DENTALNE MUKE

Seksualni predator žali se na zatvorske zubare: ‘Jedino što žele je počupati mi zube‘

Harvey Weinstein zatražio je od suda dozvolu da ode privatnom stomatologu jer mu u zatvoru ne žele popravljati zube ni dati protezu

Harvey Weinstein

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Nekadašnji holivudski moćnik, danas stanar jedne od ćelija u zatvorskom kompleksu Twin Towers u Los Angelesu, Harvey Weinstein zatražio je pomoć suda oko vrlo specifičnog problema - želi da mu pravne vlasti pomognu riješiti muke s pokvarenim zubima kod privatnog stomatologa.

image

Harvey Weinstein

Upi/Alamy/Alamy/Profimedia

Naime, ako mu to ne dopuste, zatvorski zubar samo će mu počupati problematične kutnjake i Weinstein će imati "rupe u čeljusti".

- Situacija je hitna - rekao je molećivo bivši filmski producent kojeg su u kolicima dovezli pred sutkinju Lisu Lench u Visokom sudu Los Angelesa - Sam ću platiti sve troškove stomatologa, a radi se o samo jednom posjetu.

Weinstein u zatvoru čeka novo suđenje koje bi trebalo započeti 10. listopada. Ovaj put ga se tereti za seksualni napad na pet žena između 2004. i 2013. godine.

Njegov odvjetnik Mark Werksman rekao je kako su u zatvorskoj ambulanti Weinsteinu ponudili dva rješenja dentalnih problema - ili će mu zube izvaditi ili će ih ostaviti u stanju u kakvom jesu.

image

Mark Werksman, odvjetnik Harveya Weinsteina

Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

Seksualni predator već služi 23 godine kazne nakon što je u New Yorku porota utvrdila da je kriv po više točaka optužbe. Asistenticu produkcije emisije "Project Runway" Miriam Haley, 2006. godine, prisilio je na oralni seks. Osuđen je i za seksualni napad na frizerku Jessicu Mann 2013. godine. Oslobođen je dviju optužbi za predatorski seksualni napad povezan s navodnim silovanjem glumice Annabelle Sciorre, sredinom 1990-ih. U kolovozu je njujorški sud pristao na saslušanje povodom njegove žalbe na kaznu koju je dobio, i u kojem planira kao glavni argument iznijeti, nepravedno suđenje.

Bivši veliki igrač filma i televizije smatra, također, bi mu trebalo biti dopušteno da dobije protezu ili navlake da bi na novom suđenju u Los Angelesu izgledao "pristojno".

image

Harvey Weinstein

Erik Pendzich/shutterstock/Erik Pendzich/shutterstock

- Patim od bolova svakodnevno. Imam rupe na zubima, ne mogu jesti jer mi neki nedostaju - požalio se Weinstein.

Njegov odvjetnik je rekao kako je uskraćivanje stomatološke skrbi bilo narušavanje Weinsteinovih ustavnih prava. Također, zbog nereda u ustima Weinsten izgleda "smiješno" i "poput karikature".

Sutkinja je rekla da čak i ako Weinstein može platiti prijevoz do neke ordinacije i natrag, u planu bi svejedno morali sudjelovati i ljudi iz ureda šerifa, što nije u skladu sa zadanim normama. Nije se složila ni s izjavom da Weinstein izgleda "poput karikature", no zatražila je od njegovih odvjetnika pisani zahtjev za stomatološko liječenje koji će ona detaljno proučiti.

Prava svrha saslušanja na kojem se postavilo i pitanje Weinsteinovih zuba, bio je zahtjev tužitelja da se dvoje svjedoka u njegovu slučaju, koji žive u Italiji saslušaju preko video-linka, da ne moraju putovati u SAD. No, sutkinja je naredila ženi po imenu Lubov Smirnova, koja je radila za obitelj jedne od Weinsteinovih žrtava, da se osobno pojavi na sudu. Drugi svjedok, Pascal Vicedomini, moći će se javiti preko videa zbog zdravstvenih razloga.

Ista je sutkinja nedavno odbila Weinsteinov zahtjev za odgađanje suđenja, nakon što je za 18. studenog najavljena premijera filma "She Said".

image

Peter Friedman, Carey Mulligan, Zoe Kazan i Patricia Clarkson u sceni filma She Said (2022).

Landmark/Profimedia

Radi se o biografskoj drami redateljice Marije Schrader temeljenoj na istoimenoj knjizi Jodi Kantor i Megan Twohey, dviju novinarki The New York Timesa koje su razotkrile zločine Harveya Weinsteina, priču o seksualnom zlostavljanju žena. Smatrao je da to može utjecati na porotu, da opet neće dobiti pošteno suđenje, no sutkinja Lench taj je zahtjev odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:35