LOŠE KOMUNIKACIJE

Šutnja o zdravlju Kate Middleton ljuti javnost: ‘Da je Meghan u pitanju pričalo bi se o svakom detalju‘

Zbog šturih informacija iz Kensingtonske palače o zdravlju princeze od Walesa, koja je operirana u siječnju, šire se brojne glasine

Princeza od Walesa zadnji je put bila u javnosti za Božić 2023.

 Adrian Dennis/Afp

Samo kada to moraju, zbog razbuktavanja glasina, iz Kensingtonske palače dijele informacije o zdravlju princeze od Walesa, Kate Middleton.

Najnovije su stigle nakon što je njezin suprug, princ William, otkazao odlazak na komemoraciju za svojeg kuma, posljednjeg grčkog kralja Konstantina koji je preminuo 10. siječnja u 83. godini života. William nije došao zbog "osobnih razloga", što je uznemirilo javnost. Ipak, ni u toj novoj objavi nije bilo novih informacija.

"Oporavak princeze od Walesa od abdominalne operacije i dalje dobro napreduje", napisali su šturo iz Palače.

Krajem siječnja, Kate je puštena kući nakon dvotjednog boravka u bolnici gdje je bila zbog kirurškog zahvata u trbušnoj šupljini. Tada je rečeno da se ona "vratila kući u Windsor kako bi nastavila oporavak od operacije. Dobro napreduje."

image

Kraljevska obitelj na okupu za Božić 2023.

Adrian Dennis/Afp

U prvom je trenutku rečeno kako će princ William prorijediti obaveze kako bi bio sa suprugom i djecom Georgeom (10), Charlotte (8) i Louisom (5), ali to se nije dogodilo. Jer, morao je preuzeti niz obaveza nakon što je njegov otac, kralj Charles III., objavio da mu je dijagnosticiran karcinom, te krenuo na liječenje. S dvoje zaposlenih članova kraljevske obitelji izvan stroja, princ nije imao previše izbora. Uspio je odvojiti nekoliko dana za obitelj, te ih sa suprugom i djecom, tijekom školskih praznika, proveo na imanju Sandringham, gdje su mogli biti daleko od očiju javnosti.

Sharon Carpenter, koja za kanal E! News prati britansku kraljevsku obitelj, objasnila je zašto i Buckinghamska i Kensingtonska palača informiraju javnost na takav način.

- Cijela bi situacija bila predmet velikih nagađanja da ne kažu ništa. - rekla je - Iako sada vidimo više transparentnosti nego ikad kada je u pitanju zdravlje monarha, još uvijek postoji mnogo informacija koje ne žele objaviti.

To, očigledno, nije dovoljno i mnogi se pitaju o čemu Palača šuti i je li škrtost na informacijama primjerena i znaju li "njihovi ljudi" išta o kriznom komuniciranju. Nagađanja je sve više, a reakcije uvijek šture.

image

Princ William preuzeo je brojne dužnosti zbog očeve bolesti

Kin Cheung/Afp

Na društvenim mrežama i u medijima pojavile su se glasine da je i Kate dijagnosticiran rak. Brzo su ih opovrgnuli, ali bez ikakvih detalja. Opovrgnuli su i priče o tome da je nakon operacije princeza bila intubirana (što se radi kod akutnog zatajenja disanja). Najnovije priče o tome kako se radi o Crohnovoj bolesti, kroničnoj upalnoj bolesti crijeva, za sada nisu ni negirane ni potvrđene.

Glavni izvori svih tih priča su društvene mreže - razne teorije bujaju, a najžešći kritičari tvrde da je komuniciranje s javnošću u slučaju zdravlja princeze od Walesa katastrofalno i sumnjivo im je što britanski mediji uglavnom šute o toj temi. Kažu, da je u pitanju, primjerice, Meghan Markle, ne bi oklijevali ni trenutka pisati o njoj do zadnjeg detalja.

Nakon objave o tome kako princ neće na komemoraciju, javio se i Piers Morgan, koji je poznat po svojoj privrženosti Windsorima i kritikama prema odbjeglom princu Harryju i njegovoj supruzi Meghan. Na X-u je napisao kako bi Palača trebala dati više informacija o "privatnim razlozima".

"Što može biti važnije od odavanja počasti svojem kumu? Sigurno nije nešto beznačajno", napisao je.

Dodatnu nelagodu i zabrinutost oko zdravlja žene koja će jednoga dana biti kraljica, izaziva potpuno drugačiji pristup Buckinghamske palače vijestima o zdravlju kralja Charlesa. Novih fotografija Kate Middleton nema od Božića 2023., dok se kraljevi suradnici i sam Charles trude biti otvoreni i pozitivni. Charles se pojavljuje u javnosti, pa i javno zahvaljuje na dobrim željama i brizi za njegovo zdravlje.

A princeza od Walesa trebala bi se, kako je najavljeno odmah nakon operacije, svojim dužnostima vratiti nakon Uskrsa, početkom travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:10