MAIL ON SUNDAY

Princ Harry dobio prvi dio pravne bitke protiv britanskih novina: ‘Dijelovi priče su klevetnički‘

U presudi je sudac utvrdio da su dijelovi članka u tužbi klevetnički

Princ Harry

 Mega/The Mega Agency/Profimedia

Princ Harry dobio je prvi dio pravne bitke protiv britanskog izdavača novina "Mail on Sunday", piše Mirror.

Sudac je presudio da su dijelovi priče Mail on Sundayja o tužbi vojvode od Sussexa protiv Ministarstva unutarnjih poslova "klevetnički". Odluka utire put Harryju da svoju tužbu za klevetu iznese pred sud.

Priča je objavljena u veljači pod naslovom: "Ekskluzivno: Kako je princ Harry pokušao zadržati svoju pravnu svađu s vladom oko policijskih tjelohranitelja u tajnosti... Samo nekoliko minuta nakon što je priča izašla u javnost, njegov PR stroj pokušao je postaviti pozitivno okretanje spora."

Na saslušanju u lipnju, sudac Sir Matthew Nicklin zamoljen je da utvrdi "prirodno i uobičajeno" značenje dijelova članka u tužbi i jesu li oni štetili Harryjevom ugledu.

image

Princ Harry

Gac/mega/The Mega Agency/Profimedia

U presudi od petka sudac je utvrdio da su dijelovi članka u tužbi klevetnički.

Raspravljajući o jednom od značenja članka, Nicklin je rekao je da bi čitatelj pomislio da je Harry "odgovoran za javne izjave, izdane u njegovo ime, u kojima se tvrdi da je spreman platiti policijsku zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je istiniti stav, kako je otkriveno u dokumentima podnesenim u sudskom postupku, bio da je on ponudio plaćanje tek nakon što je postupak započeo".

Također je rekao da bi se članak mogao protumačiti kao da je Harry "odgovoran za pokušaj obmanjivanja i zbunjivanja javnosti, što je ironično, s obzirom na to da sada ima javnu ulogu u borbi protiv dezinformacija".

- Možda je moguće interpretirati činjenice na način koji ne dovodi u zabludu, ali tvrdnji iznesenoj u članku bila je u velikoj mjeri namjera obmanuti javnost.

Viši sudac također je utvrdio da članak ne sugerira da je Harry "nastojao zadržati svoju ‘pravnu bitku‘ s vladom u tajnosti", iako je to, ako čitate samo njega, sugerirao naslov.

image

Princ Harry i Meghan

Toby Melville/Afp

Podsjetimo, Princ Harry podnio je tužbu protiv ministarstva unutarnjih poslova jer mu nisu dopustili da plati policijsku zaštitu dok je u Velikoj Britaniji.

- Nedostatak zaštite sprječava nas da dolazimo u Ujedinjeno Kraljevstvo - kaže vojvoda od Sussexa.

On i vojvotkinja od Sussexa osobno financiraju privatni sigurnosni tim za svoju obitelj, no to osiguranje ne može im pružati potrebnu policijsku zaštitu dok su u Ujedinjenom Kraljevstvu. Harry također tvrdi kako članovi njegova osiguranja u SAD-u nemaju pristup informacijama o osiguranju u Velikoj Britaniji, što je nužno da bi on i njegova obitelj ostali sigurni.

Cilj princa Harryja bio je jednostavan - osigurati sebe i svoju obitelj dok borave u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi njegova djeca upoznala njegovu domovinu. Vojvoda želi sam financirati osiguranje, umjesto da traži od poreznih obveznika da plate račun, rekao je Harryjev pravni zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:08