KRALJEVSKA OBITELJ

Plaćaju li žene iz obitelji Windsor višu cijenu od prinčeva i vojvoda za koje su se udale?

Unatoč sukobima, Windsori se sada čine kao jedna obična obitelj koja je ožalošćena zbog kraljičine smrti

Kate Middleton, princ William, princ Harry i Meghan Markle

 Avalon.red/Avalon/Profimedia

Kada se žena udaje za muškarca kojeg voli, udaje se i za cijelu njegovu obitelj, a kada je riječ o kraljevskoj obitelji, situacija je ipak malo drugačija.

Uzmimo za primjer Camillu, Kate, Sophie i Meghan. Nakon što su upoznale svoje prinčeve, odnosno vojvode i zaljubile se u njih, život im se drastično promijenio. No je li se promijenio na bolje?, pita se Jan Moir u svojoj kolumni za Daily Mail.

Camilla, supruga novoga kralja oduvijek je htjela samo jedno – Charlesa. Nikada nije priželjkivala prestiž, bogatstvo, titule. Jedino što je htjela bio je tadašnji princ, iako je u to vrijeme bio u nesretnom braku s drugom – princezom Dianom.

image

Princeza Diana 1996. godine

Mike Forster/Dmg Media/Profimedia

Nakon Dianine tragične smrti 1997., tadašnji princ i Camilla objavili su javnosti da su u vezi, a 2005. su se vjenčali. No nije sve bilo tako bajno, javnost je žestoko blatila novi bračni par zbog kontroverzi u koje su bili upleteni njih troje.

A sada su nakon mnogo godina ponovno u središtu pozornosti. Charles je postao novi kralj nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II., a Camilla kraljica supruga.

image

Kraljica Elizabeta II.

Eddie Mulholland/Afp

Nadalje, tu je Kate, studentica povijesti umjetnosti koja je oduševila javnost svojim discipliniranim kraljevskim ponašanjem i nevjerojatnim samopouzdanjem. Mlada djevojka iz Buckleburyja koja je nekoć živjela jednostavnijim životom, udala se za princa Williama 2011., što je ujedno označilo kraj njezina starog života.

Sophiein prelazak iz ‘PR djevojke‘ u groficu od Wessexa nije prošao tako neproblematično. Međutim, njen brak s princem Edwardom je uspješan, a također se izrazito zbližila s kraljicom.

Zatim je tu novija članica kraljevske obitelji, Meghan Markle, kontroverzna vojvotkinja od Sussexa koja se za princa Harryja udala 2018. Većinu svog braka Meghan je bila u ratu s Windsorima, a rezultat je bio njihovo napuštanje kraljevske obitelji te preseljenje u Kaliforniju.

S druge strane, tu su kraljevski supružnici čiji se život nakon vjenčanja znatno manje promijenio. A ako se uopće promijenio, bilo je to na koristan način.

Za kraljevske supruge je situacija drugačija. Sama njihova egzistencija ovisi o egzistenciji njihovih supruga, za što one dobivaju vrlo malo zasluga, piše Moir za Daily Mail.

Međutim, nakon kraljičine smrti, možda ipak postoji mogućnost ponovnog zbližavanja kraljevske obitelji unatoč tome što gotovo svakodnevno slušamo koliko su disfunkcionalni, distancirani i emocionalno rascijepani.

Princ Harry javno je kritizirao način na koji ga je odgojio njegov otac, kralj Charles III., te samim time kako je Charlesa odgojila kraljica. Vojvoda od Sussexa govorio je o ‘genetskoj boli i patnji‘ kraljevske obitelji te zaključio kako želi ‘prekinuti taj krug‘ za svoju djecu.

No unatoč sukobima, Windsori se sada čine kao jedna obična obitelj ožalošćena zbog kraljičine smrti. A kada se skine pompa oko čuvene kraljevske obitelji, ostaju sinovi i kćeri, braća i sestre, koji trenutno daju sve od sebe da prebrode ovo veliku žalost, baš kao svi drugi.

Zato se nadajmo sretnijoj i ujedinjenijoj budućnosti, za dobrobit svih njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 03:57