SKANDAL

Tom Cruise vratio kipiće Zlatnih globusa, Scarlett Johansson bijesna: ‘Oni su seksisti!‘

Holivudskom udruženju novinara, koje organizira dodjelu nagrada, zamjeraju se nedostatak raznolikosti i neprovođenje reformi
Tom Cruise i Dustin Hoffman na dodjeli Zlatnih globusa 1997. godine
 The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Holivudska megazvijezda Tom Cruise (58) pridružio se sve većem broju glumaca koji oštro kritiziraju organizatore dodjele nagrada Zlatni globus zbog nedostatka raznolikosti i navodne korupcije. Kako prenosi The Mirror, junak filmova "Top Gun" i "Nemoguća misija" zbog spomenutih kontroverzi i neprovođenja nužnih reformi odlučio je vratiti svoje tri osvojene nagrade.

S obzirom da negodovanje protiv holivudskog udruženja stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) sve više raste, očekuje se da će i drugi nagrađivani glumci slijediti Tomov primjer.

Cruise je vratio trofeje osvojene u sljedećim kategorijama: za najboljeg glumca u "Jerryju Maguireu" 1997., za najboljeg glumca u "Rođen 4. srpnja" 1990. i za najboljeg sporednog glumca u "Magnoliji" 2000.

Prije njega, svoj glas protiv protiv udruženja novinara digli su i Netflix, Amazon te NBC.

- Za velike promjene treba uložiti puno vremena i rada, a mi čvrsto vjerujemo da će HFPA dati svoj maksimum kako bi se uspješno sprovele nužne reforme. Međutim, NBC neće emitirati dodjelu Zlatnih globusa 2022. Pretpostavljajući da organizacija intenzivno radi na izvršavanju svojega plana, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti emitirati program u siječnju 2023. - stoji u priopćenju koje je objavila medijska kuća NBC.

U ponedjeljak je i Warner Bros. također izvijestio kako će prestati održavati projekcije i druge događaje za HFPA-u sve dok se ne uvedu značajnije promjene.

Podsjetimo, HFPA se našla u velikim problemima nakon što je Los Angeles Times objavio sumnjive podatke o nedostatku raznolikosti unutar samog udruženja koje organizira Zlatne globuse. Ispostavilo se kako među 90-ak članova s pravom glasa nema niti jednog crnca, zbog čega se zatražilo hitno provođenje reformi.

image
Scarlett Johansson
Valerie Macon/Afp/Profimedia

Holivudsko udruženje stranih novinara ovih dana oštro je kritizirala i Scarlett Johansson (36), koja je tijekom uspješne karijere imala čak pet nominacija za Zlatni globus. Ona je javno pozvala i ostale u filmskoj industriji da bojkotiraju spomenutu organizaciju ukoliko ista ne napravi značajne interne promjene.

- U više navrata suočila sam se sa seksističkim pitanjima i primjedbama od strane određenih članova HFPA-e. Njihovo nedolično ponašanje graniči sa seksualnim uznemiravanjem. Ako unutar udruženja ne bude temeljitih reformi, onda je očito došlo vrijeme da se udaljimo od HFPA-e te usredotočimo na važnost i snagu jedinstva unutar naših sindikata i industrije u cjelini - izjavila je Scarlett, a prenosi BBC.

Glumicu je podržao i kolega iz filma "Osvetnici" (The Avengers), Mark Ruffalo (53).

- Moramo ispraviti nepravde iz prošlosti. Iskreno, kao nedavni dobitnik Zlatnog globusa, ne mogu se osjećati ponosno ili sretno zbog primanja ove nagrade - napisao je glumac na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:33