SUDSKA ZABRANA

Prodavala rijetku snimku Claptonova koncerta za 10 €, prijeti joj kazna od 250.000: ‘Skidajte to s interneta!‘

Sudac je presudio da nije važno što ona sama nije kupila CD i što nije znala da je snimka napravljena nezakonito

Eric Clapton

 Markus Wache/AFP

Regionalni sud u njemačkom gradu Düsseldorfu u srijedu je stao na stranu jednog od najpoznatijih - i najbogatijih - glazbenika današnjice, Erica Claptona, te ženi iz grada Ratingena u blizini Düsseldorfa zabranio da na internetu prodaje ilegalnu snimku jednog od njegovih koncerata iz 1980-ih godina, piše Deutsche Welle.

Clapton je sudu poslao izjavu danu pod zakletvom u kojoj navodi da je snimka nastala na nezakonit način. Optužena žena je kazala da nije znala da krši autorska prava kada je snimku stavila u prodaju na internetu za 9,95 eura te se žalila sudu. Ova 55-godišnjakinja je rekla da joj je njezin pokojni suprug rekao da je snimku koncerta kupio 1987. u jednoj poznatoj robnoj kući.

Ipak, žalba joj je odbijena. Sudac je presudio da nije važno što ona sama nije kupila CD i što nije znala da je snimka napravljena nezakonito. Ženi je naloženo da plati troškove odvjetnika za obje strane, koji ukupno iznose oko 3.400 eura. Nadalje, ako ne zaustavi prodaju CD-a, prijeti joj kazna od 250.000 eura ili šest mjeseci zatvora.

Trostruki član Rock and Roll kuće slavnih

Clapton je poznat kao jedan od najboljih svjetskih gitarista i jedina osoba koja je tri puta uvrštena u Rock and Roll kuću slavnih.

Posljednji put se to dogodilo 2000. godine kad je u Kuću uvršten solo umjetnik. Njegov album 'Unplugged' iz 1992. i dalje je najprodavaniji takav album i ima kultni status.

Prvi put je ušao u Rock and Roll Hall of Fame 1992. s bendom The Yardbirds iz 1960-ih. Yardbirds su označili početak karijere trojice megauspješnih gitarista: Claptona, Jimmyja Pagea iz Led Zeppelina i Jeffa Becka.

Claptonovo drugo priznanje u Kući slavnih dobio je u sastavu rock grupe Cream koju se smatra prvom 'supergrupom', jer su sva tri člana grupe prethodno svirala u vrlo uspješnim bendovima.

Kultni rocker postao 'antivakser'

Od početka pandemije, Clapton se uvukao u rasprave o covidu te dospijevao na naslovnice zbog svojeg otpora prema epidemiološkim mjerama i odbijanja da svira na mjestima gdje necijepljenim posjetiteljima nije dopušten ulazak.

U prosincu 2020. sudjelovao je s kolegom glazbenikom i antivakserom Van Morrisonom na njegovoj pjesmi 'Stand and Deliver', koja sadrži i stihove : 'Želiš li biti slobodan čovjek...Ili želiš biti rob?'

Prema pisanju magazina Rolling Stone, osim što je širio dezinformacije o covidu svojim brojnim obožavateljima, pomagao je i financirati grupu glazbenika antivaksera sa sjedištem u Velikoj Britaniji pod nazivom Jam for Freedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 07:07