75 GODINA

Sve o proslavi rođendana kralja Charlesa: novi portret, intimna večera i važan projekt. No, jedna ga stvar tišti...

Britanski kralj i dalje je iznimno ljut na sina Harryja i nikada mu se neće ispričavati ali neće ni zatvoriti sva vrata

Kralj Charles III.

 Hollie Adams/wpa Pool/shutterstock/Hollie Adams/wpa Pool/shutterstock

Britanski kralj Charles III. odlučio se držati tradicije i za snimanje novog, službenog portreta povodom 75. rođendana, angažirao je Johna Waddella Rankina, ili jednostavno Rankina, uglednog fotografa slavnih i bogatih koji je, za njezin 75. rođendan snimao i njegovu majku, kraljicu Elizabetu II.

Portret će najprije krasitti naslovnicu magazina za beskućnike Big Issue koji izlazi u ponedjeljak, dan prije Charlesova rođendana 14. studenog. Tada kreće i projekt koji je kralju posebno prirastao srcu pod nazivom Coronation Food Project, koji će osiguravati pomoć u hrani onima koji je trebaju u sve težim uvjetima života i financijske krize. Projekt želi pomoći spriječiti besmisleno i sramotno bacanje silnih tona namirnica i organizirati sustav u kojem će ih dobiti svi kojima su potrebne.

image

Kralj Charles III.

Hollie Adams/wpa Pool/shutterstock/Hollie Adams/wpa Pool/shutterstock

Analizirajući novi portret kralja - na kojem gleda izravno u kameru, s blagim smješkom na licu i "sjajem u oku" - kraljevska dopisnica i urednica u Daily Mailu, Rebecca English pozabavila se i stanjem stvari u Palači i obitelji.

Charles, prema riječima njegovih prijatelja i pouzdanika, nema namjeru slaviti 75. rođendan uz veliku pompu. Osim što će na taj dan obilježiti pokretanje Coronation Food Projecta, sve će biti kao i svakog drugog dana. A to znači raspored kojeg se kralj uvijek pridržava od jutarnjeg vježbanja i jednostavnih obroka, rješavanja dnevnih obaveza i razgovora sa suradnicima i suprugom Camillom.

No, kraljevska dopisnica piše da u pozadini uvijek stoji tema bolna za kralja, a to je princ Harry. Tretnutno, između oca i sina gotovo nema komunikacije. English tvrdi kako je Charles još uvijek iznimno ljut na sina zbog briga kojima je opteretio kraljicu Elizabetu II. u njezinim posljednjim godinama života, te zbog uvreda na račun kraljice Camille.

image

Kralj Charles III. i kraljica Camilla

Toby Melville/Afp

- Poznato je da kralj iznimno mrzi svađe te da nikad neće do kraja zatvoriti vrata za svojeg mlađeg sina. Ali to ne znači da će ikad popustiti pred Harryjevim zahtjevima za nekakvom isprikom. On je sve to stavio na stranuj i odlučio se koncentrirati na svoje kraljevske dužnosti - napisala je i dodala kako joj je pouzdani izvor iz Palače rekao kako je kralj tužan što ne viđa sina i unuke, ali "nema žurbe u pokušaju da se stvari poprave".

image

Kralj sa sinovima Harryjem i Williamom

Carl De Souza/Afp/Profimedia/Carl De Souza/afp/profimedia

Proteklih dana puno se nagađalo jesu li Harry i Meghan bili formalno pozvani na privatnu proslavu Charlesova rođendana. English kaže da nisu i dodaje da se radi o malenoj, intimnoj večeri u Londonu za prijatelje, na kojoj praktički neće biti nikoga od članova obitelji. Charles je, kaže, želio dan kao svaki drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:03