AKSHATA MURTHY

Tko je nova ‘prva dama‘ Downing Streeta: Bogatija je od kralja, njen otac je indijski ‘Bill Gates‘

Rishi Sunak i Akshata Murthy najbogatiji su par koji je ikada živio na adresi Downing Street 10

Akshata Murthy

 Susannah Ireland/Afp

Downing Street 10 bio je dom mnogim premijerima i njihovim partnericama, ali par koji će se useliti krajem ovog tjedna na tu adresu - Rishi Sunak i Akshata Murthy, najbogatiji je par koji je ikada živio na toj lokaciji.

Uspon Rishija Sunaka na vlast privukao je pozornost u Indiji, i to ne samo zato što je on prvi britanski premijer azijskog porijekla. Njegova supruga Akshata Murty kći je indijskog milijardera Narayane Murthyja, jednog od najpoznatijih biznismena u zemlji koji je prozvan ‘indijskim Billom Gatesom‘ i koji je vlasnik tvrtke Infosys iz Bangalorea.

Iako je Samantha Cameron, supruga bivšeg britanskog premijera Davida Camerona i ‘prva dama‘ U.K.-a od 2010. do 2016., dospjela na naslovnice medija zbog golemog bogatstva koje je trebala naslijediti, milijarderka Akshata navodno je čak bogatija od kralja zbog svog udjela od 430 milijuna funti u očevom IT carstvu.

image

Kralj Charles, Rishi Sunak i Akshata Murthy

I-images/Eyevine/Profimedia

Problem s porezom

Nasljednica milijarde vrijednog bogatstva došla je u središte pozornosti kad se ranije ove godine pokazalo da nema domicilni status, što znači da nije morala plaćati nikakav porez na svoju zaradu izvan Ujedinjenog Kraljevstva. Kasnije je ipak pristala platiti britanski porez na svoj svjetski prihod.

Na kraju je dala izjavu u kojoj je branila svoj ‘posve legalni‘ porezni status, kojeg se na kraju ipak odrekla.

"Postalo je jasno da mnogi ne smatraju da je to kompatibilno s ulogom mog supruga kao kancelara. Razumijem i cijenim britanski osjećaj za pravednost i ne želim da moj porezni status bude smetnja za mog muža ili da utječe na moju obitelj. To znači da ću sada plaćati porez u Ujedinjenom Kraljevstvu na sav moj svjetski prihod, gdje god u svijetu on nastao. Ovo radim jer to želim, a ne zato što to od mene zahtijevaju pravila", rekla je tada Akshata.

Sunak je doživio siloviti uspon u sedam godina otkako je prvi put postao zastupnik u Britaniji. Iako sama nije političarka, nova ‘prva dama‘ Ujedinjenog Kraljevstva u više se navrata našla u centru pozornosti javnosti – kako u vezi s njezinim bogatstvom tako i zbog svojih modnih izbora.

Nju se nekoliko puta u javnosti znalo vidjeti u odjeći vrijednoj tisuće funti. U prosincu 2020. tako se pojavila u novom paru Gucci tenisica od 445 funti, Valentino kaputu od 1630 funti i kožnoj suknji vrijednoj više od 1000 funti dok je sa suprugom izašla u otmjeni Mayfair. Međutim, tijekom Rishijeve prve kampanje prošlog ljeta, u kojoj je izgubio od Liz Truss, Akshata se pojavljivala u puno skromnijoj high street odjeći. Za posjet rodnom gradu Margaret Thatcher, Granthamu, odjenula je haljinu od ‘samo‘ 165 funti.

Sunakovi zajedno imaju bogatstvo u vrijednosti od 730 milijuna funti, objavio je Sunday Times Rich List u svibnju.

Voli popiti koju čašicu i neuredna je

U intervjuu za The Times u kolovozu, Rishi je biračima dao mali uvid u svoj brak. "Cijela moja obitelj pije, moja žena definitivno pije. Jako je iritira što ja to ne činim", rekao je tada.

