ZLATNI KIPIĆI

Sljedećeg vikenda na rasporedu su Oscari: Donosimo sve detalje neobične dodjele i prijenosa

Oscare ćemo gledati uživo iz željezničke stanice Union Station u središtu LA-a, a dio će se prenositi iz Dolby Theatrea u Hollywoodu
Stuatua Oscara
 Valerie Macon

Iako je ovogodišnja dodjela Oscara prvotno bila zakazana za veljaču, zbog pandemije kipići će se dijeliti čak dva mjeseca kasnije, 25. travnja. Za razliku od dodjele Zlatnih globusa i BAFTA-e, koji su se održali putem Zooma, Oscare ćemo gledati uživo iz željezničke stanice Union Station u središtu Los Angelesa, dok će se popratni dio programa prenositi iz Dolby Theatrea u Hollywoodu.

Hrvati će ovu po mnogočemu drugačiju dodjelu zlatnih kipića moći pratiti na Prvom programu HRT-u u noći na 25. na 26. travnja s početkom pola sata iza ponoći. Skraćena snimka Oscara bit će prikazana 26. travnja u 21 sat na Drugom programu.

image
Oscari na HTV-u
Renato Branđolica Za Hrt

- Upravo je odgoda izazvana pandemijom dala je Akademiji puno više vremena za pripremu showa u novim zahtjevnim uvjetima te producenti Oscara 2021. Redatelj je svečanosti višestruki dobitnik nagrade Emmy Glenn Weiss, dok producentsku ekipu predvodi oskarovac Steven Soderbergh u suradnji s Jesse Collins i Stacey Sher koji najavljuju drugačiji pristup samoj svečanosti dodjele i prijenosu koji će biti inspirirani formom igranog filma - ispričala je urednica prijenosa na HTV-u Branka Papić.

image
Branka Papić
Renato Branđolica Za Hrt

U voditeljskim ulogama naći se brojna imena glumačke i modne scene - Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford i Reese Witherspoon. Osim njih, na popisu prezentera stoje Angela Bassett, Bong Joon Ho, Don Cheadle, Bryan Cranston, Regina King, Marlee Matlin, Rita Moreno te Zendaya.

Organizatori svečanosti su ranije ovog mjeseca istaknuli da žele da ovogodišnja ceremonija izgleda poput filmskog seta, a ne televizijske emisije pa su zato pozvali zvijezde da crvenim tepihom prošetaju u "nadahnjujućim i ambicioznim" kreacijama.

image
Komentatori oscara i urednica Papić
Renato Branđolica Za Hrt

- Cilj nam je spoj inspiracijskog i aspiracijskog, što pojednostavljenim rječnikom znači da je sasvim cool ako želite doći svečano odjeveni, ali ne i ležerno - napomenuli su producenti u pismu.

Do odluke o svečanom dress codeu došlo je jer je u dosadašnjim dodjelama filmskih nagrada sudionicima bilo omogućeno da prisustvuju događaju iz vlastitog doma te su neki od njih su to shvatili suviše ležerno. Tako je glumac Jason Sudeikis Zlatni globus primio odjeven u šarenu hudicu čiju je vezicu svezao poput kravate.

- S obzirom na okolnosti s posebnim zanimanjem se očekuje kako će produkcijska ekipa složiti crveni tepih - rekao je Nenad Korkut, modni analitičar i filmski znalac.

image
Nenad Korkut
Renato Branđolica Za Hrt

Zbog važećih protuepidemijskih mjera, ceremoniji Oskara mogu nazočiti samo nominirani, njihovi gosti i voditelji, a neće biti moguće ni održavanje godišnje lutrije za članske iskaznice. Također, neće biti ni popratnih događaja kao što je Governors Ball te zabave u Londonu i New Yorku.

Podsjetimo, najviše nominacija drugu godinu zaredom ubrali su streaming servisi uslijed rastuće popularnosti u korona razdoblju. Tako je Netflixova biografska drama 'Mank' redatelja Davida Finchera zaradila čak 10 nominacija u kategoriji za najbolji film. Njegov konkurent u istoj kategoriji je drama 'Zemlja nomada' o ženi ostaloj bez supruga i stalnog posla koja se odlučuje na život na cesti redateljice Chloé Zhao.

image
Oscari na HTV-u
Renato Branđolica Za Hrt

- Uz niz izvrsnih naslova i ostvarenja američkih i svjetskih filmaša u prethodnom razdoblju, optimizam daje i želja gledatelja da se normalizacijom prilika vrate u kina, iako su digitalni servisi nepovratno promijenili kinematografiju. U svemu tome Oscari i dalje ostaju najpopularnijim veleposlanicima filmske umjetnosti i zabave - izjavio je Boško Picula, moderator i jedan od komentatora ovogodišnjih Oscara na HTV-u.

image
Boško Picula
Renato Branđolica Za Hrt

Inače, povijesno je važna činjenica to što su se u konkurenciji za najbolju režiju našle čak dvije žene - Zhao s 'Zemljom nomada' te Emerald Fenell s 'Djevojkom koja obećava'. Od ostalih zapaženih ostvarenje izdvaja se 'Quo vadis, Aida?' redateljice Jasmile Žbanić koja bi u kategoriji najboljeg međunarodnog filma mogla ponoviti uspjeh 'Ničije zemlje' svog sunarodnjaka Danisa Tanovića.

image
Mario Kozina
Renato Branđolica Za Hrt
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:15