ODLAZAK MARINE TUCAKOVIĆ

Pisala je za Olivera, Mišu Kovača i Doris, a samo jedan stih pjesme donio joj je 100.000 eura

Poznata autorica oblikovala je karijere brojnih pjevača i pjevačica na području bivše Jugoslavije. Ako želiš hit - nazovi Marinu Tucaković, bilo je nepisano pravilo
Marina Tucaković
 Pedja Milosavljevic/Cropix

Jedna od najvećih autorica hit pjesama u bivšoj Jugoslaviji, Marina Tucaković, preminula je danas u Beogradu u 67. godini.

Marina Tucaković primljena je u beogradsku bolnicu „Dragiša Mišović" 14. rujna zbog gušenja i zadržana je na liječenju od koron virusa. Poznatoj autorici tekstova velikih hitova jugoslovenske pop i folk glazbe prije tri godine je dijagnosticiran rak dojke.

Tucaković je u svojoj karijeri napisala više od 4.000 pjesama od kojih su mnoge postale izvanvremenski hitovi, piše srpski BBC.

Pisala je za rockere, pop pjevače i pjevačice, a zaslužna je za uspješne karijere mnogih folk izvođača, kao što su Džej Ramadanovski ili Svetlana Ražnatović Ceca.

„Meni je ključna priča osoba za koju pišem, ali i njeno visočanstvo melodija - kad me povuče, onda sam tu car, a kad me ne vuče bude malo rutine i napinjanja i to može umjetnika baš smoriti", govorila je Marina Tucaković.

Za samo jedan stih hita 'Zora je', Nede Ukraden, Tucaković je zaradila 100.000 eura, otkrila je Ukraden u jednom intervjuu.

'Ako želiš hit - nazovi Marinu Tucaković'

Ako želiš hit pjesmu, nazovi Marinu Tucaković, bilo je nepisano pravilo na jugoslavenskoj glazbenoj sceni.

Od 'Ljuljaj me nežno', pjesme koju je otpjevao Oliver Mandić prije skoro 50 godina, 'Ti samo budi dovoljno daleko' grupe Generacija 5 (1979. godine), 'Dodirni mi kolena' grupe Zana (1982. godine), čiju obradu je otpjevala i Severina, do novijih pjesama, Marina Tucaković je utjecala na to da se mnogi pjevači i pjevačice vinu u zvijezde.

Skoro da nema izvođača popularne glazbe u bivšoj Jugoslaviji u prethodnih pet desetljeća koji nije surađivao s Tucaković.

Njene pjesme su se pjevale pred desetcima tisuća ljudi, albumi na kojima je bila koautorica imali su velike tiraže. Za neke, ona je pjesnikinja koja savršeno opisuje vrijeme u kojem je živjela, a za druge je autorica koja pribjegava sladunjavim poskočicama.

image
Lepa Brena i Marina Tucaković
Ronald Gorsic/Cropix

Prve tekstove napisala je za akustičarski trio Dag, kada je imala 19 godina i „sanjala da će biti frizerka ili učiteljica", kako je rekla u intervju u emisiji Ivana Ivanovića 2016. godine

„Upisala sam ekonomski fakultet, a htjela sam biti turistički vodič, onda sam upoznala jednu ekipu koja je pravila neku glazbu. Onda me je to vuklo. Fakultet sam onda završila i prešaltala se na nešto drugo. Pisala sam pomalo i eto...",

„Privilegija je da cijeli život radiš posao koji voliš", rekla je Marina u jednom intervjuu.

Sedamdesetih je surađivala s rock bendovima kao što su Smak i YU grupa, pisala je tekstove, između ostalih, za Biseru Veletanlić, Mikija Jevremovića, Maju Odžaklijevsku, Mišu Markovića.

Za Olivera je napisala 'Što to bješe ljubav'

Neki kritičari su tada smatrali da su Marinini tekstovi često na granici šunda, piše srpski BBC.

U intervjuu za magazin Džuboks 1980. godine, obećala je da više neće pisati za „zabavnjake", već samo za ljude koje voli slušati.

