U DOBI OD 90 GODINA

Preminula slavna glumica Sandra Milo, Fellinijeva dugogodišnja muza i dobitnica talijanske verzije Oscara

Umrla je u snu u svojoj rezidenciji u Rimu, okružena obitelji i psima, Jimom i Lady, stoji u priopćenju njezine obitelji

Sandra Milo 

 Tiziana Fabi/AFP

Talijanska glumica Sandra Milo, mnogima najpoznatija po ulozi u Oscarom nagrađenom filmu "Osam i pol" ("8½") redatelja Federica Fellinija, preminula je u 91. godini.

Milo je umrla u snu u svojoj rezidenciji u Rimu, okružena obitelji i psima, Jimom i Lady, stoji u priopćenju njezine obitelji koje je prenijela državna televizija RAI.

"Ciao, divo", ovim riječima Venecijanski bijenale na društvenim mrežama oprostio se od glumačke dive, koja je briljirala u komediji i drami, a bila je najprepoznatljivija po svom visokom glasu.

Godine 2021. uručena joj je nagrada David di Donatello za postignuće u karijeri - ista se smatra talijanskom verzijom Oscara.

image

Sandra Milo u filmu ‘Les Joyeux Fantômes‘ (‘Ghosts of Rome‘) iz 1961.

Galatea Film - Lux Film - Vides/Collection Christophel Via AFP

Milo, koja je rođena u Tunisu kao Elena Salvatrice Greco, postala je poznata pod vodstvom redatelja Antonija Pietrangelija. Njezin talent privukao je pozornost drugih slavnih redatelja kao što su Roberto Rossellini, Gabriele Salvatores, Gabriele Muccino, Pupi Avati, Jean Renoir i Claude Sautet.

Surađivala je s velikim imenima talijanske poslijeratne filmske industrije, uključujući Alberta Sordija i Marcella Mastroiannija.

Fellini ju je 1965. godine angažirao, uz svoju ženu, u filmu "Juliet of the Spirits". Dva desetljeća kasnije, Sandra Milo u autobiografskoj knjizi "Caro Federico" otkrila je kako je njihova tajna ljubavna veza trajala dugih 17 godina. Milo je često bila opisivana i kao Fellinijeva muza.

Udavala se dvaput, a iza nje su ostali kći i dva sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:59