UVREDLJIVI STIHOVI

Oglasio se Beyoncéin tim: ‘Riječ se nije koristila namjerno i na štetan način, ali bit će zamijenjena‘

Aktiviste za osobe s invaliditetom razbjesnio je izraz ‘spazz‘, koji se smatra pogrdnim za osobe koje boluju od cerebralne paralize

Beyoncé

 Zeja/Backgrid Uk/Profimedia/Zeja/Backgrid Uk/Profimedia

Beyoncé Knowles (40) pristala je promijeniti tekst pjesme "Heated" na svom novom albumu "Renaissance" nakon što je upotrijebila riječ koja je uvredljiva za osobe s cerebralnom paralizom.

Naime, obožavatelje i aktiviste za osobe s invaliditetom razbjesnila je sporna riječ "spazz", koja se pojavljuje u stihu u kojemu glazbena diva pjeva "Spazzin‘ on that ass, spazz on that ass". Ta riječ u govornom jeziku crnačke Amerike (slengu) znači "poludjeti" ili "boriti se", no često se koristi i kao skraćenica za spastičan (grčevit), osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sporni izraz smatra se pogrdnim za osobe s invaliditetom, posebice za one koji boluju od cerebralne paralize.

- Riječ koja se u pjesmi nije koristila namjerno i na štetan način bit će zamijenjena - rekao je Beyoncéin glasnogovornik za Insider, a prenosi The Telegraph.

Podsjetimo, ovo je drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je izraz "spazz" izazvao negodovanje u dijelu javnosti nakon što ga je upotrijebila i 34-godišnja reperica Lizzo u svojoj pjesmi "Grrrls". I ona je kasnije promijenila riječi, a i ispričala se na društvenim mrežama.

- Razjasnimo jednu stvar - nikad mi nije bila namjera i neću promovirati pogrdan jezik - napisala je tad.

Baš zato mnogi su ostali neugodno iznenađeni kad je i Beyoncé ponovila istu pogrešku, koju čak nije niti ispravila prije izlaska albuma.

- Prije samo nekoliko tjedana Lizzo su kritizirali obožavatelji koji su se osjećali povrijeđeno i iznevjereno nakon što je upotrijebila isti gnusan jezik. Srećom, ona je učinila pravu stvar i ponovno snimila pjesmu bez spornoga izraza.

Teško je povjerovati da je sličan potez prošao nezapaženo od strane Beyoncéina tima. Riječi su važne jer jačaju negativne stavove s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću i utječu na svaki aspekt njihova života - rekao je Warren Kirwan, glasnogovornik britanske humanitarne organizacije Scope koja se bori za jednakost osoba s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:51