Novinar Petar Luković ju je u jednom intervjuu pitao da „među ogromnom konkurencijom" navede najgluplji tekst koji je napisala.

„Ima par tekstova u kojima sam lupala, gdje mi dođe da se pitam, kako si mogla", rekla je tom prilikom, dodavši da se nijednog teksta ne srami.

Upitana zašto uopće radi s lošim pjevačima, odgovorila je: „Zato što sam idiot. Stvarno, mene bilo tko da traži tekst, ja bih ga napisala".

Kompozitor Zoran Simjanović napisao je glazbu za film Gorana Markovića Nacionalna klasa 1979., a Marina Tucaković tekstove za sve pjesme, među kojima se i danas slušaju 'Floyd' u izvedbi Dade Topića i 'Zašto', koju je pjevao Oliver Dragojević.

Za Olivera je napisala i tekst za jedan od njegovih najvećih hitova - Što to bješe ljubav. Pjesma je 1988. godine na Splitskom festivalu osvojila nagradu stručnog žirija.

Sa Simjanovićem je nastavila suradnju na filmovima Sok od šljiva, prvim susretom s narodnom glazbom, i Balkan Ekspres.

Pomak ka provokativnijim temama, otvorenim seksualnim aluzijama, napravila je u pjesmama koje je pisala za Olivera Mandića (Ljuljaj me nežno, Sutra imam prazan stan), Slađanu Milošević (Seksi dama) i grupu Zana (Majstor za poljupce, Dodirni mi kolena).

Bila je punopravna članica grupe Zana tijekom snimanja albuma 'Loše vesti uz rege za pivsku flašu'.

Valentino iz restorana, B strana singla 'Rokenrol za kućni savet' Riblja čorba, jedina je pjesma ove grupe koju nije napisao Bora Đorđević.

Jugoslovenski „one hit wonderi" poput 'Apsolutno tvoj' grupe Mirzino jato, 'Voli te tvoja zver' Divljih anđela i 'Ljubav preko žice' Aleksandra Mežeka - djelo su Marine Tucaković.

Napisala je hitove za Massima, Doris, Mišu Kovača, Magazin...

Tijekom osamdesetih, napisala je hit pjesme za Zdravka Čolića (Ruška), Massima Savića (Stranac u noći), Mišu Kovača (Svi pjevaju, ja ne čujem), Magazin (Ti si želja mog života) i Doris Dragojević (Željo moja).

U mladosti i u ranoj fazi pisanja tekstova, emotivno se zbližila s Oliverom Mandićem.

„Marina i ja smo bili u vezi četiri godine. Za vrijeme našeg zabavljanja napisala mi je 'Ljuljaj me nežno'. Pošto sam objavio tu numeru, raskinuli smo. Ostavio sam je zbog mlađih i ljepših djevojaka. Tada je krenulo ludilo u mom životu, a ona je vjerojatno patila", ispričao je Mandić u jednom intervjuu.

Usprkos raskidu, nastavili su suradnju.

„Hvala joj što mi je napisala divne tekstove i poslije toga na mojim albumima", ispričao je Mandić prije nekoliko godina za beogradske medije.

Desetljeće u kojem se raspala Jugoslavija, donijelo je promjenu na glazbenoj sceni i dominaciju folk glazbe, čemu su ključni doprinos dali tekstovi Marininih pjesama.

Jedan stih pjesme donio joj je 100.000 eura

Početak devedesetih Marina Tucaković opisuje kao vrijeme u kome je izgubila tržište i mogućnost rada za pjevače širom Jugoslavije.

Neke pjesme je, govorila je, izbacivala s lakoćom, druge je pisala teškom mukom.

„Strofe za pjesmu Lična karta za Acu Lukasa sam napisala za pola sata, a refren neće, pa neće, jedan mjesec, drugi... ne vrijedi. Odjednom jednog dana, žena koja godinama radi kod nas, kaže mi: 'E maco, vodi računa, lična karta ti je tu'. I meni to bude asocijacija za refren i lijepo se nadoveže na one strofe".

Pjevačica Neda Ukraden otkrila je jednom prilikom da je za samo jedan stih pjesme „Zora je" iz osamdesetih godina prošlog stoljeća Marina Tucaković zaradila 100.000 eura.

