ŽESTOKI SUKOB

Rezanje prsta, udarci i prijetnje smrću: Svi mučni detalji veze Johnnyja Deppa i Amber Heard

Nakon što je Depp tužio The Sun jer su ga prozvali zlostavljačem žena, novine su kao svjedokinju pozvale Heard, Deppovu bivšu suprugu

Krajem rujna časni sudac Andrew Nicol, s Visokog kraljevskog suda u Londonu, objavit će svoju odluku o slučaju “Johnny Depp protiv News Group Newspapersa”, ili točnije, dnevnog lista The Sun i njegova izvršnog urednika Daniela Woottona, zbog pisane klevete. Suca čeka velik posao jer će morati dobro proučiti tridesetak debelih fascikala s tisućama dokumenata, iskaze svjedoka, i odlučiti tko je u tri tjedna rasprave dokazao da je u pravu, glumac ili tabloid koji ga je 2018. godine u jednom članku prozvao “zlostavljačem žena”.

U vrijeme koronakrize svima nedostaje spektakla pa se sudski proces koji sadrži sve elemente kakvog trilera - megazvijezdu, mladu i ambicioznu glumicu i aktivisticu, fizičko i psihičko nasilje, obiteljsko nasilje, gomile novca, mnogo alkohola, droge i optužbi za nevjeru i solidnu dozu bizarnosti - prometnuo u showbizz događaj godine.

image
Johnny Depp
DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Najbitnije u priči je što je glavna zvijezda svjedoka u korist optuženika, dakle The Suna, bila bivša Deppova supruga Amber Heard, zbog koje je taj list glumca i prozvao nasilnikom. Obrana The Suna temeljila se na 14 incidenata kojima su akteri Heard i Depp, i koji su se dogodili u razdoblju između 2013. i 2016. godine u Australiji, SAD-u, Japanu, na Bahamima.

Vrhunac priče

Iako se nije sudilo ni Amber ni Deppu, suđenje u Londonu postalo je novi vrhunac priče o njihovoj vezi i braku, u kojem je bilo svega osim ljubavi i razumijevanja, te razvodu i nemilosrdnoj borbi svim sredstvima da svijet uvjere kako je ono drugo narcisoidno, nasilno i lažljivo.

Deppa su od prvog do posljednjeg dana na ulazu u sud dočekivali fanovi, skandirali: “Pravda za Johnnyja”, zasipali ga cvijećem, a posljednjeg dana prihvatio je plišanog medvjedića od nekog iz publike, mahao i slao poljupce okupljenima. Amber Heard bila je mnogo povučenija, i na kraju se obratila novinarima. U kratkoj izjavi rekla je kako joj je bilo neizmjerno teško govoriti o slomu njezina braka, trpjeti propitkivanje njezinih motiva i tvrdnje da laže, te iznositi pred cijelim svijetom intimne detalje života s Johnnyjem. Rekla je kako “svoje nade polaže u britansko sudstvo”.

image
Amber Heard
Niklas HALLE‘N/AFP

Što će sudac reći, bitno je i za drugu veliku bitku u ratu Heard - Depp. Oni bi se početkom sljedeće godine trebali naći na sudu u SAD-u, u Virginiji, zbog tužbe koju je glumac podnio protiv bivše supruge, tražeći 50 milijuna dolara odštete za štetu koju mu je nanijela člankom koji je 2018. napisala za Washington Post. Iako njegovo ime nije spomenula u tom tekstu, Depp i njegov odvjetnički tim tvrde kako je jasno na koga se članak odnosi te kako mu je zbog Amberinih kleveta nanesena velika šteta.

Tek će se nakon presude suca Nicola znati što će biti dalje - u slučaju da u Londonu pobijedi Depp, osim odštete od The Suna, imat će prednost i na suđenju u Virginiji. Odluči li se sudac dati za pravo The Sunu, Amber Heard moći će odahnuti, jer do procesa u SAD-u tada vjerojatno neće ni doći.

