AMERIČKA GLUMICA

Preminula zvijezda filmskog klasika ‘Divan život‘: Ostavila je svoj trag na sceni i brzo se povukla

Virginia Patton glumila je šogoricu Jimmyja Stewarta, Ruth Dakin Bailey

Virginia Patton

 Screenshot YouTube

U 97. godini preminula je Virginia Patton, koja je glumila šogoricu Jimmyja Stewarta, Ruth Dakin Bailey, u filmskom klasiku "Divan život (It‘s a Wonderful Life), prenosi Daily Mail.

Glumica je rođena u Clevelandu 25. lipnja 1925. godine i bila je nećakinja generala Georgea S. Pattona. Njezina se obitelj preselila u očev rodni grad Portland dok je još bila beba, a buduća glumica tamo je ostala sve dok nije završila srednju školu i otišla u Los Angeles kako bi studirala na Sveučilištu Južne Kalifornije.

Tijekom studija, surađivala je s dramaturgom i scenaristom Williamom C. DeMilleom, koji je pomogao u osnivanju filmske škole spomenutog sveučilišta. Bio je stariji brat redatelja Cecila B. DeMillea, a upravo ju je ta veza dovela do upoznavanja redatelja Franka Capre.

image

Virginia Patton u filmu ‘Divan život‘

Screenshot YouTube

Novopečena glumica potpisala je ugovor s Warner Brothersom i debitirala na velikom platnu u filmu "Thank Your Lucky Stars" 1943. godine. Nastavila je s malim ulogama u filmovima "Janie", "Hollywood Canteen" i "The Horn Blows at Midnight".

Do 1945., Virginiji je istekao ugovor s Warner Brothersom i kad je Capra tražio glumce za božićni film pod okriljem "Liberty Filmsa", odlučila se javiti na audiciju.

- Zbog načina na koji je studijski sustav tada funkcionirao, bila sam jedina djevojka s kojom je potpisao ugovor u cijeloj svojoj karijeri. Stewart, Donna Reed i ostali članovi glumačke postave bili su pod ugovorom s drugim studijima i posuđeni za projekt - prepričala je Patton za National Catholic Register 2013. godine.

Publika se prvi put upoznala s likom Ruth Dakin Bailey kada je brat Georgea Baileyja, Harry, stigao s iznenađenjem - svojom suprugom. Par su na željezničkom peronu dočekali George i ujak Billy, kojeg glumi Thomas Mitchell.

Njezina najveća briga oko scene, priznaje, bila je kako jesti kokice s maslacem dok nosi bijele rukavice.

- Bila sam odjevena kao mlada matrona (udana žena iz viših staleža u antičkom Rimu, op.a.). Imala sam šešir, odijelo i bijele rukavice, dolazila sam upoznati svoju novu rodbinu - rekla je 2016. St. Nicholas Instituteu.

- Morala sam jesti kokice na maslacu s bijelim rukavicama! Vježbali smo, a Frank nije ništa rekao o tome, njegov asistent nije rekao ništa o tome, snimatelj nije rekao ništa o tome. Sjedila sam tamo i pitala se što da radim? Uprljat ću rukavice tim kokicama - pomislila je i dodala: - Odlučila sam se pretvarati da svi jednu kokice s maslacem u rukavicama i da svi imaju malo maslaca po njima.

image

Virginia Patton 2013. godine

Screenshot YouTube

Snimila je još nekoliko filmova, uključujući "Black Eagle" iz 1948., a povukla se iz show businessa nakon male uloge u "The Lucky Stiff" iz 1949. godine.

Patton se 1949. udala za direktora automobilske industrije Crusea W. Mossa i dobili su troje djece. Bili su u braku 69 godina, do njegove smrti 2018. Vrijedi istaknuti da je radila kao docentica u Muzeju umjetnosti Sveučilišta u Michiganu te bila predsjednica i direktorica Patton Corp., holdinga za ulaganja i nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:14