GLUMAČKA ZVIJEZDA

‘Pozdrav prijatelji, ja više nisam Ellen Page, zovem se Elliot, transrodna sam nebinarna osoba‘

Page se probio ulogom u filmu "Hard Candy" (2005), a nominaciju za nagradu Oscar zaslužio je svojim radom na filmu "Juno"
Elliot Page
 Geoff Robins/AFP

Kanadski glumac Elliot Page (33), poznat po ulogama u filmovima "Juno" (2007; R: Jason Reitman) i "Početak" (2010; R: Christopher Nolan) te po ulozi u Netflixovoj seriji "The Umbrella Academy", u utorak je objavio da je transrodna nebinarna osoba, piše The Guardian.

"Pozdrav prijatelji", napisao je Page na brojnim društvenim mrežama, na kojima se dosad predstavljao kao Ellen Page. "Želim s vama podijeliti da sam transrodna osoba, da koristim zamjenice 'on' i 'oni' te da se zovem Elliot."

Page je potom nastavio: "Sretan sam jer ovo pišem. Jer sam tu. Jer sam stigao do ovog trenutka u svome životu. Zahvalan sam svima koji su me podržavali na ovom putu. Ne mogu vam reći koliko je čudesno kada sebe volite dovoljno da se prepustite svom autentičnom biću. Zajednica transrodnih osoba beskrajno me inspirira. Hvala vam na hrabrosti, velikodušnosti i nastojanju da svijet učinite uključivim i suosjećajnim mjestom. Podupirat ću vas koliko god mogu i nastavit ću se truditi da stvorimo jednako društvo puno ljubavi."

Glumac je također rekao da ga je bilo strah priznati da je transrodna osoba te da se nalazio u privilegiranoj poziciji koja je mnogima nedostižna. "Molim vas za strpljenje. Moja je sreća stvarna, ali krhka. Unatoč sreći koju osjećam i privilegijama koje uživam, svejedno se bojim. Bojim se nasrtljivosti, mržnje, "šala" i nasilja. Ne želim govoriti negativno, ali vam želim dati kompletnu sliku", dodao je.

Page je istaknuo da se transrodne osobe diskriminira podlo i okrutno te da je u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine ubijeno najmanje 40 transrodnih osoba, uglavnom Afroamerikanki i Latinoamerikanki. Dodao je i da će se suprotstaviti svim političarima koji kriminaliziraju zdravstvena pitanja koja muče transrodne osobe.

"Imati krvi na rukama. Bijesno udarate po zajednici čijih je 40 posto odraslih pripadnika pokušalo izvršiti suicid. Sad je bilo dosta. Niste 'ukinuti' (eng. cancelled), nanosite bol ljudima. Ja sam jedna od tih osoba i neću to šutke trpjeti", rekao je glumac.

"Volim što sam transrodna osoba. Volim što sam queer. Što se više cijenim i prihvaćam, to moje srce raste, to sam uspješnija. Svi transrodnim osobama želim poručiti da ih vidim i volim te da ću napraviti sve da ovaj svijet promijenim na bolje."

Page se probio ulogom u filmu "Hard Candy" (2005), a nominaciju za nagradu Oscar zaslužio je svojim radom na filmu "Juno". Page je također igrao superjunakinju Kitty Pryde u dva filma iz serijala "X-Men".

Page je na Valentinovo 2014. godine priznao da je homoseksualac, a dvije je godine kasnije ustvrdio da je redatelj filma "X-Men: The Last Stand" Brett Ratner prisutnima na snimanju obznanio da je Page gej. Page je tada imao 18 godina, a glumica Anna Paquin potvrdila je Pageove tvrdnje.

Page se proteklih deset godina zalagao za prava LGBT osoba, a u siječnju 2018. godine vjenčao se za plesačicu i koreografkinju Emmu Portner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2022 06:21