OBJAVILA I SLIKE

Predsjednikova kći javno objavila da voli brazilsku manekenku, država samo što nije planula!

Kći kamerunskog predsjednika na fotografijama ljubi brazilsku manekenku Layyonsu Valencu

Brenda Biya

 Instagram/Brenda Biya/

Kći predsjednika Kameruna potaknula je glasine da je u istospolnoj vezi nakon što je objavila fotografiju na kojoj ljubi drugu ženu. 26-godišnja Brenda Biya izazvala je burne reakcije javnosti ovom objavom, s obzirom na to da je homoseksualnost ilegalna u zemlji kojom vlada njezin otac.

Paul Baya, koji danas ima 91 godinu, postao je predsjednik Kameruna prije 42 godine te je jedan od čelnika države s najduljim stažem u Africi, prenosi Daily Mail.

Njegova kći na fotografijama ljubi brazilsku manekenku Layyonsu Valencu, a u opisu je bila više nego jasna: "Luda sam za tobom i želim da cijeli svijet to zna."

I dok se one javno vole, kazne za ovakvo ponašanje u Kamerunu su paprene, pa bi osobe koje su u istospolnim odnosima ili vezama mogle dobiti zatvorsku kaznu do pet godina! No, s obzirom na to da Biya ne živi u Kamerunu, ona ne podliježe ovom strogom zakonu.

Inače, predsjednikova kći je po zanimanju glazbenica, poznatija pod umjetničkim imenom King Nasty.

Iako u sklopu svoje objave nije eksplicitno navela svoju seksualnu orijentaciju, predsjednikova kći je podijelila članak objavljen u francuskom ‘Le Mondeu‘ u kojemu se navodi da je ‘izašla iz ormara‘, te je podijelila i poruke podrške koje je u međuvremenu dobila.

image

Kći predsjednika Kameruna objavila fotografiju na kojoj ljubi ženu

Instagram/Brenda Biya/

Shakiro, transrodna aktivistica iz Kameruna, bila je jedna od onih koji su pohvalili glazbenicu, a poručila joj je da se nada da će njezina objava biti "prekretnica za LGBTQ+ zajednicu u Kamerunu", jer je Biya "glas za društvene promjene u zemlji u kojoj postoje duboko ukorijenjeni tabui."

Shakiro inače živi u Belgiji nakon što je zatražila azil nakon presude za ‘pokušaj homoseksualnosti‘ u Kamerunu.

Međutim, nisu svi bili blagonakloni prema predsjednikovoj kćeri. Brojni korisnici društvenih mreža iz Kameruna zasuli su je i homofobnim komentarima.

No, Biya im nije ostala dužna. Sljedećeg dana ponovno je objavila istu fotografiju, uz naslov: "Zašto si, je***, tako tvrdoglava?"

Neki su se zapitali radi li ona sve to samo zbog publiciteta, a drugi su je ‘podsjetili‘ da je ovakvo javno ‘outanje‘ privilegija za samo šačicu sretnih Kamerunaca, dok ostali žive u strahu.

"Sviđa mi se ovo u vezi prve kćeri Kameruna. Međutim, naglašava i našu surovu stvarnost: zakoni protiv LGBTQ+ osoba u Kamerunu posebno su usmjereni na siromašne. Bogatstvo i veze štite neke povlaštene osobe, dok se drugi moraju suočavati s teškim posljedicama", poručila je LGBTQ+ aktivistica Bandy Kiki.

Njihovi zakoni protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice i ranije su izazivali žestoke kritike skupina za ljudska prava, pa je tako 2022. Human Rights Watch pozvao zemlju da ‘poduzme hitne korake kako bi opozvala ovaj diskriminirajući zakon i osigurala da se poštuju ljudska prava svih Kamerunaca, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 04:12