TEŽAK ZA SURADNJU

Prava nemoguća misija je reći ‘ne‘ Tomu Cruiseu: Kako je glumac zeznuo suradnike oko novca, korone i - podmornice

Problemi su počeli kad su Cruiseu priopćili kako će 7. dio "Nemoguće misije" u kinima biti 45 dana, umjesto uobičajenih tri mjeseca

Tom Cruise na snimanju filma ”Mission Impossible: Lybra” 2020. u Rimu

 Alberto Pizzoli/AFP

Zvijezda popularne Paramountove franšize "Nemoguća misija", ionako kontroverzni glumac Tom Cruise i u stvarnom je životu, odnosno na setu sedmog nastavka, ali i nadolazećeg osmog, napravio pravu "nemoguću misiju", donosi Hollywood Reporter. Slavni je glumac tužio studio zbog troškova, potencijalnog skraćivanja prikazivanja filma u kinima, problema s covidom, a uz to je, na svoju ruku, u budžet u posljednji čas dodao i - podmornicu.

Još sredinom veljače investitorima se Cruise obratio putem videa, na sva usta hvaleći svoju 37 godina dugu suradnju s Paramountom na koju je "jako ponosan i vrlo zahvalan", te nitko nije ni najmanje posumnjao kako je pobješnjela zvijezda još godinu ranije pokrenula parnicu protiv studija. Problemi su počeli kad su Cruiseu priopćili kako će sedmi dio "Nemoguće misije" u kinima biti 45 dana, umjesto uobičajenih tri mjeseca, da bi nakon toga išao na streaming platformu Paramount+. Pravnu su bitku obje strane odlučile odgoditi do kraja snimanja, koje još nije završeno, a Cruise ga je dodatno oduljio ulažući veliki trud i u produkciju osmog nastavka.

image

Mission Impossible: Fallout, Tom Cruise

Paramount Pictures - Bad Robot - AFP

No, to nisu jedine trzavice. Dok se Paramount trudi što više sadržajima obogatiti svoj streaming servis, Cruise im je već u startu onemogućio i razvijanje serijala "Dani groma", kao i serijala "Nemoguća misija". Inače, premijera sedmog nastavka "Nemoguće misije" odgađana je čak četiri puta, a zadnji je datum predviđen za srpanj 2023. I dok zadržava puštanje sedmog dijela i njegovo dovršavanje, istovremeno radeći na osmom, Cruise je sa scenaristom i redateljem Christopherom McQuarriejem onemogućio Paramountu ograničavanje budžeta za posljednji dio franšize. Na taj je način glumac preuzeo kreativnu kontrolu, ali i fleksibilnost oko samog kraja sedmog nastavka.

U igri su stotine milijuna dolara, priča dobro upućen izvor, a Cruise i McQuarrie odlučili su poprilično improvizirati oko snimanja, te se pokazalo da su u tome dobro uigrani dvojac. Inače, njih dvojica surađuju još od četvrtog nastavka, a Cruise je očito odlučio pokazati moć koju ima nad Paramountom, obzirom da je kroz više od tri desetljeća glumeći Ethana Hunta donio zaradu od 3.6 milijardi dolara.

Dok izvršni producenti vode bitku s Cruiseom, studio gubi kontrolu nad troškovima za film, te se jedino mogu nadati, kaže izvor, da bar netko ima utjecaja na zvijezdu koja je izgubila kontrolu.

"Tom gleda na novac koji donosi studiju i zašto ne bi radio što mu se prohtije. Tko mu može reći da ne smije?", priča neimenovani izvor. Drugi problem koji imaju izvršni producenti je Cruiseov ogromni perfekcionizam, što nije uvijek u najboljem interesu studija kad je budžet u pitanju jer je glumac opsjednut detaljima i spreman uložiti ogroman trud, ali i vrijeme u svaki aspekt filma dovodeći cijelu ekipu do granica izdržljivosti..

Još uvijek nedovršeni sedmi dio već sad je premašio vrtoglavih 290 milijuna dolara troškova, uz porezne poticaje, a Cruise i McQuarrie već su se bacili na osmi nastavak. Glumac je navodno uspio uvjeriti prvog čovjeka Paramounta Briana Robbinsa da mu da još novca za dovršenje sedmog i snimanje osmog dijela, opravdavajući se time da je inflacija povećala troškove. A upravo je Tom Cruise poznat kao izuzetno uspješan pregovarač kad su novci u pitanju, a time se može pohvaliti i McQuarrie.

Inače, u siječnju 2019. Cruise je najavio sporna dva nastavka, prvi je trebao izaći u srpnju 2021., a drugi u kolovozu 2022. Premda se nikoga ne može kriviti zbog problema s koronom, da stvar bude gora, snimanje sedmog dijela počelo je u sjevernoj Italiji koju je u to vrijeme pandemija, na samom početku, žestoko pogodila. Uz to, i Cruise i McQuarrie, za koje se vjeruje da nisu cijepljeni, zarazili su se koronom. McQuarrievo stanje je bilo toliko ozbiljno da je završio u bolnici, a Cruiseu navodno cijepljenje ne dozvoljava ni Scijentološka crkva. Kako bilo, uoči samog početka snimanja u Veneciji krajem veljače 2020., Paramount je najavio kako zatvara produkciju, te se set seli u Rim, gdje se isti scenarij ponovio zbog lockdowna, a talijanski se dio snimanja zbog proširenja zaraze među ekipom odgađao četiri puta. Rad na filmu nastavio se u srpnju kad su britanske vlasti dale produkciji posebno odobrenje da preskoče obaveznu 14-dnevnu karantenu. Cruise je istu stvar, preko ministra kulture, uspio ishoditi i u Norveškoj. Poznata je i snimka iz prosinca 2020. tijekom snimanja u okolici Londona na kojoj Cruise urla i vrijeđa nekoliko filmskih radnika koji su, prema njegovom mišljenju stajali preblizu, a u to je vrijeme dobio i veliku podršku javnosti zbog tog poteza. A upravo iz tog razloga je i izvršni producent Jake Myers napustio studio, iako nije javno preuzeo odgovornost za propuste u sigurnosnom protokolu.

