KUD DUREK TUD I ONA

Osebujna norveška princeza odrekla se dužnosti zbog svog dečka šamana: Odlazi u alternativnu medicinu

Princeza će zadržati svoju titulu, ali se odriče službenih dužnosti kako bi ‘stvorila jasniju granicu‘ između privatne i kraljevske uloge

Princeza Martha Louise od Norveške i šaman Durek Verrett

 Lise Aserud/Afp

Norveška princeza Märtha Louise napustila je svoje kraljevske dužnosti te više ni na koji način neće predstavljati kraljevsku obitelj, nakon što se zaručila s 47-godišnjim kontroverznim američkim šamanom Durekom Verrettom.

Princeza će zadržati svoju titulu, ali se odriče službenih dužnosti kako bi "stvorila jasniju granicu" između svoje privatne i kraljevske uloge. Sada će par raditi zajedno na zajedničkom poslu vezanom uz alternativnu medicinu. Njezin zaručnik poznat je po tome da je promovirao neutemeljene medicinske prakse, uključujući sugeriranje da je rak izbor. Amerikanac također tvrdi da je utjecao na slavnu glumicu Gwyneth Paltrow, koju naziva ‘svojom učenicom‘.

"Princeza Märtha Louise ‘odustaje od svoje pokroviteljske uloge‘ jer ona i gospodin Verrett nastoje ‘jasnije razlikovati svoje aktivnosti od dužnosti princeze u sklopu norveške kraljevske kuće‘", stoji u priopćenju palače, a kralj Harald V. odlučio je da će ona zadržati svoju titulu.

"Ona je svoje dužnosti obavljala s toplinom, brigom i dubokom predanošću", stoji u priopćenju, a kralj Harald Verretta je opisao kao ‘sjajnog tipa s kojim je vrlo zabavno‘.

"Pun je humora i puno se smijemo, čak i u ovom teškom vremenu. Mislim da smo i mi i on bolje razumjeli o čemu se tu radi i složili smo se da se ne slažemo", rekao je kralj za norveške medije.

image

princeza Martha Louise i Durek Verrett

Instagram

Princeza Märtha Louise rekla je da je "svjesna važnosti znanja temeljenog na istraživanju", ali da vjeruje da alternativna medicina može biti "važan oblik pomoći konvencionalnoj medicinskoj ustanovi". Dodala je i da je važno "razlikovati sebe kao privatnu osobu s jedne strane i sebe kao člana kraljevske obitelji s druge strane".

51-godišnja princeza desetljećima je izazivala kontroverze u Norveškoj zbog svoje uključenosti u alternativne tretmane, uključujući pokretanje škole koja je imala za cilj pomoći ljudima da "dođu u kontakt sa svojim anđelima". Optužena je za korištenje svoje kraljevske titule krive svrhe.

Godine 2002. udala se za norveškog pisca i umjetnika Arija Behna s kojim je dobila tri kćeri. Razveli su se 2017., a Behn, koji je govorio da pati od depresije, počinio je samoubojstvo na Božić 2019. godine.

U lipnju ove godine princeza Märtha Louise zaručila se za Verretta, a vijest o njihovoj vezi objavila je na Instagramu te na taj način preduhitrila potencijalne kritičare.

"Za vas koji osjećate potrebu kritizirati: smirite se. Nije na vama da birate umjesto mene ili da mi sudite. Šaman Durek je samo čovjek s kojim volim provoditi vrijeme i koji me ispunjava", poručila je tada.

Unatoč toj objavi, par je bio meta mnogih kritika u Norveškoj, a Verretta su opisivali kao ‘šarlatana, prevaranta i teoretičara zavjere.‘

image

Princeza Martha Louise od Norveške i šaman Durek Verrett

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Bivša norveška premijerka Erna Solberg opisala je njegove stavove kao "vrlo čudne" i "neutemeljene na činjenicama", dodavši da njegove ideje promiču teorije zavjere. Durek je inače Afroamerikanac koji samog sebe opisuje kao ‘šamana šeste generacije‘, a tvrdi da je uskrsnuo iz mrtvih te da je predvidio napade 11. rujna u SAD-u čak dvije godine prije nego što su se oni dogodili.

Također je rekao da su kritike s kojima se suočava uzrokovane rasizmom, dodavši da "nikada nije doživio toliko rasizma" kao kad je došao u Norvešku. Također se uspoređivao s Albertom Einsteinom i Thomasom Edisonom, tvrdeći da su "genijalci" i "neshvaćeni".

Na svojoj web stranici sebe opisuje kao "vizionara ‘Sadašnjeg doba‘" koji "demistificira duhovnost", a smatra i da je njegov rad utjecao na glumice Gwyneth Paltrow i Ninu Dobrev.

Istraživanje objavljeno u rujnu pokazalo je da samo 13% Norvežana smatra da bi princeza Märtha Louise trebala predstavljati kraljevsku obitelj u službenim dužnostima, prenosi BBC. Tu je informaciju komentirao i kraljevski biograf, koji je za lokalne medije rekao: "Mislim da je ovo više zbog okultnog fenomena s kojim je bila povezana, nego zbog princeze kao osobe."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:56