DUBROVNIK KAO KULISA

Pod velom tajnosti oskarovac snima film u luksuznoj vili Šeherezada: ‘Dobro došao, Nicolas Cage!‘

Holivudska zvijezda kod nas snima svoj novi film "The Unbearable Weight of Massive Talent", a premijeru je dogodine u ožujku
Snimanje filma “The Unbearable Weight of Massive Talent” u Dubrovniku
 Božo Radić/CROPIX

Dubrovnik je opet postao filmska kulisa, a u grad je stigao slavni oskarovac Nicolas Cage.

Da 56-godišnja holivudska zvijezda kod nas snima svoj novi film "The Unbearable Weight of Massive Talent" nije tajna, čak se i sam gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković pohvalio i Cageu, kao da su stari prijatelji, zaželio dobrodošlicu.

"Dobro došao, Nicolas Cage! Od sutra u Dubrovniku počinje snimanje još jednog filma u ovoj godini. S ovakvom promocijom Dubrovnika u posljednjih šest mjeseci na američkom tržištu rijetko se tko može mjeriti. ABC news u udarnom terminu live tri dana iz Dubrovnika, film 'The Islander' s glumicom Caroline Goodall, film s Nicolas Cageom 'The Unbearable Weight of Massive Talent' te film na kojem radi dvostruki Oskarovac Janusz Kamiński, direktor fotografije i redatelj koji je radio sve Spielbergove filmove", napisao je Franković na svom Facebook profilu.

Zna se da se snima i zna se da je Cage negdje u gradu, kao i njegov kolega Pedro Pascal (45), čileanski glumac najpoznatiji po ulozi Oberyna Martella u četvrtoj sezoni "Igre prijestolja" te Javiera Peñe u "Narcosu". No, lokacije su tajna, one na kojima se snima i još više one na kojima ove holivudske zvijezde odsjedaju.

image
Pedro Pascal uživa na plaži u Malibuu
Ability Films/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Naši fotografi već danima skeniraju grad u potrazi za zvijezdama. Tako su i načuli da su holivudske face najvjerojatnije smještene u Excelsioru, jednom od kultnih dubrovačkih hotela s pet zvjezdica koji se nalazi nadomak same obale. Poveća filmska ekipa je, šuška se, smještena u dubrovačkom hotelu Argentina, a snima se u Vili Šeherezada gdje bi navodno trebao odsjesti i sam Cage, kao najveća zvijezda filma.

image
Nicolas Cage
Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia

Riječ je o jednoj od najljepših vila u Dubrovniku, koja je nekada bila luksuzna privatna kuća, a danas je jedna od najekskluzivnijih rezidencija u jadranskoj regiji, poznata još i kao Taj Mahal Mediterana.

image
Villa Šeherezada i Grand villa Argentina s mora
Zeljko Tutnjevic/Cropix

Ista je to vila u kojoj su lani u travnju odsjeli Cristiano Ronaldo i njegova ljubljena Georgina. Noćenje stoji vrtoglavih 50.000 kuna. U prosincu se, pak, ova perjanica iz portfelja grupacije Jadranskih luksuznih hotela (JLH), čiji je vlasnik najbogatiji Hrvat Davor Lukšić, obnavljala. Izgrađena je 1929. za američkog milijunaša estonsko-židovskog podrijetla Williama D. Zimdina, koji je bio i njen prvi vlasnik i stanovnik. Dosad je ugostila mnoge slavne osobe. U zdanju na istočnim prilazima gradu, s pogledom na Lokrum i stari porat, ljubovali su svojedobno i Elizabeth Taylor i Richard Burton, a u vili je odsjela i diva Sophia Loren. Osim Ronalda, posljednji s popisa slavnih filmaša bio je oskarovac Jamie Foxx, koji je u njoj boravio 2017. tijekom snimanja dubrovačkog "Robina Hooda".

image
Snimanje filma “The Unbearable Weight of Massive Talent” u Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX

Pripreme za snimanje filma "The Unbearable Weight of Massive Talent", koji režira Tom Gormican, traju još od kolovoza, a u Dubrovniku će se film snimati 15 dana. Na proizvodnji u Hrvatskoj radi ukupno 412 filmskih djelatnika (od toga predviđeno 97 hrvatskih državljana) te oko 300 hrvatskih državljana u funkciji statista. Servisna producentska kuća je, pak, Ambasada Studio iz Dubrovnika producentice Erike Milutin Diller (Embassy Films).