Kosturi iz ormara

Ipak, poznavatelji holivudskih prilika i filmske industrije (ili cjelokupne industrije zabave) kažu da će oboje, bez obzira na ishod svih sadašnjih i budućih sudskih procesa, platiti cijenu potpunog razotkrivanja privatnosti, i biti označeni kao problematični ljudi s kojima je teško raditi. Možda neće biti na nekakvim crnim listama, no nakon pet godina iznošenja prljavog rublja, koje su sada opet u Londonu pred svijet rasprostrli oni sami ili njihovi pravni zastupnici, zasigurno su manje privlačni redateljima i filmskim kućama, koje posljednjih godina pušu i na hladno čim se spomene riječ nasilje. Jednostavnije je angažirati neku drugu zvijezdu ili zvjezdicu bez previše kostura u ormaru.

Što se sve moglo čuti u sudnici?

Tim Johnny Depp (tužitelj)

● “Dok je miješala lijekove (amfetamine) na recept i bezreceptne lijekove s alkoholom, udarala me, lupala i tukla. Također je ponavljano i često bacala na mene razne predmete, uključujući teške boce, limenke sokova, zapaljene svijeće, daljinske upravljače, limenke razrjeđivača, koje su me ozbiljno ozlijedile”, rekao je Depp.

● U pisanoj izjavi, pročitanoj na sudu, Depp govori o privatnom letu krajem 2014. ili početkom 2015. godine. Heard je najprije bila verbalno agresivna, pogrdno ga je nazivala “pi**om” i “beskičmenjakom”, jer je bježao od njihovih burnih svađa. “Tada je postala fizički nasilna i nekoliko puta me šakom udarila u lice. Kako sam se pomicao prema stražnjem dijelu zrakoplova, dalje od nje, slijedila me do spavaće sobe i opet me udarila u lice i glavu. Odgurnuo sam je dalje od sebe, na krevet. Tada sam zgrabio jastuk i zaključao se u kupaonicu, gdje sam spavao sve do kraja leta”.

● Depp je u svojoj izjavi ponovno optužio Amber Heard da ga je udarila šakom tijekom svađe na zabavi u povodu njezina 30. rođendana. Stigao je na zabavu s dva sata zakašnjenja, i ona ga je “popljuvala pred svim njezinim prijateljima”. On nije bio pod utjecajem alkohola ili droge, dok je ona pila cijelu večer. Postala je agresivna i nasilna, i dvaput ga je ošamarila. Kako bi se obranio, uhvatio ju je za ruke i bacio na krevet te je obavijestio da odlazi, i da ga ona ne bi trebala slijediti. Rekao je da se to dogodilo nekoliko sati nakon iznimno lošeg poslovnog sastanka, na kojem je doznao da je izgubio 650 milijuna dolara koje su pronevjerili njegovi bivši menadžeri.

● Opisujući vrijeme koje su proveli u Australiji (dok je on snimao “Pirate s Kariba”), u ožujku 2015. godine, Depp je rekao: “Amber mi je odrezala vrh prsta drugom od dvije boce votke koju je bacila na mene u rano poslijepodne, u nedjelju, 8. ožujka. Ona tvrdi da sam je tijekom tri dana mučio i zlostavljao. Te bolesne tvrdnje potpuno su neistinite”. Tvrdio je da ga je napala jer je želio da ona potpiše “postbračni” ugovor. Razgovor o tome rezultirao je bacanjem boca na njega.

image
Depp tvrdi da je Heard na njega bacala boce
Profimedia, Mega Agency

● Na sudu u Londonu opet su iznesene poruke koje je Depp slao glumcu Paulu Bettanyju. “Idemo spaliti Amber”, kaže jedna poruka. “Idemo je utopiti prije nego što je zapalimo!!! Poslije ću je poš....i da se uvjerim da je mrtva”. U drugoj poruci Depp piše Bettanyju kako je popio “pola boce viskija, tisuću red bullova i votki, pilula, dvije boce šampanjca u avionu...” prije no što ju je “pokupio na avion za L.A.”. Depp je potvrdio da su on i Bettany zajedno uzimali drogu, a priznao je i da je tom prilikom konzumirao znatno više droge i alkohola no što je prije priznao.

● Depp je na sudu izjavio kako nije imao namjeru glavom udariti Heard (tijekom žestoke svađe u njihovom domu u Los Angelesu koja je izbila jer se predugo zadržao kod susjeda). Rekao je da ju je pokušao primiti za ruke pokušavajući zaustaviti njezine udarce te su se pritom slučajno sudarili glavama.

