‘OPREZ!‘

Slavni oskarovac postao žrtva prevare, internetom kruži bizaran video: ‘Posebno zabrinjava jedna spoznaja‘

- Internetom kola video u kojem ja predstavljam plan dentalnog osiguranja, upozorio je Tom Hanks putem Instagrama

Tom Hanks

 Shootpix/abaca/shutterstock/

Oskarovac Tom Hanks na svojem je Instagram profilu upozorio više od devet milijuna pratitelja kako se njegova slika pojavila u reklami iza koje stoji umjetna inteligencija.

"OPREZ! Internetom kola video u kojem ja predstavljam plan dentalnog osiguranja. Riječ je o reklami umjetne inteligencije i ovim putem želim naglasiti kako nisam osobno sudjelovao u njezinoj izradi te da ne znam o kojem se točno proizvodu radi", napisao je glumac, priloživši snimku tog videa uz objavljeno priopćenje.

image

Lažni Tom Hanks

Tom Hanks/Instagram

Miljenik Hollywooda, međunarodnoj zajednici poznat po uspješnicama kao što su "Forrest Gump", "Priča o igračkama" i "Zelena milja", već je javno istupao protiv nekontroliranog korištenja umjetne inteligencije u filmskoj industriji te je u nekoliko prilika blokirao projekt u fazi postprodukcije zbog negodovanja oko digitalne inačice svog lika koju je osmislila umjetna inteligencija.

Najpoznatiji takav slučaj bio je 2004., tijekom snimanja animiranog božićnog filma "The Polar Express", a recentno je kritizirao i retuširanu inačicu svog lika u novom filmu "Čovjek zvan Otto", dostupnom na platformama HBO-a.

- Mogli smo i predvidjeti ovakav tijek događaja. Sve se kretalo prema tome da će u bliskoj budućnosti, različite kombinacije "jedinica i nula" u kompjutoru moći zamijeniti nečije lice i nečiju osobnost - izjavio je Hanks u razgovoru s britanskim komičarom Adamom Buxtonom na podcastu objavljenom sredinom travnja.

U filmu "Ovdje", koji bi se u kino dvoranama mogao naći već sljedeće godine, Tom Hanks glumi i mlađu verziju svog lika, a za njegovu ekranizaciju zadužen je poseban alat umjetne inteligencije iza kojeg stoji kompanija Metaphysic. Oni tvrde da u realnom vremenu mogu osmisliti izuzetno realistične, ali svejedno retuširane verzije likova, u koje više ne treba dodatno intervenirati u fazi postprodukcije.

- Posebno zabrinjava spoznaja da bi umjetna inteligencija mogla osigurati da glumim zauvijek. Primjerice, da me sutra pregazi autobus, umjetna inteligencija bi se nekim kvalitetnim "deepfakeom" mogla pobrinuti da projekt u kojem sam angažiran bude priveden do kraja, a da gledatelji uopće ne primijete da pola filma osobno nisam niti odglumio - tvrdi glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:38