ODLAZAK LEGENDE

Tina Turner je neposredno prije smrti na Instagramu objavila zloslutnu poruku: ‘Dovela sam se u veliku opasnost...‘

Kad je Turner dijagnosticirana hipertenzija, rekla je da ‘ne razumije da može išta učiniti u vezi s tim‘

Tina Turner

 Mark Mainz/Afp

Rock ‘n‘ Roll zvijezda Tina Turner podijelila je sumornu objavu na Instagramu o zatajenju bubrega čak dva mjeseca prije svoje prerane smrti.

Naime, 83-godišnja Turner otvoreno je progovorila o svojim zdravstvenim problemima na Međunarodni dan bubrega 9. ožujka, otkrivajući da se dovela u "ozbiljnu opasnost" ne shvaćajući ozbiljno svoju dijagnozu hipertenzije, dijagnosticirane još 1978. godine, piše Daily Mail.

- Moji su bubrezi žrtve mog neshvaćanja da je moj visoki krvni tlak trebao biti liječen konvencionalnom medicinom - napisala je Turner.

- Dovela sam se u veliku opasnost odbijajući se suočiti s realnošću da mi treba svakodnevna, doživotna terapija lijekovima - objasnila je.

Njena objava iz ožujka dala je pratiteljima uvid u njezine posljednje dane, a uz sliku je napisala da je "predugo vjerovala da je njeno tijelo nedodirljiv i neuništiv bastion".

U jezivom intervjuu za Guardian ovog travnja, Turner je otkrila kako želi da je pamte i dodala da se ne boji smrti.

- Po čemu biste voljeli da vas pamte? - upitao je Guardian.

- Kao kraljicu rock‘n‘rolla. Kao žena koja je drugim ženama pokazala da je u redu težiti uspjehu usprkos uvjetima - zaključila je.

Na pitanje što je plaši kod starenja, odgovorila je kratko i jasno: "Ništa".

- Ovo je životna avantura i ja grlim i prihvaćam svaki dan s onim što on nosi - nadovezala se.

Nekoliko poznatih ličnosti i slavnih osoba požurilo je odati počast Turner na društvenim mrežama objavljujući njezine fotografije s nastupa. Bivši predsjednik SAD-a, Barrack Obama, odao je počast pokojnoj potpisnici kasno u srijedu, govoreći o njoj kao o "nezaustavljivoj".

Objavio je fotografiju na kojoj se Turner šepuri u srebrnoj haljini sa crnim čipkastim rubom.

- Tina Turner je bila sirova. Bila je moćna. Bila je nezaustavljiva. I bila je neumoljiva – kroz radost i bol govorila je i pjevala svoju istinu. Trijumf i tragedija - napisao je Obama.

Kad je Turner dijagnosticirana hipertenzija, rekla je da "ne razumije da može išta učiniti u vezi s tim".

- Ne mogu se sjetiti da sam ikada dobila objašnjenje o tome što visoki krvni tlak znači ili kako on utječe na tijelo - rekla je European Kidney Health Alliance u ožujku ove godine.

- Visoki krvni tlak smatrala sam svojim normalnim. Stoga ga zapravo nisam ni pokušavala kontrolirati - objasnila je.

image

Tina Turner

Patrick T. Fallon/Afp

Budući da se njezino stanje nije liječilo, Turner je 2009. doživjela moždani udar. Imala je još jedan moždani udar 2013., samo tri tjedna nakon što se udala za svog partnera s kojim je provela gotovo 30 godina, njemačkog glazbenog producenta Erwina Bacha.

Tri godine kasnije, 2016., dijagnosticiran joj je rak crijeva. Liječnici su joj odstranili dio crijeva, ali problemi s bubrezima su se pogoršali. Turner je patila od neugodnih nuspojava liječenja hipertenzije i prestala je uzimati lijekove, a umjesto toga pokušala je s homeopatskim lijekovima. Rezultati su doveli do zatajenja bubrega i na kraju rezultirali time da je njezin suprug Bach donirao svoj bubreg kako bi joj spasio život.

image

Tina Turner

Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Mediapunch/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Operacija je obavljena u travnju 2017. i bila je uspješna, iako je Turner još uvijek imala blage simptome, koji su uključivali mučninu i vrtoglavicu.

- Mjeseci nakon transplantacije bili su obilježeni usponima i padovima bez kraja. S vremena na vrijeme, moje je tijelo pokušavalo odbaciti donorski bubreg, kao što se to često događa nakon transplantacije. Povremeno je to zahtijevalo više prijema u bolnicu. Stalno sam osjećala mučninu i vrtoglavicu, zaboravljala sam stvari i bila sam jako uplašena. Ovi problemi još uvijek nisu sasvim riješeni. Imam više recepata i jako pazim da pedantno slijedim upute liječnika. Jer znam da mogu vjerovati njima i njihovim terapijama - objasnila je.

image

Tina Turner

Kevin Winter/Afp

Javnost je posljednji put Tinu mogla vidjeti kada je primljena u Rock and Roll Hall of Fame. Turner nije otputovala u Cleveland na ceremoniju, ali je snimila video.

- Ako mi još uvijek dodjeljuju nagrade u 81. godini, mora da sam učinila nešto kako treba - rekla je Turner kroz unaprijed snimljenu videoporuku, emitiranu 30. listopada 2021. godine. Dan poslije, objavila je fotografiju na kojoj prima nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:14