CLARENCE GILYARD

Preminuo glumac iz ‘Top Guna‘ i ‘Umri muški‘ koji je odustao od filmske karijere kako bi postao profesor

Prvu ulogu dobio je u TV seriji ‘Diff‘rent Strokes‘ 1981. Na filmu je debitirao 1986.

Clarence Gilyard Jr.

 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia

Clarence Gilyard, glumac najpoznatiji po ulozi računalnog hakera Thea u filmu "Umri muški" te mornaričkog časnika Marcusa "Sundowna" Williamsa u "Top Gunu", preminuo je u 66. godini života, piše CNN. Njegova smrt objavljena je u ponedjeljak u priopćenju Sveučilišta Nevada u Las Vegasu (UNLV), gdje je radio kao izvanredni profesor na Fakultetu primijenjenih umjetnosti.

"S dubokom tugom dijelim ovu vijest. Njegovi studenti bili su duboko inspirirani njime, kao i svi koji su ga poznavali. Imao je mnogo izvanrednih talenata i bio je iznimno poznat na Sveučilištu po svojoj predanosti podučavanju i svojim profesionalnim postignućima", navela je dekanica Nancy Uscher u izjavi podijeljenoj na Instagramu.

Predsjednica UNLV-a za film, Heather Addison, sjećat će se Gilyarda kao "izvora svjetlosti i snage za sve oko njega u UNLV-u".

"Kad god bismo ga pitali kako je, veselo bi izjavio da je ‘Blagoslovljen‘! No, mi smo uistinu ti koji smo bili blagoslovljeni što smo mu toliko godina bili kolege i učenici. Volimo vas i jako ćete nam nedostajati, profesore G!", istaknula je Addison.

Nikakvi daljnji detalji, navodi CNN, oko njegove smrti nisu objavljeni. Gilyard se na glumu odvažio nakon studija kazališne umjetnosti na Sveučilištu California State. Prvu ulogu dobio je u TV seriji "Diff‘rent Strokes" 1981. Na filmu je debitirao 1986. i to u hitu "Top Gun" u kojem je glumio Sundowna, jednog od elitnih pilota borbenih aviona. Dvije godine kasnije dobio je ulogu Thea, računalnog stručnjaka koji pomaže terorističkoj skupini Hansa Grubera, u trileru "Umri muški".

Svoju veliku TV šansu u udarnom terminu imao je 1989., kada je angažiran za ulogu Conrada McMastersa u NBC-evoj odvjetničkoj drami "Matlock" u kojoj je glumio uz Andyja Griffitha. Potom je igrao partnera Chucka Norrisa u borbi protiv kriminala u filmu "Walker, Texas Ranger", a Gilyardove glumačke zasluge također uključuju filmove "The Karate Kid Part II", "CHiPS" i "Left Behind". Unatoč uspješnoj glumačkoj karijeri, Gilyard je napustio glumu 2006. kako bi počeo predavati na UNLV-u i režirati produkcije u sveučilišnom Nevada Conservatory Theatreu.

"Stvoren sam za podučavanje. I ja sam profesionalac, ali profesija mora hraniti učionicu. To je ono što potiče moje likove jer sam u kontaktu sa životima ljudi u 21. stoljeću. Najbolje radim kao umjetnik kada sam u plodnoj areni. To znači kreativno i maštovito. Biti sa svim tim milenijalcima - ne razumijem što govore, ali crpim njihovu energiju", rekao je za Las Vegas Review-Journal 2017.

Nakratko se vratio snimanjima 2021., kada se ponovno udružio s Bruceom Willisom i De‘voreauxom Whiteom u reklami za baterije "Umri muški".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:06