UPITNO GLASOVANJE

Rumunji bijesni zbog Eurosonga: ‘Naših 12 bodova Moldaviji pripalo je Ukrajini, zašto?‘

Tijekom prijenosa uživo, Rumunjska je imala ‘tehničke poteškoće‘, pa je izvršni nadzornik EBU-a sam pročitao rezultate glasovanja

Rumunjski predstavnik Andrei-Ionut Ursu (WRS) na Eurosongu 

 Marco BERTORELLO/AFP

Šefica rumunjske eurovizijske delegacije Iuliana Marciuc rekla je kako ne razumije zašto je Europska radiodifuzijska unija (EBU) poništila glasovanje rumunjskog žirija na ovogodišnjem natjecanju u Torinu i zašto je 12 bodova koje je Bukurešt dodijelio Moldaviji pripalo Ukrajini. Ona tvrdi kako je rumunjski žiri slijedio sva pravila EBU-a, pa su ostali zatečeni kad je njihov rezultat bio poništen, prenosi portal Wiwibloggs.

- Nazvala sam Bukurešt i tražila da mi daju rezultate bodovanja i detalje oko organizacije žirija u studiju. Sve je odrađeno po svim pravilima EBU-a, uz obavezno prisustvo javnoga bilježnika, a članovi žirija nisu mogli međusobno komunicirati, nisu mogli razgovarati. Svaka osoba potpisala je svoje bodovanje. Nitko od njih nije niti vidio konačan rezultat. Ne znamo u čemu je bio problem s glasovanjem našeg žirija - požalila se Iuliana Marciuc.

No u subotu navečer, tijekom velikoga finala, Europska radiodifuzijska unija objavila je nejasno priopćenje u kojemu je rečeno kako su nakon drugih proba za drugo polufinale otkriveni "nepravilni obrasci glasovanja" u šest neimenovanih zemalja. Takvi glasovi žirija poništeni su i zamijenjeni "zbirnim rezultatom za svaku spornu zemlju za drugo polufinale i veliko finale koji je izračunat na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima glasovanja". U pitanju su bile ove zemlje: Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino.

Tijekom subotnjeg prijenosa uživo, Rumunjska je imala "tehničke poteškoće", zbog čega je izvršni nadzornik EBU-a, Martin Osterdahl, sam pročitao rezultate glasovanja. No pojavile su se snimke na kojima se vidi kako je rumunjski glasnogovornik bio na poziciji i spreman iznijeti rumunjske bodove. Naravno da je ostao u šoku kad to ipak nije mogao učiniti.

U nedjelju ujutro rumunjska televizija o svemu se oglasila na svojoj službenoj Facebook stranici.

- Rumunjska televizija u potpunosti se posvetila sudjelovanju na Euroviziji 2022., plaćajući kotizaciju i pripremajući ovaj važan projekt. Međutim, bili smo iznenađeni kad smo otkrili da rezultat glasovanja rumunjskog žirija nije uzet u konačni poredak, a organizatori su natjecateljima u finalu dodijelili još jedan set bodova, u ime žirija naše zemlje. Navodimo da je žiri u Rumunjskoj odlučio dodijeliti maksimalan broj bodova predstavnicima Moldavije. Istovremeno, naša voditeljica Eda Marcus nije se pojavila u službenom TV prijenosu kako bi priopćila rumunjske rezultate, iako je to prethodno bilo dogovoreno s organizatorima, a kako nalaže i sama procedura.

Nadalje, u subotu smo normalno sudjelovali u probi prijenosa čitanja rezultata žirija i nitko niti u jednom trenutku nije izrazio bilo kakvu sumnju oko glasovanja rumunjskog žirija. Još jednom ističemo kako je naš nacionalni žiri gledao emisiju nakon čega je glasovao uz nazočnost javnoga bilježnika i poštovao propise organizatora. Dakle, pravila su očito promijenjena tijekom same 'utakmice' i to bez prethodnog obavještavanja sudionika, znajući da će tijekom prijenosa neki glasovi biti modificirani od strane organizatora.

U ovom neuobičajenom kontekstu, koji nas je neugodno iznenadio, zamolili smo organizatore Eurosonga da nam službeno daju konkretne razloge zašto su tako proračunato zamijenili rezultate žirija u Rumunjskoj... Na temelju odgovora koje čekamo, zadržavamo svako pravo poduzeti mjere za ispravljanje ove situacije - napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:21