Svakih nekoliko mjeseci na TikToku se pojavi novi nekonvencionalni recept koji ubrzo nakon objavljivanja postane pravi hit i novi trend u kulinarskom svijetu. Prošlo je ljeto obilježila kombinacija sladoleda i voćnih roladica čije je recept bio vrlo jednostavan. Oko kuglice sladoleda od vanilije omotala se tanka voćna roladica, a sve se jede kao sendvič. Od neobičnih trendova proizašlih s TikTok moraju se izdvojiti razne kombinacije McDonald‘s sladoleda s ostalim njihovim proizvodima poput krumpirića i gotovo svima poznata tjestenina s rajčicama i feta sirom piše Salon.
Najnoviji TikTok kulinarski trend opet se bazira na sladoledu od vanilije kojem se dodaju dva sastojka ključna u gotovo svačijoj kuhinji, ekstra djevičanski maslinovo ulje i krupna morska sol. Kombinacija je prvi put dospjela na naslovnice nakon što je Dua Lipa, Grammyjem nagrađena pjevačica i zvijezda "Barbie", tijekom intervjua za BBC Radio 1 prošlog studenog, rekla kako je to njezin omiljeni način za jesti sladoled.
“Mislim da sladoled od čokolade nije toliko dobar. Ali znaš što mi se sviđa? Vrlo je jednostavno: uzmem sladoled od vanilije i na njega stavim maslinovo ulje i morsku sol. Toliko je ljudi već isprobalo ovu kombinaciju i jako im se dopala”, otkrila je pop zvijezda.
Halo Top Creamery kasnije je koristio ovaj zvuk u TikTok videu reklamirajući vlastiti sladoled od vanilije uz jedinstvene preljeve.
Kombinacija je od tada izazvala različite reakcije ljudi na internetu. Mnogi su bili zaintrigirani izborom preljeva, ali drugi su smatrali upravo suprotno, rekavši da maslinovo ulje na vrhu sladoleda zvuči daleko od ukusnog.
Naravno, maslinovo ulje i morska sol nisu uobičajeni dodaci, barem ne u Sjedinjenim Američkim Državama gdje trgovine sladoledom obično nude čokoladne sirupe, umak od karamele i šarene posipe. No ovakva tradicija jedenja sladoleda, iako nova na TikToku, postoji već dugi niz godina.
Iako se točno podrijetlo deserta ne može pronaći na jednom određenom mjestu, smatra se da ima korijene u bogatoj tradiciji mediteranske kuhinje, prema Texas Hill Country Olive Co. U Italiji, gelato con olio e sale – što u prijevodu znači sladoled s maslinovim uljem i morskom soli — popularan je desert. Kasnije je predstavljen američkoj javnosti početkom 2010-ih kada ga je njujorški Big Gay Ice Cream počeo posluživati iz svog kamiona sa sladoledom.
Danas se u nekoliko restorana u New Yorku može uživati u sladoledu s maslinovim uljem i morskom soli. Kuharica Missy Robbins Lilia, koja se nalazi u Williamsburgu, Brooklyn, poslužuje sladoled koji se zove "Talijanski posao". To je mekani gelato od vanilije s obilatom kapljicom maslinovog ulja i posipom od morske soli i komorača. L‘industrie, Massima Leveglie i Nicka Bagliva, također smještena u Williamsburgu, nudi gelato con olio uz sorbe od limuna s morskom soli i začinjenim čileanskim maslinovim uljem.
“Ulje se jako dobro slaže s morskom soli i vanilijom jer je vanilija poput praznog platna koje pruža mogućnost da na vidjelo izađe pikantnost. Općenito, maslinovo ulje dobro ide uz sladoled jer je to potpuno drugačija vrsta masnoće; kremasta, hladna, mliječna u kontrastu s nečim biljnim, zelenim i začinjenim!”, rekla je Hallie Meyer, kreativna genijalka koja stoji iza Caffè Panna, za La Cucina Italianu.
Bogatstvo maslinovog ulja također dodaje dašak zemljanosti i voćnosti kremastim, slatkim okusima sladoleda od vanilije. Pahuljice soli pojačavaju okus i dodaju malo raznolikosti teksturi. Konačni desert je sladak, ali pomalo slan, gladak, ali pomalo hrskav opisala je za kraj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....