13,3 MILIJUNA KUNA

OSCAROVAC OSVOJIO NAJVEĆU ODŠTETU ZA KLEVETU U POVIJESTI AUSTRALIJE 'Ti članci o njemu su bili primjeri senzacionalističkog novinarstva najgore vrste'

 
Geoffrey Rush
 REUTERS

Glumac Geoffrey Rush, širem gledateljstvu najpoznatiji kao kapetan Barbossa u filmovima Pirati s Kariba, izborio je sudsku bitku protiv australskog izdanja Daily Telegrapha, u kojem je optužen za neprikladno ponađanje prema bivšoj glumačkoj kolegici Eryn Jean Norvill.

Presudom mu je dodijeljena najveća svota ikad presuđena u nekom sporu za klevetu u povijesti Australije. Oscarom nagrađenom glumcu dosuđena je naknada u iznosu od 2.9 australskih dolara, odnosno čak 13,3 milijuna kuna.

Rush je isprva tražio sudsku zabranu objavljivanja navoda u Telegraphu, a izdavačka kuća Nationwide News žalila se na prvobitnu presudu. Optužbe za neprimjereno ponašanje odnosile su se na kazališnu predstavu Kralj Lear iz 2015. u kojoj je Rush glumio s Eryn Jean Norvill.

Sudac Michael Wigney kazao je da je glumica bila "sklona pretjerivanju", a sporne članke nazvao je "neobzirnim primjerkom senzacionalističkog novinarstva najgore vrste".

GettyImages
Eryn Jean Norvill

Rushu je presuđena odšteta u iznosu od 850.000 australskih dolara, milijun dolara za minuli ekonomski gubitak, 919.678 dolara za budući gubitak i 42 tisuće dolara kamata.

Prvotno je Rush tražio više od 25 milijuna dolara odštete. Odvjetnik novina tvrdio je da Rush pokušava "ugasiti bilo kakvu kritiku", te da bi zabrana ponovne objave inkriminiranih navoda mogla imati porazan efekt medijskog praćenja #MeToo pokreta.

Geoffreyja Rusha je za neprikladno ponašanje optužila i glumica Yael Stone, što je on zanijekao. Telegraph je želio da se njeni navodi uvrste kako dokaz, ali sudac je to odbio po osnovi da bi to moglo dovesti do predrasude spram Rushu.

Rush je osvojio Oscara za najboljeg glumca 1996. godine filmom 'Shine', a za ulogu u filmu 'Shakespeare in Love' 1998. nominiran za sporednog glumca. Ulogom markiza de Sadea osvojio je 2000. svoju treću nominaciju za Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 05:17