MICHAEL SHEEN

‘Prodao sam sve svoje kuće i postao prvi neprofitni glumac na svijetu! Ja sam od sada jedno socijalno poduzeće‘

Sheen je prethodno prodao svoje kuće kako bi osigurao da će se 2019. godine održati Svjetsko nogometno prvenstvo za beskućnike

Sheen je već pristao uspostaviti stipendijski fond koji će velškim studentima omogućiti studiranje na prestižnom Sveučilištu Oxford

 VALERIE MACON/AFP

Velški glumac Michael Sheen (52), poznat po ulogama u seriji "Majstori seksa" te filmovima "Frost/Nixon" i "Kraljica", odlučio se pretvoriti u "neprofitnog glumca", piše BBC.

Sheen je prethodno prodao svoje kuće kako bi osigurao da će se 2019. godine u glavnom gradu Walesa Cardiffu održati Svjetsko nogometno prvenstvo za beskućnike, a sada se obvezao da će novcima koje zaradi glumeći financirati još projekata.

- Oslobađajuće je kada možete reći da ćete velike količine novca staviti u ovo ili ono jer ću isti taj novac moći ponovno zaraditi. Pretvorio sam se u socijalno poduzeće, u neprofitnog glumca - rekao je 52-godišnji glumac.

Sheen je za novine The Big Issue objasnio kako se uključio u financiranje Svjetskog prvenstva za beskućnike u trenutku kada je organizatorima neposredno prije početka manifestacije ponestalo dva milijuna funti (17,6 milijuna kuna).

- Obećao sam pomoći organizatorima, no naglo je prije samog početka Prvenstva pomanjkalo novca. Morao sam odmah odlučiti - mogao sam se povući i ono se ne bi održalo. Pomislio sam, neću dopustiti da se to dogodi. Uložio sam potom sav svoj novac kako bi se Prvenstvo održalo. Prodao sam kuću u Americi i Walesu te napravio sve što je bilo potrebno - rekao je Sheen.

- Bilo je zastrašujuće i nevjerojatno stresno. Plaćat ću to dosta dugo. No, kada se sve završilo, uočio sam da to mogu raditi i da neću propasti ako nastavim zarađivati - dodao je Velšanin.

Sheen je već pristao uspostaviti stipendijski fond koji će velškim studentima omogućiti studiranje na prestižnom Sveučilištu Oxford. Studentima će se kroz fond u narednim godinama isplatiti 50 tisuća funti (442 tisuće kuna).

Glumac je rekao da se prekretnica u njegovom životu dogodila nakon što je u Port Talbotu, gradu kojem je odrastao, 2011. godine izveo 72 sata dugačku predstavu "Pasija".

- Tada sam se upoznao s ljudima i organizacijama za koje nisam znao ni da postoje - rekao je Sheen.

- Male su grupe pokušavale pomoći mladim njegovateljima, koji su imali taman dovoljno novca da bolesnu djecu odvedu na kuglanje ili u kino i omoguće im da jednostavno budu djeca. Vratio sam se u grad tri do četiri mjeseca poslije predstave i doznao da je novac presušio i da ta organizacija više ne postoji. Shvatio sam da se životi djece mogu poboljšati s malo dodatnog novca i odlučio sam im pomoći. Nisam sam htio biti potpora ili pokrovitelj, htio sam napraviti više od toga. Tada sam pomislio da se moram vratiti u Wales i živjeti tamo - zaključio je glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:22