PRINC ANDREW

Samotnjački život omrznutog vojvode u društvu konja i kraljičinih korgija: ‘Gleda TV i razmišlja o razvratnoj prošlosti‘

Andrew se pokušava popraviti i biti bolji uz privatnog kuhara i poslugu u svojem raskošnom domu

Princ izlazi samo radi jahanja i šetnje sa psima po parku Windsor

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Osramoćeni britanski princ Andrew (62), vojvoda od Yorka, nema pametnijeg posla nego da dane provodi gledajući televiziju, tvrdi list The Telegraph. Princ, koji je prije dvije godine morao odstupiti sa svih dužnosti i oduzete su mu sve počasti zbog povezanosti sa seksualnim predatorima i trgovcima seksualnim robljem, Jeffreyjem Epsteinom i Ghislaine Maxwell, postao je pravi samotnjak. Svoj raskošni dom Royal Lodge nedaleko dvorca Windsor, jednu od najljepših nekretnina u portfelju britanske monarhije, napušta rijetko i to zbog jahanja ili šetnje sa psima. Ima nekoliko pasa, a među njima su i korgiji koje je uzeo k sebi nakon smrti majke, kraljice Elizabete II. koja je preminula u rujnu.

- Rijetko ima društvo. Ovih dana gotovo uopće ne izlazi. A kamo bi i išao? I prije je uglavnom izlazio da bi posjetio majku u dvorcu. Sada ne može ni to - rekao je prijatelj princa i kraljevske obitelji za The Telegraph. Inače, u Royal Lodgeu, osim Andrewa živi i njegova bivša supruga Sarah Ferguson.

image

Princ Andrew preuzeo je brigu o kraljičinim korgijima

Glyn Kirk/Afp/Profimedia

Princu su sve titule i dužnosti oduzete u svibnju 2020. nakon što je u intervjuu za televizijsku emisiju "Newsnight" branio svoju vezu s Epsteinom, te negirao optužbe za seksualni napad na Virginiju Roberts Giuffre. Članovi obitelji, posebno njegova kći, princeza Beatrice, molili su ga da ne sjeda pred kamere i u retrospektivi, bilo bi pametnije da to nije učinio. Ne bi, naravno, uspio izbjeći optužbe i prikriti zlodjela, ali bi javnost bila pošteđena nekih poprilično gadljivih izjava poput one da nije istina da se preznojavao dok je plesao s tinejdižericom u klubu jer se on ne znoji zbog nekog medicinskog poremećaja. Nekoliko mjeseci kasnije je Virginiji Giuffre u izvansudskoj nagodbi platio, prema različitim izvorima, između 10 i 12 milijuna eura.

Povjerljivi izvori rekli su kako su kazne i zabrane, te jasan stav brata, kralja Charlesa III. i drugih članova obitelji da mu je mjesto isključivo daleko u pozadnini, i da bi radije da ga uopće nema u javnosti, natjerale princa da dobro razmisli o svojem razvratnom životu.

- Sve što sada želi je da stvari idu glatko, bez problema, što je sasvim suprotno od njegova ponašanja u prošlosti - rekao je njegov prijatelj - Želi pokazati da podržava brata, kralja, ali i da se neće nametati. Stalo mu je do dobrobiti monarhije i smatra da tako može dati neki doprinos. Umjesto da bude distrakcija, on želi pomoći u postizanju stabilnosti i mira u obitelji, ali samo u onoj sasvim privatnoj sferi.

Sugovornik je rekao i da je princ "pažljiviji i prijazniji nego ikad" prema drugim ljudima, što je sušta suprotnost čovjeku kojeg su bivši zaposlenici opisivali kao "idiota" i "nasilnika". I napokon je počeo slušati savjete članova obitelji.

image

Princ Andrew na sprovodu kraljice Elizabete II.

Matt Crossick/Alamy/Alamy/Profimedia

Naravno, javno je mišljenje na Otoku da osramoćeni princ ne zaslužuje ni trunke sažaljenja. On je najomraženiji član kraljevske obitelji i tako će ostati još dugo, a njegova samoizolacija i "pustinjački život" nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Jer, Andrew i dalje živi raskošno. Ima privatnog kuhara, osoblje i gomilu novca. Kraljica Elizabeta II. bila je jako blaga i meka srca kada je on u pitanju, priča se da je ona platila odštetu za Giuffre i pobrinula se da sina osigura za budućnost.

- Očuvanje financijske sigurnosti svih njezinih članova zapravo štiti instituciju monarhije. Andrew ne mora tražiti novac za održavanje svojeg stila života negdje drugdje zbog čega je u prošlosti upadao u nevolje - rekao je izvor iz prinčeva kruga.

The Telegraph također tvrdi da je princ Andrew dobio prijedlog koji bi mu pružio priliku da "proživi ostatak svojih godina radeći nešto što bi mu dalo osobno ispunjenje, a ujedno bi mu dalo na važnosti i utjecaju". O čemu se radi, nije rečeno, kao ni ima li taj prijedlog veze s Windsorima ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:07