ZANIMLJIV IZBOR

Quentin Tarantino otkrio koji su za njega filmovi savršeni, a nisu njegovi. Neki će vas iznenaditi

U svojoj novoj knjizi, redatelj piše da postoji "vrlo malo savršenih filmova", ali da je "Teksaški masakr motornom pilom" jedan od njih

Quentin Tarantino

 Valerie Macon/Afp

Jedan od najjačih živućih redateljskih imena u svjetskoj kinematografiji Quentin Tarantino otkrio je gostujući u showu Jimmyja Kimmela koji su mu filmovi neprikosnoveni, a da, naravno, nisu njegovi.

Ta tema nametnula se sama po sebi jer je Tarantino kod Kimmela gostovao zbog promocije svoje nedavno objavljene knjige "Cinema Speculation".

Kako piše The Independent, u toj knjizi, koja je opisana kao kombinacija memoara, holivudske povijesti i teorije filma, Tarantino piše da postoji "vrlo malo savršenih filmova", ali da je "Teksaški masakr motornom pilom" jedan od njih.

Riječ je hororcu redatelja Tobea Hoopera iz 1974. koji je postao je kultni klasik, a ovaj Tarantinov izbor nije začudan obzirom na količinu nasilja u njegovim filmovima i koje je njegov zaštitni znak.

Na pitanje voditelja Jimmyja Kimmela koje druge filmove smatra "savršenim", Tarantino je odgovorio: "Pa, nema ih puno, što samo govori koliko je forma filmske umjetnosti teška. I gledajte, kada kažete savršeni filmovi, govorite o estetici bilo koje pojedine osobe. Savršeni filmovi na neki način kombiniraju sve njih više ili manje. Možda to nije tvoj ukus, ali ne možeš reći ništa protiv.", objasnio je Tarantino.

Dobitnik Oscara naveo je još pet filmova za koje smatra da se uklapaju u tu kategoriju, od kojih nisu svi po njegovom ukusu, a neki naslovi mogli bi i začuditi. Tu su gotovo očekivano "Ralje" (1975.) i "Egzorcist" (1973.), ali i primjerice "Annie Hall" (1977.), romantična komedija Woodyja Allena.

image

Diane Keaton i Woody Allen u "Annie Hall"

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

"Neki bi ljudi mogli reći da je među njima i ‘Mladi Frankenstein‘ iz 1974., što mogu razumjeti", kazao je Tarantino te ovom popisu pridodao i "Povratak u budućnost" (1985.).

Tarantino je također naveo i vestern "Divlja horda" Sama Peckinpaha iz 1969. kao mogućeg kandidata, no onda se predomislio jer su "nesavršenosti tog filma postale dio njegove slave", a ovdje su tema savršeni filmovi.

Inače, redatelj je tijekom intervjua demantirao nedavne tvrdnje Kanyea Westa da mu je ukrao ideju za "Django Unchained" (Odbjegli Django), Tarantinov film iz 2012.

Tarantino je međutim, priznao da mu je West prišao s idejom za "vrlo smiješan" glazbeni video za njegov hit iz 2005. "Gold Digger" koji bi bio "tematiziran robovima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:33