NOVI DETALJI

Psihologinja otkrila poremećaje ličnosti Amber Heard: ‘Manipulira da zadovolji svoje potrebe‘

Heard ima poremećaje ličnosti povezane s nasiljem i ‘izmišljanjem priča‘, kaže klinička psihologinja

Amber Heard

 Brendan Smialowski/AFP

Na suđenju između bivših supružnika Johnnyja Deppa i Amber Heard, mentalno zdravlje bila je glavna tema. Heard, naime, ima poremećaje osobnosti povezane s nasiljem i 'izmišljanjem priča', kaže klinička psihologinja koja ju je ocjenjivala.

Psihologinja Shannon Curry, koju je angažirao Deppov tim, prethodno je provela procjenu glumice i rekla je u sudnici da glumica ima granični poremećaj ličnosti (BPD) te histrionski poremećaj ličnosti (HPD).

Curry je također posvjedočila da Heard ne pati od posttraumatskog stresnog poremećaja zbog svoje veze s Deppom, kao što je tvrdila.

Deppov tim se nada da će Curryjevo svjedočenje ojačati njihovu tvrdnju da je Heard bio agresivka u njihovoj problematičnoj vezi. Slavni je glumac svjedočio o Heardinoj “potrebi za sukobom” i njezinoj sklonosti da ga proganja tijekom svađa, dok je on pokušavao otići i odvojiti se od nje.

image

Amber Heard

Brendan Smialowski/AFP

Dva su poremećaja ličnosti slična, rekla je Curry. Granični poremećaj je mentalni poremećaj koji utječe na sposobnost osobe da regulira svoje emocije i ponašanje te stoga negativno utječe na njezine odnose s drugima. Povezan je s nestabilnosti, potaknut temeljnim" strahom od napuštanja”. Objasnila je da ljudi koji pate od tog poremećaja, "očajnički pokušavaju spriječiti da se to dogodi".

"S graničnim poremećajem ličnosti, imate intenzivan strah od napuštenosti ili nestabilnosti i možda ćete imati poteškoća biti sami. Ipak, neprikladan bijes, impulzivnost i česte promjene raspoloženja mogu odgurnuti druge, iako želite imati ljubavne i trajne odnose”, objasnila je.

Dokazi koji su prikazani ranije na suđenju uključuju audio snimke Heard na kojima moli Deppa da ne odlazi i da ostane s njom, nakon što je pokazao želju za prekidom.

Stručnjakinja je također rekla da se granični poremećaj ličnosti "čini kao prediktivni čimbenik za žene koje provode nasilje nad svojim partnerom". Depp je rekao da je on bio žrtva obiteljskog nasilja, te da ga je Heard više puta udarila i gađala predmetima poput limenki i boca votke.

image

Johnny Depp

Brendan Smialowski/AFP

Histrionski poremećaj ličnosti, rekla je Curry, povezan je s "dramom" i potrebom da budete u centru pažnje. Rekla je da postoji korelacija u poremećaju s ljudima koji su fizički privlačni i "koriste svoj izgled kako bi privukli tu pažnju".

Histrionski poremećaj ličnosti, prema klinici Mayo, stanje je "koje karakterizira dramatično, pretjerano emocionalno ili nepredvidivo razmišljanje ili ponašanje". U svom svjedočenju, dr. Curry je rekla da pacijenti s tim stanjem mogu biti skloni preuzeti ulogu "žrtve" ili "princeze", izmišljajući priče kako bi "tako dobili poštovanje i pažnju".

Rezultati koje je Heard dobila na profesionalnim psihološkim testovima povezani su s ljudima koji su bili "puni bijesa" i "društveno sofisticirani", rekla je psihologinja.

"U tim ljudima bi ponekad mogao eksplodirati bijes", dodala je. "Oni su skloni biti vrlo pasivno-agresivni. Mogu biti vrlo egocentrični. Mogli bi koristiti taktiku manipulacije kako bi pokušali zadovoljiti svoje potrebe. Jako im je potrebna pažnja, prihvaćanje, odobrenje."

Curry je procjenjivala Heard punih 12 sati u prosincu tijekom dva dana i analizirala ranije zapise o liječenju, snimke i drugu dokumentaciju koju su joj dali njezini odvjetnici.

Procjene su, rekla je Curry, uključivale ispitivanje o Heardinu privatnom životu, njezinom odnosu s obitelji - za koji je rekla da uključuje zlostavljanje; zatim o razdoblju školovanja, prijateljstvima, karijeri i drugim osobnim odnosima. Među testovima koje je koristila bio je Minnesota Multiphasic Personality Inventory, poznatiji kao MMPI-2, koji se koristi za dijagnosticiranje poremećaja ličnosti.

Podsjetimo, Depp je tužio Heard za 50 milijuna dolara zbog članka koji je napisala u Washington Postu tvrdeći da je žrtva obiteljskog zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:31