'SVE JE BILA JEDNA VELIKA LAŽ'

PRLJAVE TAJNE KULTA KOJI JE ZALUDIO CRUISEA I TRAVOLTU Slavna glumica iznijela niz šokantnih optužbi o seksualnom zlostavljanju, uvredama i nasilju

 REUTERS / REUTERS

Leah Remini, američka glumica javnosti najpoznatija po ulozi Carrie u seriji 'Kralj Queensa', odlučila je kao bivša članica scijentološke crkve razotkriti poprilično šokantne detalje o ovom kontroverznom kultu, piše Daily Mail.

- Cijeli svoj život bila sam posvećena scijentologiji da bih na kraju shvatila da je sve to jedna velika laž - započela je Leah svoju priču.

Tijekom snimanja dokumentarnog filma 'Leah Remini: Scientology and the Aftermath', glumica se susrela s još nekoliko bivših pripadnika ove crkve koji tvrde da su bili žrtve seksualnog, emocionalnog i fizičkog zlostavljanja.

Jedna bivša članica tako je pre kamerama ispričala da je dok je bila maloljetna bila prisiljena na seks s 35-godišnjim članom crkve.

- Organizacija to nije rekla mojim roditeljima, a nisu rekli ni policiji. Sve su izignorirali i zataškali - tvrdi bivša pripadnica scijentologije.

Druga pak kaže da su je vodeći ljudi te crkve godinama praktički posjedovali što je razorilo njezinu obitelj.

Leah je ovaj kult odlučila napustiti prije dvije godine, a već tada je objasnila zašto.

- Radili smo od jutra do mraka uz gotovo ništa obrazovanja. Nisi smio reći 'ne'. Nisi smio biti umoran. Ako je Crkva htjela da se sruši zid u plesnoj dvorani ti si to napravio jer bi te čekale ozbiljne kazne ako nisi - rekla je tada Leah koja je pripadnica scijentologije postala jer je to bila njezina majka pa se bojala da će je se obitelj odreći kada je odlučila krenuti svojim putem.

No na njezino olakšanje, isto su učinili i njezina majka kao i suprug Angelo Pagan.

Hrabrost za taj potez Leah je pronašla u Nicole Kidman koja je scijentologiju napustila nakon što se rastala od Toma Cruisea, a tada je postala uspješna kako privatno, tako i profesionalno.

No glasnogovornik crkve tvrdi da sve što Leah priča i planira iznijeti nije ni blizu istini.

- Te zlokobne laži širi samo zato jer pati za pažnjom i pozornosti zbog pomanjkanja glumačkih uloga - tvrdi predstavnik scijentološke crkve.

A leah ne odustaje od cilja da razotkrije svoju istinu.

- Borite se za svoju obitelj. Borite se za svoje kćeri i sinove - poručila je Leah u traileru filma koji će premijeru imati 29. studenog.

Što je scijentologija?

Prema Wikipediji, scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji o djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Izvorno je uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine, a čiji je tvorac bio pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Nedugo poslije, 1953. godine preusmjerena je kao 'primijenjena religijska filozofija'. Osnovne postavke scijentologije su da je čovjek besmrtno duhovno biće. Navode i kako čovjekova iskustva sežu mnogo dalje od jednog životnog vijeka, a njegove su sposobnosti neograničene, čak i ako ih trenutačno nije svjestan.

Posljednja postavka scijentologije je da je čovjek u osnovi dobar. Ljudsko biće teži opstanku koji ovisi o njemu samome, njegovim bližnjima i njegovom postizanju zajedništva sa svemirom.

Isto tako, scijentologiju se kritizira da koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova, a zbog načina korištenja komercijalnih pravnih instrumenata protiv pojedinaca, većina smatra da scijentologija takvim pristupom ne ostavlja dojam ozbiljnog religioznog pokreta.

Među poznatijim pripadnicima ovog kulta su John Travolta i Tom Cruise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:46