OTIŠAO JE U 42. GODINI

Svijet u šoku nakon smrti talentiranog dizajnera: Nitko nije znao da je vodio borbu s rijetkim karcinomom

Virgil Abloh ušao je u povijest kao prvi afroamerički kreativni direktor slavne francuske modne kuće Louis Vuitton
 Francois Guillot/AFP

Virgil Abloh, koji je ušao u povijest kao prvi afroamerički kreativni direktor slavne francuske modne kuće Louis Vuitton, preminuo je u 42. godini života nakon dugotrajne i hrabre borbe s rijetkim oblikom karcinoma.

Velika nada modne industrije vodila je bitku protiv agresivnog oblika raka, srčanog angiosarkoma, daleko od očiju javnosti, a bolest mu je dijagnosticirana 2019. godine.

- Svi smo u šoku, Virgil nije bio sam naš genijalni dizajner, vizionar, nego je bio i predivna duša i mudar čovjek, naveo je u priopćenju izvršni direktor Louis Vuittona Bernard Arnault.

Virgil je po struci diplomirani arhitekt i nema nikakvog formalnog obrazovanja o modi. Sve što zna, naučio je od majke krojačice. Na dan kada je diplomirao 2003. godine, upoznao je repera i dizajnera Kanyea Westa i njegova tadašnjeg menadžera Johna Monopolyja, nakon čega je postao član njegova kreativnog tima.

image
Angela Weiss/AFP
image

Virgil Abloh na reviji u Parizu

Anne-christine Poujoulat/AFP

Vijest o njegovoj smrti izazvala je šok i nevjericu na društvenim mrežama. Mnogi obožavatelji se opraštaju od njega, nazivajući ga modnim i kulturnim trendsetterom. Od talentiranog Virgila Abloha oprostili su se i pjevač Pharrell Williams te dizajner Marc Jacobs.

Bio je kreativni direktor brenda ulične mode Off-White, koju su rado nosili Justin Bieber, Travis Scott i Kylie Jenner. Off-White je surađivao s brendovima poput Nikea, Ikee, Championa, Jimmyja Chooa i Timberlanda.

- Neumorno je stvarao dok je prolazio brojne iscrpljujuće terapije. Uz sve to, njegova radna etika, beskrajna znatiželja i optimizam nikada ga nisu napuštali. Njegova misija bila je otvoriti vrata drugima i stvoriti put za veću jednakost u umjetnosti i dizajnu. Vjerujemo da će inspirirati buduće generacije, navela je u priopćenju njegova obitelj.

image

Gigi Hadid i Virgil Abloh

Angela Weiss/AFP
image

Virgil Abloh

Ammar Abd Rabbo/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:30