MUČAN SUSRET

Pistoriusa puštaju iz zatvora? Svojim potezima iz ćelije već je razjario obitelj ubijene Reeve. Otac: ‘Želim ga vidjeti!‘

Pistorius je na Valentinovo 2013. pucao je više puta iz pištolja na svoju djevojku Reevu Steenkamp kroz vrata WC-a u svom domu

Reeva Steenkamp i Oscar Pistorius
 

 Gallo Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Gallo Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

Oscar Pistorius, svjetski poznati sprinter s dvostrukom amputacijom nogu koji se natjecao na Olimpijskim igrama 2012. trebao bi upoznati oca Reeve Steenkamp, svoje djevojke koju je ubio prije devet godina. Susreti su dio tzv rehabilitacijskog procesa koji Pistorius mora obaviti ako želi šansu da ga se pusti na uvjetnu slobodu.

Zloglasni sportaš se, podsjetimo, na sudu branio da je svoju tadašnju djevojku zamijenio za provalnika, a osuđen je za ubojstvo i na 13 godina i pet mjeseci zatvora.

image
Siphiwe Sibeko/Afp/Profimedia/Siphiwe Sibeko/Afp/Profimedia

Na temelju južnoafričkih zakona Pistorius je stekao pravo na uvjetni otpust krajem prošle godine nakon što je odslužio polovicu kazne.

Uskoro će razgovarati s Reevinim ocem, Barryjem Steenkampom, kao dio procesa koji bi ga mogao dovesti do prijevremenog puštanja na slobodu. Žrtvin otac se navodno priprema za sastanak licem u lice s ubojicom, a sastanci su zamišljeni kao postizanje neke vrste 'utjehe' za obitelji žrtava te bi omogućili Steenkampu da sazna od njega zašto je Pistorius ubio njegovu kći.

image

Scene sa suđenja Pistoriusu

Alon Skuy/Afp/Profimedia/Alon Skuy/Afp/Profimedia

Ako Steenkamp bude zadovoljan ishodom razgovora i vidi da se pokajao, Pistorius bi mogao dobiti uvjetni otpust, pišu strani mediji. Bivši paraolimpijac se također trebao sastati sa žrtvinom majkom, June, ali je odvjetnik rekao da ona nije spremna na to usprkos tome što je prethodno rekla da mu je oprostila.

image

Barry Steenkamp, otac ubijene manekenke

Deaan Vivier/Afp/Profimedia/Deaan Vivier/Afp/Profimedia

- Barry i June su Reevin glas, a to duguju svojoj kćeri, rekla je Tania Koen, njihova odvjetnica.

Steenkampovima će biti dopušteno davati preporuke odboru za uvjetni otpust, iako Koen nije htjela reći hoće li se protiviti ubojičinom puštanju. Natuknula je samo da su razgovarali o tome, ali je odbila otkriti detalje.

Prošle godine roditelji žrtve bili su vrlo tjeskobni kada im je ubojica njihove kćeri napisao pismo nakon što je stekao pravo na uvjetni otpust.

image
-/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/Shutterstock Editorial/Profimedia

- June i ja smo bili zaprepašteni, rekao je Reevin otac.

Dodao je da bi jednoga dana htio razgovarati s ubojicom svoje kćeri, 'kao čovjek s čovjekom'.

- Volio bi razgovarati s njim. June i ja smatramo da još puno stvari može izaći iz ove priče i nadamo se da će nam Oscar reći istinu. To je razlog zašto sam ja onaj koji bi želio razgovarati s njim, zaključuje ožalošćeni otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:25