image

Tom Cruise na snimanju filma "Mission Impossible: Lybra" 2020. u Rimu

Alberto Pizzoli/AFP

Tek što je u veljači 2021. McQuarrie na Instagram postavio objavu kako produkciji treba još samo "par završnih sitnica" (koje još uvijek nisu dovršene), snimanje u Velikoj Britaniji opet je zatvoreno, po peti put.

Baš u to vrijeme tadašnji prvi čovjek Paramounta Jim Gianopulos (zamijenio ga je Brian Robbins, a Gianopulos odlazi na Paramount+, op.a.) Cruiseu je priopćio vijest o 45-dnevnom prikazivanju filma u kinima i potpuno ga razbjesnio. Definitivno je odlučio kako neće dopustiti ni dana manje od uobičajenih tri mjeseca u kinima, a također je smatrao i kako bi ljude postavljanje datuma kad film mogu početi gledati na streaming servisu, odvratilo od odlaska u kino. Potpuno razumljivo u njegovom slučaju, obzirom da je Cruise jedan od posljednjih u filmskom biznisu koji ima postotak od prodaje ulaznica i time kompenzira troškove. Uz to, na taj način zarađuje i više od samog studija. Iako se Gianopulos oslonio na savjet kako studio ima moć da skrati vrijeme prikazivanja u kinima, u Cruiseovu ugovoru stoji da nastavak mora igrati jednako dugo kao i prethodni. I tu glumac uključuje odvjetnike. Obje strane se pak odlučuju sudsku bitku odgoditi do kraja snimanja.

U međuvremenu, produkcija nastavlja borbu s kašnjenjima i odgađanjima snimanja. Set je zatvoren u Abu Dhabiju zbog 10-dnevne karantene, a sedmo po redu zatvaranje uslijedilo je početkom lipnja 2021. kad je 14 ljudi bilo pozitivno na covid. Prema nekim izvorima, zarazili su se i članovi Cruiseove obitelji, a zatim i sam glumac i redatelj.

Uz to, osiguravajuće društvo odbilo je isplatiti Paramountu 100 milijuna dolara vrijednu policu za dodatne troškove i mijenjanje lokacija i uplatilo tek pet milijuna, pa je i taj slučaj na sudu.

image

Tom Cruise

Cheriss May

U ljeto prošle godine počele su Hollywoodom kružiti glasine kako će Gianopulos zamijeniti Brian Robbins, no Gianopulos je, siguran u svoju poziciju, u rujnu otišao u London i s Cruiseom i McQuarriejem donio u zadnji čas odluku da ubaci scenu s podmornicom u sedmi nastavak, a koja je bila predviđena i za osmi dio. Naravno, to je dodatno povisilo troškove, ali prema tvrdnjama izvora, Gianopulos je želio samo zatvoriti budžet za sedmi dio, te uvid u osmi kako bi barem pokušao kontrolirati troškove. No, dok je radio na tome, Paramount je obznanio kako je na njegovo mjesto zasjeo Robbins. Unatoč svom iskustvu kao glumac, redatelj i producent, Robbins nikad nije radio na visokobudžetnom filmu, posebno tako velikom zalogaju poput "Nemoguće misije". Svim se silama trudio razviti dobar odnos s Cruiseom, no nikako ga nije mogao uvjeriti da završi sedmi nastavak i prebaci se na osmi dio. Doduše, tražio ga je da mu pokaže scenarij za osmi nastavak, no pokazalo se kako on još nije gotov. Da stvar bude gora, Cruise i McQuarrie odlučili su dodati scenu s podmornicom u 'sedmicu' kad je film već trebao biti gotov.

Izazovi koji su pred Robbinsom su vrlo jasni. Mora se nositi s troškovima osmog dijela, teoretski i zadnjeg u kojem Cruise igra Hunta i bez dvojbe najambicioznijeg nastavka dosad. Još uvijek mora riješiti problem s vremenskim periodom prikazivanja sedmog dijela u kinima, jer o tome uvelike ovisi budućnost i početak snimanja 'osmice'. Cruise je u međuvremenu snimio film u Južnoj Africi, a morat će uzeti i stanku za turneju kojom bi promovirao "Top Gun: Maverick" za koji studio smatra da će biti veliki hit i koji će od njihove najveće zvijezde napraviti još vrijednijeg partnera.

A kako će se stvari na kraju riješiti, uz smijeh je objasnio jedan od veterana kad su filmovi Toma Cruisea u pitanju: "Tom kaže što želi, a onda studio kaže što želi. I onda Tom dobije sve što je tražio".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:12