ODLUKE

Šefovi Zlatnog globusa uvode nove kategorije za spas osramoćene nagrade

Glumice i glumci u sporednim ulogama od sada će imati više šansi dobiti nagradu od Udruge stranih novinara Hollywooda

Nagrada Zlatni globus

 Robyn Beck/Afp

Udruga stranih novinara Hollywooda (HFPA), koja je posljednjih godina u nemilosti filmskog i televizijskog svijeta zbog korumpiranosti i rasizma (u svojim redovima i pri nominacijama), čini sve da vrati stari sjaj i poželjnost nagradi koja je nekad po važnosti bila gotovo ravnopravna Oscaru. Tako su ove godine proširili lepezu svojih nagrada - dodali su novu glumačku kategoriju za koju će se Zlatni globusi prvi put podijeliti na 80. dodjeli, 2023. godine.

To su kategorije najbolje sporedne glumice i najboljeg sporednog glumca u televizijskoj seriji/glazbenoj komediji ili drami. Do sada su Zlatni globusi imali televizijske kategorije za najbolju sporednu glumicu i najboljeg sporednog glumca u seriji, miniseriji ili filmu napravljenom za televiziju. Ovom promjenom, dakle, nagrade za sporedne glumačke uloge dijele se u dvije zasebne kategorije. Nije objašnjeno zašto se baš tu stvari mijenjaju.

image

Vremena procesije slavnih na crvenom tepihu teško će se vratiti

Paul Smith/Alamy/Alamy/Profimedia

Osim toga, Upravni odbor HFPA odlučio je da se i dalje primjenjuju pravila koja su primijenjena prošle godine - posebno prikazivanje projekata članovima više nije obavezno. Svaki film ili TV projekt automatski ulazi u utrku za nagrade ako je prikazivan tijekom 2022. godine. To razdoblje je nešto dulje za filmove koji nisu na engleskom jeziku. Prijave traju do 7. studenoga, nominacije se objavljuju u prosincu, a dodjela Zlatnih globusa 2023. održat će se 10. siječnja 2023. u hotelu Beverly Hilton na Beverly Hillsu.

image

Tom Cruise vratio je svoj Zlatni globus

Kim Kulish/Afp/Profimedia

U toj organizaciji očigledno se nadaju da će im grijesi iz prošlosti, zbog kojih su mnoge slavne osobe, poput Toma Cruisea vratile svoje nagrade i odbile imati bilo kakve veze sa Zlatnim globusima, biti oprošteni. Prošle godine, primjerice, dodjela je održana u znaku sveopćeg bojkota, bez TV-prijenosa, bez slavnih na crvenom tepihu, a dobitnici su objavljeni kroz priopćenja za javnost, te na internetskim sajtovima i profilima na društvenim mrežama HFPA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:55