JE LI POGRIJEŠIO?

Tolkien odbio popularne Beatlese: Htjeli su snimati ‘Gospodara prstenova‘, ali su dobili - ne!

Iako su glazbenici bili potpuno oduševljeni autorom, Tolkienu se njihova želja nije niti najmanje svidjela.

The Beatles

 Ifa Film/United Archives/Profimedia

Slavnom novozelandskom redatelju Peteru Jacksonu, čiji su najslavniji filmovi trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit" nastali prema romanima J. R. R. Tolkiena, 1968. bilo je samo šest godina kada su se odvijali događaji o kojima naravno tada nije imao pojma, ali koji će puno kasnije imati ogroman utjecaj na njegovu redateljsku karijeru.

Naime, te je godine engleski književnik Tolkien, piše BBC, odbio tada već planetarno popularne The Beatlese koji su željeli ekranizirati njegov fantastični ep "Gospodar prstenova". Nekih 36 godina poslije "Povratak kralja", zadnji film u Jacksonovoj trilogijskoj adaptaciji književnog klasika, izjednačio je rekord s najviše osvojenih Oscara u jednoj godini s "Titanicom" i "Ben-Hurom". "Povratak kralja" osvoji je 11 zlatnih kipića i to u svim kategorijama u kojima je bio nominiran uključujući i najbolju režiju za Jacksona.

Dakle, da se "fantastična četvorka" uspjela dogovoriti s Tolkienom i ekranizirati Froda, i za filmsku povijest i definitivno za Jacksona, stvari su se mogle daleko drukčije odvijati. Želja Beatlesa da snime "Gospodara prstenova" i Tolkienovo odbijanje, nisu nepoznati, ali se o samom događaju malo toga zna, više je postao poput neke urbane legende.

image

The Beatles

Ifa Film/United Archives/Profimedia

No kako se Jackson upustio u produkciju skoro osam sati dugog dokumentarca od tri epizode "Get Back" za Disney+; o stvaranju albuma Beatlesa iz 1970. "Let It Be", to mu je pružilo priliku da ispita sir Paul McCartneyja što se točno dogodilo s njihovom verzijom "Gospodara prstenova".

Kako piše BBC, Jackson koji se trenutno nalazi na Novom Zelandu priznao im je kako je bio silno znatiželjan i da ga je jako kopkao cijeli slučaj.

"Spajao sam te djeliće informacija koje sam dobio kako bi stvorio pravu sliku. Ispitivao sam o svemu Paula, jer se Ringo ne sjeća puno toga. Ono što sam shvatio jest da je Denis O'Dell, koji je bio njihov filmski producent iz Applea i koji je producirao "The Magic Christian", imao ideju da snime "Gospodara prstenova". Kada su Beatlesi otišli u Indiju u Rishikesh i tri mjeseca proveli tamo družeći se među ostalim s guruom Maharishijem, bilo je to početkom 1968., on im je poslao 'Gospodara prstenova'. Vjerujem, obzirom da su u pitanju tri knjige, da je po jednu poslao svakome od njih, a mislim da je jedino nije dobio Ringo. Ali John, Paul i George dobili su svaki po jednu knjigu da je čitaju u Indiji. A kada su je pročitali, bili su potpuno oduševljeni", ispričao je Jackson za BBC.

Iako su glazbenici bili potpuno oduševljeni autorom koji je umro 1973., tri godine nakon raspada Beatlesa, Tolkienu se njihova želja nije niti najmanje svidjela.

"U konačnici, nisu mogli dobiti prava od Tolkiena, jer mu se nije svidjela ideja da pop grupa radi njegovu priču. Odbio ih je. A stvarno su pokušali realizirati tu ideju. Nema sumnje u to. Ozbiljno su promišljali o tome početkom 1968.", govori Jackson.

Prema onome što je čuo, pretpostavlja da bi u slučaju da je film dobio zeleno svjetlo, McCartneyja vidjeli kao Froda, Starra kao Sama, Lennona kao Golluma i Harrisona kao Gandalfa. Izbor redatelja Beatlesa? Stanley Kubrick, koji je upravo završio film "2001: Odiseja u svemiru".

Također priznaje koliko bi njegov život mogao biti drugačiji da su The Beatles već snimili "Gospodara prstenova".

"Paul mi je rekao kako mu je drago da na kraju nisu snimili film, zato što sam ga ja tako dobio i da mu se jako sviđa. Na to sam mu odgovorio kako je šteta što nisu, zato što bio to bio mjuzikl", kazao je Jackson aludirajući tako na činjenicu da bi glazbena povijest tako bila bogatija za još 14, 15 te legendarne grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:21