KONTROVERZNI HARRY

Otuđeni princ žešće nego ikada napao kraljevsku obitelj: ‘Uništio je odnos s bratom, vrijeme je da ostanu bez titula‘

Harry i Meghan ne prestaju sebe prikazivati kao žrtve institucije kojima je, po njihovu mišljenju, jedini cilj vlastiti opstanak

princ Harry i Meghan Markle

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/

Objavljen je drugi dio Netflixove dokumentarne serije ‘Harry & Meghan’, a čini se da mnogima nije dobro sjelo ono što su Sussexi imali za reći.

Harryjev brat, princ William, prikazan je kao nasilnik koji viče na Harryja u trenutku dok mu ovaj govori kako sa svojom suprugom želi napustiti kraljevsku obitelj, a tadašnji princ i današnji kralj Charles prikazan je kao lažljivac koji je sudjelovao u curenju informacija o vlastitom sinu - Harryju, piše Richard Kay za Daily Mail.

image

prinčevi William i Harry

Jacovides-moreau/Bestimage/Profimedia/Jacovides-moreau/bestimage/profimedia

Sussexi, preciznije Harry otišao je toliko daleko da je čak pokojnu kraljicu Elizabetu II. prikazao kao pasivnu figuru koja nije imala utjecaja na određene događaje, tvrdi novinar ističući kako je ovo sve njihova ‘iskrivljena priča’.

Harry, uz svoju suprugu Meghan, ne prestaje sebe prikazivati kao ‘žrtvu institucije koja samo ima u cilju održati vlastiti opstanak‘. Ono što se najviše ističe u dokumentarcu jest činjenica da se Harry žali na kraljevsku obitelj koja je ‘rado lagala kako bi zaštitila Williama, no nije htjela reći istinu kako bi zaštitila njega’.

U jednom trenutku govori da se osjećao udaljenim od svoje obitelji zato što se mnogo toga što oni rade svodi na to kako će izgledati u javnosti, a ne razmišljaju o tome kako se oni osjećaju. Kay pak ovdje proziva Harryja jer ne nudi nikakvu vrstu introspekcije koja bi objasnila to ponašanje.

Umjesto toga, piše novinar, on sažalijeva samoga sebe.

- Morao sam se pomiriti s time da nam se vjerojatno nikada neće ispričati. Moja supruga i ja idemo dalje i fokusirani smo na ono što slijedi, kaže Harry u dokumentarcu.

I dok su braća nekada bila nerazdvojna, pogotovo nakon smrti njihove majke, princeze Diane, prije 25 godina, čini se da je njihov odnos danas nepovratno uništen.

Harry zatim nastavlja objašnjavati zašto su napustili kraljevsku obitelj te se odlučili preseliti u SAD, pritom tvrdeći kako ih nisu podržavali.

- Bilo je zastrašujuće kada je moj brat vikao na mene i kada je moj otac govorio stvari koje nisu bile istinite, dok je moja baka samo tiho sjedila, kaže Harry dok se prisjeća kako je prošao njihov sastanak u Sandringhamu.

Braća, koja su jednom davno obećala svojoj majci da će se uvijek držati skupa, sada ne mogu biti u gorem odnosu, piše Kay, a najgora stvar za Harryja je, kako je i sam rekao, što je William sada na strani monarhije.

Isto kao i u prvom dijelu dokumentarca, usporedbe s Dianom ne izostaju. Baš poput pokojne princeze, Sussexi vjeruju da su oni žrtva monarhije.

image

princeza Diana s Harryjem

/Northcliffe Collection/anl/shutterstock Editorial/profimedia

Kada je riječ o medijima, Harry se prisjetio što mu je majka jednom rekla: ‘Ako u tabloidima o tebi pišu sr***, vjerojatno radiš pravu stvar’.

Osvrćući se na medijske natpise da je jedan od razloga zašto su Sussexi napustili zemlju to što ih je William prisilio, Harry kaže da mu je rečeno da je objavljena zajednička izjava u njegovo i bratovo ime.

- Nisam mogao vjerovati. Nitko me nije tražio dopuštenje da stavi moje ime u takvu izjavu, kaže on.

- Nazvao sam Meghan koja je tada briznula u plač. Bili su sretni što su lagali kako bi zaštitili mog brata, ali tri godine nisu željeli reći istinu kako bi zaštitili nas, naglašava.

A kada ne napada brata, onda to pak radi svome ocu, piše novinar. Otuđeni princ kaže da je Charles inzistirao na tome da Harry napiše njihov prijedlog da se presele u Kanadu, a samo pet dana kasnije to se pojavilo na naslovnici novina.

image

kralj Charles III.

Bill Braden/Pa Images/Profimedia/

- Ključni dio te priče, nakon čega sam postao svjestan da je procurio sadržaj pisma između mene i mog oca, bio je onaj kada je objavljeno da se želimo odreći svojih titula, prisjeća se.

A s obzirom na to da se po njihovi napadi na kraljevsku obitelj gomilaju, Kay smatra da je krajnje vrijeme da se njihove titule službeno uklone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:37