IZAZVAO SKANDAL

RADIJSKI VODITELJ POSIPAO SE PEPELOM ZBOG GNJUSNE OBJAVE Rasističkim tweetom o kraljevskoj bebi užasnuo je javnost: 'Katastrofalno sam pogriješio!'

 
 Profimedia, Screenshot / Twitter

Danny Baker (61), DJ radijske postaje BBC Radio 5 Live koji je otpušten zbog neukusnog tweeta o Archieju, sinu vojvode i vojvotkinje od Sussexa, formalno se ispričao za "ljutnju i gnušanje" koje je izazvao objavom fotografije na kojoj dvoje odrasle osobe šeću s čimpanzom, piše The Guardian.

Baker je kontroverzu koju je taj tweet uzrokovao nazvao "jednim od najgorih dana" u svom životu. Objava, koja je u međuvremenu obrisana, sadržava crno-bijelu fotografiju šminkerski odjevenog para koji za ruke drži u odijelo obučenu čimpanzu. "Kraljevska beba napušta bolnicu", napisao je Baker uz fotografiju.

Podsjećamo, Bakeru je u četvrtak ujutro uručen otkaz nakon što je zbog spomenutog tweeta optužen za rasizam.

"Nakon jednog od najgorih dana u mom životu, želim se formalno ispričati za srdžbu koju sam izazvao i objasniti kako sam se našao u ovom problemu. Krivu sam fotografiju izabrao za ilustraciju šale. U tome sam katastrofalno pogriješio. Želeći parodirati privilegiranost i opsjednutost medija, otvorio sam direktorij sa smiješnim fotografijama i vidio čimpanzu odjevenu u odijelu te pomislio, 'ovo je prava!'", rekao je putem izjave Baker. "Da sam nastavio tražiti možda bi izabrao neku drugu, ali nisam. Bog zna da želim da jesam."

Baker je rekao da su mu nekoliko minuta kasnije sljedbenici na Twitteru rekli da je kraljevska beba miješane rase i uhvatila me panika. 'Je*****, što sam to napravio? Nisu mi trebale lekcije o povijesnom nasljeđu uspoređivanja tamnoputih osoba i majmuna. Najprizemniji oblik rasizma", nastavio je Baker.

"Svjestan sam da crncima nije potreban bijelac da bi to znali. Čak sam se pokušao i našaliti na račun vlastitog gafa. Prekasno je sve to bilo i tu sam. Želio bih se još jednom ispričati svakoj osobi koju sam objavom uvrijedio. Zaje*** sam, i to jako. No, to je bila iskrena, naiva i katastrofalna pogreška. Sada za nju plaćam. Htio bih se zahvaliti svim prijateljima koji su mi pružili potporu. Opet kažem, jako mi je žao."

DJ je ranije inzistirao da nije rasist, a čak je i kritizirao svoje šefove zbog načina na koji su se uhvatili u koštac s problemom. Tada je tvrdio da je htio ukazati na staležne probleme. Bakeru je ovo treći otkaz, odnosno skidanje s etera. Prethodno mu je emisija o nogometu ukinuta zbog prijetnji sucu. Tada je rečeno da je u pokušaju da se našali prešao liniju dobrog ukusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:19