TRAGIČAN KRAJ

Snimljen jezivi trenutak ubojstva: Popularna TikTokerica brutalno likvidirana ispred vlastite kuće!

Ona nije prva influencerica u toj državi koja je upucana usred sve većeg gušenja sloboda na internetu

Ubojstvo TikTokerice

 Screenshot/youtube/instagram/

Iračka TikTok zvijezda, poznata stotinama tisuća online sljedbenika kao Om Fahad, ubijena je u kasnonoćnom napadu ispred svoje kuće u četvrti Zayouna u istočnom Bagdadu.

Snimka nadzorne kamere snimila je napad u petak, pokazujući napadača u tamnoj odjeći i s kacigom na glavi kako silazi s motocikla, hoda prema crnom terencu i puca u TikTokericu koja je sjedila unutra.

Prema Al Jazeeri, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je formiralo tim koji će istražiti okolnosti ubojstva. Om Fahad, čije je pravo ime Ghufran Sawadi, bila je popularna na TikToku, a imala je gotovo pola milijuna sljedbenika te je dijelila videozapise na kojima pleše uz pop glazbu.

U veljači 2023. sud ju je osudio na šest mjeseci zatvora koji je utvrdio da njezini videozapisi sadrže “nepristojan govor koji podriva skromnost i javni moral”, a neki od njezinih videa imali su više od milijun pregleda.

Još pet kreatora online sadržaja također je tada dobilo zatvorske kazne do dvije godine, a protiv ostalih su pokrenute istrage.

To se dogodilo nakon što je iračko Ministarstvo unutarnjih poslova u siječnju 2023. pokrenulo odbor za otkrivanje "opscenog i ponižavajućeg sadržaja" koji su na internetu objavili utjecajni ljudi poput Fahad. Prema iračkom Ministarstvu unutarnjih poslova, tako bi očuvali "moral i obiteljsku tradiciju" u iračkom društvu.

Također su stvorili i internetsku platformu na kojoj su irački korisnici prijavljivali svaki takav sadržaj. Vlasti su u to vrijeme tvrdile da je javnost pozdravila platformu i zabilježili su desetke tisuća prijava. Naime, Om Fahad nije prva iračka influencerica koji je upucna usred sve većeg gušenja sloboda na internetu.

Noor Alsaffar, 23-godišnja TikTokerica sa stotinama tisuća pratitelja, ubijena je u rujnu 2023, a Tara Fares, 22-godišnji model i influencerica, ustrijelili su naoružani napadači 2018. godine. Iraku nisu strana ni brojna takozvana "ubojstva iz časti", a 22-godišnju YouTube zvijezdu Tibu al-Ali je prošlog siječnja zadavio njezin otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:02