ŠTO SU VAXXIEJI?

Ovaj je trend davno pokrenuo Elvis Presley, a sada su se uključili Joe Biden, Schwarzenegger...

Dok su kod nas svi bili koncentrirani na svoje mišiće, u svijetu je krenuo novi trend koji je preplavio društvene mreže
 Kurniawan/Xinhua News/Profimedia

Dok su neki naši političari, koji su se protiv covida-19 u Hrvatskoj cijepili među prvima, više bili koncentrirani na svoje mišiće nego na mobitel i snimanje svečanog trenutka, u svijetu je krenuo novi trend tzv. vaxxieji. To su selfieji koje ljudi snimaju tijekom primanja vakcine, a siguran su ključ za reakciju na društvenim mrežama.

Budući da je koronavirus top-tema već mjesecima, mnogi influenceri u svojim objavama redovito upozoravaju na važnost cijepljenja, a ako to još mogu i potkrijepiti vlastitim cijepljenjem, publika je zajamčena.

image
Win Mcnamee/Getty Images/Profimedia

Budući da nam je pandemija oduzela brojna zadovoljstva, poput putovanja, restorana, odlazaka u klubove i kafiće, brojna mjesta na kojima smo se rado fotografirali, nije nam preostalo drugo nego pohvaliti se cjepivom. Jer, koliko vidimo po čekanju na naš red, i za to treba imati sreće.

Novi američki predsjednik Joe Biden u prosincu je bio jedan od predvodnika vaxxieja.

Uz svoj selfie je napisao "Za sve Amerikance - znajte da se nemate čega bojati. Čim cjepivo bude dostupno, molim vas da ga uzmete".

Slično su napravili i poznati glumci Joan Collins i Arnold Schwarzenegger, koji je dramatično dodao "priključi mi se ako želiš živjeti" (Come with me if you want to live), parafrazirajući repliku iz "Terminatora".

No, puno dalje u prošlosti jedna se poznata osoba fotografirala primajući cjepivo iako tada još nije bilo mobitela pa su je fotografirali drugi. Bio je to Elvis Presley, koji je cjepivo protiv dječje paralize primio pred kamerama u backstageu showa Eda Sullivana davne 1956. godine.

Osim političara i osoba u staračkim domovima, prednost pri cijepljenju imali su zdravstveni djelatnici.

image
Michael M. Santiago/Getty Images/Profimedia

Stephen Halliday, profesor medicine na Sveučilištu u Wisconsinu, kaže da su selfieji cijepljenja dobri poticatelji morala, a time se i potiče misao da je cjepivo sigurno i poželjno.

- Dodatan bonus autoportreta koji obilaze društvene mreže jest što pružaju tračak nade i osjećaj solidarnosti s medicinskim radnicima koji su općenito gotovo izgorjeli - rekao je Halliday za The Cut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:23