KRALJICA SRCA

Otkriveni detalji oporuke princeze Diane: Koliko je vrijedila i tko je naslijedio njezin novac?

Osobno bogatstvo od 21 milijuna funti otišlo je sinovima, kumčadi i humanitarnim organizacijama

Princeza Diana 1996. godine

 Mike Forster/Dmg Media/Profimedia

Neprežaljena britanska princeza Diana, kraljica srca, danas bi napunila 61 godinu. Njezin stariji sin William, odao je dirljivu počast majci u pismu koje je poslao dobitnicima nagrade koja nosi njezino ime, a dodjeljuje se svakog 1. srpnja od 1999. godine mladim ljudima u dobi od devet do 25 godina koji se bave nekom društveno korisnom aktivnošću u bilo kojem području života, od humanitarnog rada do sporta i pomažu drugima. Naglasak je i na programima za borbu protiv bullyinga te mentorstvima u raznim područjima.

image

Prinčevi na dodjeli Diana Award 2017. godine

Paul Grover/Afp/Profimedia

- Dio ste inspirativne generacije mladih ljudi koji svojim djelovanjem mijenjaju svijet i iznimno se divim vašim naporima. Vi ste doista personifikacija ostavštine moje majke i znam da bi ona bila jako ponosna na sve vas. Vjerujem da nema boljeg načina da proslavimo njezin život i rad od odavanja priznanja nevjerojatnim ljudima koji posvećuju toliko vremena i truda da pomognu onima oko sebe - rekao je princ William u pismu.

I William i Harry, od samog početka podržavaju ovu nagradu i angažirani su u svim aktivnostima oko nje.

image

William i Harry 2021. godine, na majčin 60. rođendan

Yui Mok/AFP

Novac za financiranje prikuplja se donacijama, a dio novca, tvrdi se, stigao je i iz ostavštine princeze koja je imala samo 36 godina kada je stradala u prometnoj nesreći u pariškom tunelu Pont de l'Alma.

O toj ostavštini upravo pišu britanski mediji, analizirajući što je i kome tragično preminula princeza ostavila nakon smrti.

Tako Mirror piše kako je lady Di, iako vrlo mlada ipak imala napisanu oporuku. Takav je, kažu, običaj u aristokratskim obiteljima iz kakve je ona bila, a ujedno i kao supruga nasljednika britanskog trona, princa Charlesa.

image

Diana sa sinovima

Topham Picturepoint/Topfoto/Profimedia

Diana je, kažu, bila vrlo darežljiva u svojoj oporuci. Željela je biti sigurna da će oba njezina sina biti financijski zbrinuti nakon njezine smrti, ali je novac dala i kumčadi, omiljenim zaposlenicima i u humanitarne svrhe. U trenutku smrti ostavština bivše princeze od Walesa bila je procijenjena na više od 21 milijuna funti. Novac je stigao od njezine nagodbe u razvodu s princem Charlesom, ali i od dionica, nakita, gotovine, osobnih predmeta iz obiteljskog doma u Kensingtonskoj palači.

Iako su porezi na nasljedstvo odgrizli veliki komad tog bogatstva, smatra se da je nakon svih troškova ostalo više od 13 milijuna funti za nasljednike.

image

Princeza Diana 1996. godine

Mike Forster/Dmg Media/Profimedia

Paul Burrell, Dianin butler i osoba od povjerenja, dobio je 50.000 funti, a brojna kumčad vrijedne predmete poput slika i porculana. Dobrotvorne udruge s kojima je surađivala dobile su također više od 100.000 funti. Dio njezine odjeće i nakita određen je za prodaju u humanitarne svrhe, dio se čuva. Također, humanitarnim udrugama koje je odredila dopušteno je da u komercijalne svrhe koriste njezino ime i tantijeme koji su povezani s njom.

Sve što je ostalo, a po nekim procjenama to je oko 8,5 milijuna funti, bilo je namijenjeno prinčevima Harryju i Williamu. Tijekom godina, kroz pametna ulaganja, bogatstvo je naraslo opet na 20 milijuna funti. Dio tog novca prinčevi su dobili nakon 25. godine života, dio nakon 30. rođendana.

Princ Harry, koji ove godine nije došao u Veliku Britaniju na obilježavanje majčina rođendana, u famoznom intervjuu koji su on i supruga Meghan dali Oprah Winfrey, rekao je da su, nakon što su prestali obavljati dužnosti za kraljevsku obitelj te preselili u SAD, živjeli od majčina novca. Rekao je kako ga je "Tvrtka" (kraljevska obitelj) prestala financirati.

image

Meghan i Harry s Oprah Winfrey

Cbs/Ferrari/Profimedia

- Imali smo ono što mi je mama ostavila. Bez toga ne bih mogao ovo napraviti - rekao je tada odbjegli princ - Kao da je vidjela što će se dogoditi i bila s nama cijelo ovo vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:51