FAKE NEWS

Princ Harry i kolege objavili rezultate istrage o dezinformacijama: ‘Ovo pogađa sve nas‘

Sažetak izvješća podijeljen je na dva dijela - preporuke za ‘povećanje transparentnosti‘ i one za ‘izgradnju povjerenja

Princ Harry

 Christopher Furlong/pool/afp

Princ Harry, suosnivač Archewella, pridružio se grupi svojih kolega koji su zajedno radili više od pola godine kako bi objavili izvješće o rješavanju rastuće 'lavine lažnih vijesti i dezinformacija u tehnologiji, medijima i na društvenim mrežama u ime Aspen instituta.

Grupa je objavila popis od 15 specifičnih preporuka koje bi se trebale razmotriti u javnom, privatnom i neprofitnom sektoru.

Sastavljena od stručnjaka za politiku, istraživača i akademika, predstavnika tehnološke industrije, bivših javnih dužnosnika, filantropa i predstavnika medija, ova je grupa svoje višemjesečne zajedničke napore usmjerila na pronalaženje izvora i uzroka moderne informacijske krize.

Njihove preporuke usredotočene su na tri glavna područja za borbu protiv dezinformiranja: povećanje transparentnosti, izgradnju povjerenja i smanjenje štete. Sažetak izvješća podijeljen je na dva dijela - jedan je o preporukama za 'povećanje transparentnosti', a drugi se odnosi na 'izgradnju povjerenja'.

"Veći dio godine smo se mi u Aspen institutu redovito sastajali i raspravljali o rješenjima vezanim uz dezinformacije i lažne vijesti, što je globalno humanitarno pitanje. Nadam se da će tehnološka industrija, medijska industrija, političari i drugi čelni ljudi prihvatiti naše preporuke. To ne pogađa samo neke od nas, već sve nas", rekao je princ Harry, povjerenik za dezinformacije.

Oni pozivaju na povećanje transparentnosti na društvenim mrežama, nude ideje kako poboljšati novinarstvo i vratiti vjeru u medije, žele usvajanje metoda koje će poboljšati građanski dijalog i smanjiti neravnotežu informacijske moći te traže veću odgovornost 'superširitelja' online lažnih vijesti. Također se zalažu za to da se ograniči narušavanje privatnosti korisnika i njihovih privatnih podataka.

Vojvodina borba protiv lažnih vijesti mogla bi u nekim krugovima naići na neodobravanje, s obzirom na to da su on i njegova supruga Meghan Markle optuženi za brojne upitne izjave koje su dali u intervjuu Oprah Winfrey.

Ovo izvješće objavljeno je nakon što je Harry prošlog tjedna napao medije i neke novinare nazvao 'piratima s press karticama' te je otkrio da je poslao mail upozorenja direktoru Twittera, Jacku Dorseyju, dan uoči 6. siječnja, kada su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa vandalizirale Kapitol, da njegova platforma dopušta pokušaj državnog udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:13