FRANCUSKI WEINSTEIN

Pjevao je o vođenju ljubavi s vlastitom kćeri: ‘Bio je najperverznija osoba koju sam ikad upoznala‘

Bivša supruga opisala ga je kao perverznjaka, Whitney Houston rekao je da je želi j**ati, a pijan je pipao Catherine Deneuve
Jane Birkin i Serge Gainsbourg 
 The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Pokojni francuski pjevač, tekstopisac i filmski redatelj Serge Gainsbourg za života je slovio kao neprikosnoveni seks-simbol, flambojantan zavodnik, izuzetno opasan po žene, a taj status "zacementirao" je kontroverznom i seksualnim aluzijama nabijenom pjesmom "Je t'aime, moi non plus", koju je 1969. godine snimio s britanskom glumicom i pjevačicom Jane Birkin, s kojom je u braku dobio i kćer Charlotte.

image
Serge Gainsbourg i Jane Birkin
The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Spomenuti singl bio je zabranjen u mnogim zemljama, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, no to nije jedina kontroverza koja se veže uz Gainsbourgovo ime, koji je preminuo 1991. od posljedica srčanog udara. Naime, Francuza su nedavno, zbog njegove sklonosti prema mlađim ženama, pa čak i maloljetnicama, usporedili s osramoćenim holivudskim producentom Harveyjem Weinsteinom (68), koji služi 23-godišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja.

Francuska je, očito "opijena" njegovim talentom i uspjesima, godinama zatvarala oči pred Sergeovim ljubavnim eskapadama, no sad se pokojnik našao u centru pažnje, i to negativne, zahvaljujući pokretu MeToo.

- Gainsbourg je bio zlostavljač. Loše se odnosio prema djevojkama (iskusila sam to na vlastitoj koži) i nikad mu se neću pokloniti, bez obzira na činjenicu što je postao svojevrsni aristokrat francuske glazbe - rekla je u radijskom intervjuu pjevačica Lio (58), inače velika zvijezda u Francuskoj. Zasad nitko od članova Gainsbourgove obitelji nije komentirao njezine navode.

No Daily Mail podsjeća kako je Serge još 1966. šokirao javnost napisavši pjesmu "Les sucettes" ("Lollypops") za tad 18-godišnju pjevačicu France Gall - stihovi su se referirali na djevojčicu koja je "bila u raju svaki put kad bi joj taj mali slatki štapić (lizalica) dotaknuo jezik". Kad je Gall shvatila perverzno, dvostruko značenje pjesme, odbila ju je izvesti i više nikad nije razgovarala s Gainsbourgom.

Već sljedeće godine kontroverzni glazbenik toliko se zaljubio u glumicu Brigitte Bardot da je s njom snimio prvu verziju singla "Je t'aime". Inženjer zvuka William Flageollet, koji je radio na pjesmi, potvrdio je kako je tijekom snimanja iste svjedočio njihovu "brutalnom flertovanju i maženju". No s obzirom da je Bardot tad bila u braku s fotografom Gunterom Sachsom, ova verzija pjesme zbog njegova negodovanja nikad nije objavljena - i tad je u igru uskočila Jane Birkin.

Njihova "glazbeno-ljubavna suradnja" zvučala je toliko autentično da su se ubrzo počele širiti glasine kako je novi par dijelove pjesme snimio nakon što su si ispod kreveta - ugradili mikrofone! No Jane je takve tračeve oštro demantirala - štoviše, tvrdila je kako su sve snimili u odvojenim kabinama.

Ipak, u svojim memoarima "Munkey Diaries" priznala je kako je Gainsbourg u seksu često bio "previše egzotičan".

- Bio je najperverznija osoba koju sam ikad upoznala... Jednom me u Parizu odveo u najmračniji i najprljaviji bordel, zahtijevao je da se ponašam poput prostitutke... - napisala je Jane Birkin.

Niz Sergeovih kontroverzi nastavio se 1984. kad je s vlastitom kćeri Charlotte, tad 14-godišnjakinjom, snimio eksplicitnu pjesmu "Lemon Incest" - stihovi glase ovako: "Najljepša je ljubav koju nikad nećemo voditi...".

Dvije godine kasnije, dok je pijan gostovao u jednom francuskom televizijskom showu, Gainsbourg je mladoj kolegici Whitney Houston rekao: "Želim te j**ati". Američka pjevačica bila je užasnuta, a slično je reagirala i francuska glumačka diva Catherine Deneuve koju je pijani Gainsbourg pipao u drugoj TV emisiji.

Zbog svega ovoga pobornici MeToo pokreta pokojnu zvijezdu doživljavaju kao još jednog moćnog muškaraca koji je svoj položaj koristio za seksualna "osvajanja", baš poput ozloglašenog Weinsteina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:22