Sunak je dodao i da su ga konačno nagovorili da popije nekoliko čašica neposredno prije njegova vjenčanja u Indiji 2009., ali je priznao da mu se okus nije svidio. Dodao je i da se on i njegova supruga razlikuju u još nekim stvarima.

"Ja sam nevjerojatno uredan, a ona je jako neuredna. Puno sam organiziraniji, ona je spontanija... Neće joj se svidjeti što to govorim, ali bit ću iskren s vama, nije baš osoba od pospremanja. Zapravo, ona je totalna noćna mora kad je pospremanje u pitanju, odjeća joj je posvuda... i cipele... o Bože, te cipele", rekao je tada Sunak o svojoj supruzi.

image

Rishi Sunak

Daniel Leal/Afp

Imućna obitelj

Akshatu, bivšu modnu dizajnericu, i njezina brata Rohana uglavnom su odgajali baka i djed s očeve strane, dok su im ambiciozni majka i otac gradili karijere u inženjerstvu i znanosti. Dok je njezin otac osnovao Infosys i izgradio svoje bogatstvo, Akshatina majka Sudha postala je prva žena inženjer koja je radila za najvećeg indijskog proizvođača automobila TELCO.

Akshata je odmalena pokazivala strast prema modi i prisjetila se kako ju je majka grdila što više pažnje pridaje glamuru nego učenju. Nakon završetka školovanja, preselila se u SAD, gdje je diplomirala ekonomiju i francuski na Claremont McKenna Collegeu u Kaliforniji te studirala na Fashion Institute of Design and Merchandising u L.A.-u.

Kad se preselila na Sveučilište Stanford, upoznala je svog supruga Rishija, koji je studirao na vrhunskom koledžu nakon što je dobio Fulbrightovu stipendiju.

Rishi je nedavno priznao da je ‘bilo jasno da tu ima nečega‘ kad su se on i Akshata prvi put sreli. Četiri godine kasnije, 2009., vjenčali su se na raskošnoj ceremoniji u Bengaluruu u Indiji, koji je paru bio dom sljedeće četiri godine. Dobili su dvije kćeri.

image

Rishi Sunak i Akshata Murthy

Justin Goff/Goff Photos/Profimedia

Bavila se i modom

Tijekom prvih zajedničkih godina, Akshata je nastavila karijeru u modnoj industriji i 2007. godine pokrenula vlastitu tvrtku, Akshata Designs, koja se temeljila na slavljenju indijske kulture, otkrivanju umjetnika u udaljenim selima i radu s njima.

"Ja govorim o priči koja stoji iza određenog odjevnog predmeta, to je autentičnost, umijeće i zaštita bogate baštine", rekla je tada za Vogue. "Stalo mi je do toga da učinim nešto u Indiji, za Indiju, jer je to dio DNK-a moje obitelji."

Međutim, njezin poslovni pothvat podbacio je i propao nakon samo tri godine.

Bez obzira na to, majka dvoje djece nastavila je imati udjele u tvrtkama tijekom godina – uključujući obiteljsko carstvo, Infosys, i projekt koji su ona i Rishi zajedno pokrenuli - Catamaran Ventures UK. Također je povezivana s pizzerijom Jamieja Olivera te markom New & Lingwood.

Na kraju su se Rishi i Akshata preselili u Ujedinjeno Kraljevstvo 2013., gdje je Rishi dvije godine kasnije postao zastupnik u Richmondu u Yorkshireu. Par sada sa svojim kćerima živi u gradskoj kući vrijednoj 7 milijuna funti u Kensingtonu, koja je samo jedna od nekoliko nekretnina koje posjeduju.

Osim gradske kuće, također posjeduju i stan vrijedan milijun funti te dva milijuna vrijednu vilu u Yorkshireu, gdje ga zovu ‘Maharaja iz Dalesa‘. Posjeduju i penthouse vrijedan 5,5 milijuna funti u Kaliforniji, s pogledom na pristanište Santa Monice, koji koriste tijekom praznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:04