● Svjedokinja Trinity Esperza izjavila je kako nije bilo vidljivih ozljeda na licu tri dana nakon što je Heard glumca optužila da ju je udario po licu mobitelom. Depp je od početka tvrdio da se to nikad nije dogodilo.

● Glumac je potvrdio incident s jednim od Amberinih pasa: “Štene se dočepalo male kuglice hašiša i progutalo je prije no što sam stigao reagirati”. No, pred sudom je negirao da je ikad uzeo njezina psa i gurnuo ruke kroz prozor automobila kao da će ga baciti. “To je potpuna izmišljotina”, rekao je.

Tim Amber Heard (svjedokinja obrane za The Sun)

● Amber Heard potvrdila je da je prvi put šakom udarila Deppa u ožujku 2015. godine, ali - da bi obranila svoju sestru. Objasnila je da ga je morala udariti nakon što je Depp udario i nju i sestru. “Trenutak prije no što će je gurnuti niz stepenice sjetila sam se da sam čula kako je bivšu djevojku, mislim da je to bila Kate Moss, gurnuo niz stepenice. Nikad neću zaboraviti taj incident, bio je prvi nakon svih tih godina. Na pitanje zašto prije nije spomenula navodnu optužbu o Kate Moss, Heard je rekla da nema dovoljno vremena, prostora i energije da zabilježi svaku misao koja joj prođe kroz glavu.

● Na audiosnimkama koje su puštene na sudu, kako je tvrdio Deppov odvjetnik, Heard priznaje da je bila nasilna prema njemu. No, objasnila je: “To je bila čista samoobrana. Ne želim se s njim natezati oko detalja (konkretno, oko spomenutog sukoba na letu privatnim zrakoplovom) i znam što on smatra ozljedama. Moj je posao bio da kažem kako mi je žao, vratim ga na kolosijek i bavim se važnijim stvarima.”

● “Apsolutno je odvratna tvrdnja da sam ja ili netko od mojih prijatelja, obavila veliku nuždu u našem bračnom krevetu dan nakon proslave mojeg 30. rođendana. Ne mogu zamisliti kakvo bi ljudsko biće to smatralo smiješnim, osim Johnnyja. No, meni to nije smiješno, grozno mi je”. Rekla je da je izmet vjerojatno ostavio jedan od njezinih pasa, vjerojatno Boo, koji je imao zdravstvenih problema otkako je kao štene pojeo Deppovu marihuanu, ili kako je rekla “od onog s travom”.

● U pisanoj izjavi koju je objavio sud, Heard je rekla da je tijekom njihova odnosa doživjela “udarce rukom i nogom, pljuskanje, udaranje glavom i gušenje”. Neki od tih incidenata su ili “toliko ozbiljni” da se bojala da će je Depp “ubiti, bilo namjerno, bilo zbog gubitka kontrole”. Izjavila je kako je te svoje postupke glumac pripisivao “trećoj strani, koju je sam izmislio” i koju je nazivao “čudovištem”.

image
Heard tvrdi da ju je Depp tukao i maltretirao
Profimedia, Mega Agency

● “Johnny je rekao kako sam često pila više od njega te da redovito uzimam drogu. To nije istina. Naravno da pijem više od njega tijekom kratkih razdoblja kada je trijezan. Ako je i bio trijezan, tada sam ga, iz čistog poštovanja, pitala smijem li piti vino pred njim. Rekao je “naravno” i često mi dotakao čašu. Ne drogiram se stalno. Mogla bih nabrojati na prste koliko sam puta pokušala pušiti marihuanu. Nije mi se sviđalo”, odgovorila je na pitanje odvjetnika.

● “Nikad nisam imala poremećaj prehrane, nikad mi nije dijagnosticiran bipolarni poremećaj, nemam povijest zloporabe droge ili alkohola. Johnny tvrdi da mi je dijagnosticiran granični poremećaj osobnosti te da imam druge nespecificirane poremećaje, da sam sociopat i tako dalje. Sve je to netočno” izjavila je.

● “A to što Johnny govori o mojem takozvanom ‘planu’ udaje za njega zbog financijske koristi i nekakvog napredovanja u karijeri, smiješno je. Cijelo vrijeme dok smo bili zajedno bila sam financijski neovisna, a sav novac koji sam dobila od nagodbe kod razvoda braka donirala sam dobrotvornim organizacijama.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:05