OPOVRGNULA GLASINE

Slavna pjevačica neće nastupiti na Svjetskom nogometnom prvenstvu: ‘U Katar ću ići kad počnu poštivati ljudska prava‘

Osim zabrinutosti za LGBTQ+ zajednicu, skupine za ljudska prava osudile su diskriminaciju žena u zemlji i zlostavljanje radnika migranata

Dua Lipa

 Mairo Cinquetti/Nurphoto Via Afp

Slavna pjevačica porijeklom s Kosova, Dua Lipa, negirala je medijske natpise da će nastupiti na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru. 27-godišnja pjevačica rođena u Londonu izjavila je da će nastupiti u toj zemlji samo ako se poboljša u pogledu poštivanja ljudskih prava.

Ova izjava dolazi uslijed kontroverzi koje se vežu uz nadolazeći nogometni turnir, a koje su vezane uz odnos Katra prema radnicima migrantima i kriminalizaciju istospolnih veza. Katar je, naime, izazvao zabrinutost kod pripadnika LGBTQ+ zajednice koji planiraju putovanje u tu zemlju za vrijeme prvenstva jer je homoseksualnost tamo ilegalna. Osim zabrinutosti za LGBTQ+ zajednicu, skupine za ljudska prava osudile su diskriminaciju žena u zemlji i zlostavljanje radnika migranata koji su gradili građevine za Svjetsko prvenstvo u nogometu.

"Postoji mnogo špekulacija da ću nastupiti na ceremoniji povodom otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru. Neću nastupiti niti sam bila uključena u ikakve pregovore u vezi nastupa. Navijat ću za Englesku izdaleka i veselim se da ću jednog dana posjetiti Katar, kada ispuni sva obećanja vezana uz ljudska prava koja su dali kad su dobili pravo domaćinstva Svjetskog prvenstva", napisala je Dua Lipa na Instagramu.

Zvijezda BTS-a Jung Kook jedini je službeno potvrđen izvođač za ceremoniju otvaranja, koja će se održati na stadionu Al Bayt 20. studenog. Američki reper Diplo, DJ Calvin Harris i jamajčanski pjevač Sean Paul također će nastupiti na Fifa Fan festivalu koji će trajati 29 dana turnira.

Lipa nije prva glazbenica koja izbjegava nastupiti u Katru ili posjetiti ga. Sir Rod Stewart također je otkrio da je prošle godine odbio više od milijun dolara koliko mu se nudilo za nastup u toj zemlji. "Odbio sam. Nije u redu otići tamo i nastupiti. I Iranci bi također trebali isporučivati oružje Rusiji", rekao je za britanski Sunday Times.

Komičar Joe Lycett rekao je bivšem nogometašu Davidu Beckhamu da će poderati 10.000 funti ako se sportaš ne povuče iz ugovora sa Svjetskim prvenstvom u Katru. Nogometaš je navodno plaćen 10 milijuna funti da bude ambasador događaja, a žestoko je kritiziran jer je prihvatio novac, s obzirom na to da se na njega prije gledalo kao na saveznika LGBTQ+ zajednice, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:38