Harry posjetio oca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:13