„Pjesmu mi je napisao pokojni Đorđe Novković i nas dvoje smo se nekoliko puta posvađali oko samog naslova pjesme. Prvo smo je nazvali 'Jovane, zora je', 'Milane, zora je'. Posljednja i konačna verzija je 'Zora je'. Na kraju sam pozvala Marinu Tucaković koja je napisala samo jedan stih - "Suza je iz oka kanula". Njoj je taj stih donio više od 100.000 eura", rekla je Ukraden u emisiji Glamur Hepi televizije.

Oblikovala je Cecinu karijeru

Oblikovala je karijeru Svetlane Ražnatović, jer joj je pjevačica „vjerovala i nije se miješala u pisanje tekstova".

U tekstu o folk pjevačicama kao „kraljicama srpskih srca" Vladan Stošić je u magazinu Vreme da Cecin uspjeh počiva na tome što djeluje kao „ mučenica", što je Marina Tucaković forsirala u pjesmama.

Tucaković nije napisala nijedan veseo tekst, tvrdi Stošić, na albumima snimljenim tijekom braka folk zvijezde sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

„Pored nesumnjivog talenta, Marinin uspjeh počiva i na tome što je uvijek znala osluškivati duh vremena u kojem piše."

Svađe na estradi nisu utjecale na njen rad, radila je za pjevačice koje su medijima bile predstavljene kao suparnice, poput Svetlane Ražnatović i Jelene Karleuše.

Pjesme je pisala kad čuje glazbu, a da bi neka pjesma bila hit, po njoj, presudna je osobnost izvođača.

Za Harisa Džinovića, Tucaković je rekla da vrlo zahtjevan, dok Aca Lukas nikad nije mijenjao njene tekstove.

image
Marina Tucaković
Pedja Milosavljevic/Cropix

Bila je u žiriju talent showova

Okušala se kao tekstopisac pjesama za Eurosong 2010., kada su pjevači Milan Stanković, Emina Jahović i Oliver Katić nastupili s pjesmama Gorana Bregovića u izboru za srpskog predstavnika.

Stanković je otišao na natjecanje u Oslo s pjesmom 'Ovo je Balkan' i dospio do 13. mjesta u finalu izbora za pjesmu Eurovizije.

Bila je članica žirija u emisijama u kojima se natječu mladi talenti, Operacija trijumf i Pinkove zvezde, iz kojih se povukla kad joj je dijagnosticiran rak dojke.

Tijekom liječenja, pisala je tekstove sa sinom Milanom Laćom Radulovićem.

U posljednjem televizijskom intervjuu na kanalu K1 u lipnju 2021. svoje zdravstveno stanje opisala je kao „stabilno loše", piše srpski BBC.

Zvijezde se opraštaju od Tucaković

Od Tucaković se na društvenim mrežama opraštaju brojni glazbenici, među kojima su i Massimo, Kaliopi, Lepa Brena, Lana Jurčević, Novi Fosili, Nina Badrić i drugi.

- Draga Marina, hvala ti za "Stranca". Zauvijek ćeš biti tu. U stihovima. I sjećanjima, napisao je Massimo.

- Draga Marina, počivajte u miru… hvala vam za sve pjesme koje su obilježile naše živote. Sretna sam pa u svojoj karijeri imam pjesmu koju ste mi Vi napisali..., napisala je Nina Badrić.

- Kako je teško opraštati se od najvećih… Hvala ti za stihove I istinu koju si delila sa nama… Sve ostalo je istorija…, napisala je makedonska pjevačica Kaliopi.

Od Tucaković se oprostila i Lepa Brena. - Otišla je žena pjesnik svih nas, naš prijatelj i drug, koja je znala kao skener naše duše šta mislimo i osjećamo!, napisala je.

Ceca je napisala da je otišla "jedna vanserijska žena".

Status na Facebooku Marini je posvetila i pjevačica Lana Jurčević.

- Zbogom i hvala na svemu, objavljeno ja stranici Novih fosila na Facebooku uz pjesmu Tu, tu, tu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:34