U ovom filmu Cage glumi fiktivnu verziju samog sebe i, prema scenariju, očajnički želi ulogu u filmu Quentina Tarantina. Dok pokušava dobiti ulogu kod Tarantina, privatno se hrva s mušicama svoje kćeri tinejdžerice i pokušava popraviti odnos s njom. U filmu se Cage obračunava i s egoističnim Cageom s početka 90-ih kojeg optužuje da je kriv za cijeli niz loših filmova koje je snimio i koje su ga dovele na B listu popularnosti, ali i do ruba bankrota.

image
Snimanje filma “The Unbearable Weight of Massive Talent” u Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX

Ovaj bi film neobičnog naziva "Nepodnošnjiva težina masovnog talenta", ako koronavirus ne poremeti raspored prikazivanja, premijeru trebao doživjeti dogodine u ožujku.

U godini koja je zaustavila produkciju u cijelom svijetu ovo je deveti projekt koji je za snimanje u Hrvatskoj predao zahtjev za Program mjera poticaja. U Hrvatskom audiovizualnom centru ne skrivaju sreću.

- Audiovizualna industrija u Hrvatskoj pokrenula se u svibnju s pripremama za početak prvenstveno domaće proizvodnje, sve pod mjerama sprječavanja širenja zaraze virusom covida-19. S produkcijom su krenuli filmovi 'Šesti autobus' i 'Nosila je rubac črleni' te serije 'Dnevnik velikog Perice', 'Crno-bijeli svijet'… Hrvatska je stoga i u svijetu prepoznata kao sigurna lokacija za snimanja. S otvaranjem granica počele su intenzivne pripreme za povratak stranih produkcija.

image
Snimanje filma “The Unbearable Weight of Massive Talent” u Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX

'The Unbearable Weight of Massive Talent' jedan je od najzvučnijih projekata ove godine prijavljenih za Program mjera poticaja koji HAVC provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i Ministarstvom financija. Prošlog tjedna počelo je snimanje hrvatske serije 'Područje bez signala', koja je osiguravanjem sredstava iz međunarodnih izvora zadovoljila uvjete za prijavu na Program mjera poticaja, a još jedan strani projekt kreće sa snimanjem ovog mjeseca. Planirana potrošnja inozemnih investitora za 10 projekata u ovoj godini prelazi 85 milijuna kuna. Takvom rezultatu smo se u proljeće samo usudili nadati. Audiovizualna zajednica pokazala se iznimno odgovornom i vjerujem da će se svi projekti, domaći i strani, uspješno odraditi prema planovima - rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

image
Snimanje filma “The Unbearable Weight of Massive Talent” u Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX

Nije Cageu ovo prvi put da snima u Hrvatskoj. Sjećamo se kada je u veljači 2009. na rtu Kamenjak u Premanturi, nedaleko od Pule, snimao scene srednjovjekovnog spektakla "Season of the witch", za koji je režiju potpisao Dominic Sena.

image
Na samom rtu Kamenjaku u Premanturi Nikolas Cage je 2009. snimao film
Goran Sebelic/Cropix

Cage je dobio Oscara 1995. za najbolju glavnu ulogu u filmu "Napuštajući Las Vegas", a najpoznatiji je po filmovima "Divlji u srcu" i "Čovjek bez lica". Pravog imena Nicolas Coppola (legendarni redatelj Francis Ford Coppola mu je stric) prema posljednjim podacima težak je oko 25 milijuna dolara, no poznati je šopingholičar (jednom je za 300.000 dolara kupio lubanju dinosaura, a bezobzirno troši i na sportske aute i rijetke stripove).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:18