SARAH HARDING

Od raka dojke u dobi od 39 godina umrla pjevačica benda Girls Aloud: ‘Borila se do zadnjeg dana...‘

Sarah Harding je u memoarima "Hear Me Out", objavljenima u ožujku, iznijela potresne detalje o svojoj borbi protiv raka dojke
Sarah Harding
 Max Nash/AFP

Sarah Harding (39), članica popularne englesko-irske pop skupine Girls Aloud, preminula je u nedjelju ujutro nakon borbe s rakom dojke.

Njezina majka obavijestila je javnost o smrti pjevačice na njezinom službenom Instagram profilu.

- U dubokoj žalosti moram podijeliti s vama vijest da je umrla moja prekrasna kći Sarah. Mnogi od vas znaju da je Sarah vodila bitku s rakom i da se snažno borila do zadnjega dana. Otišla je jutros u miru. Željela bih zahvaliti svima koji su joj pružali iskrenu podršku zadnjih godinu dana. Njoj je to puno značilo i davalo joj je snagu, poručila je slomljena majka Marie.

Britanskoj pjevačici rak dojke dijagnosticiran je prije više od godinu dana, a u kolovozu prošle godine objavila je da se karcinom proširio.

Sarah Harding je u memoarima "Hear Me Out", objavljenima u ožujku, iznijela potresne detalje o svojoj borbi protiv raka dojke.

- U prosincu mi je liječnik rekao da će mi predstojeći Božić vjerojatno biti posljednji... Ne želim znati točnu prognozu, ne znam zašto bi to itko želio - napisala je glazbenica u isječku knjige koji je objavio The Times.

image
Sarah Harding
Profimedia

Nakon što je napipala kvržicu u dojci, Sarah je bila podvrgnuta kemoterapiji i mastektomiji. Dva tjedna bila je i u induciranoj komi - naime, liječnici su joj u prsa uveli kateter koji omogućuje davanje lijekova za kemoterapiju izravno u krvotok. Iako joj je postupak donekle olakšao bolne simptome, dobila i po život opasne otekline u grudima i na vratu.

- U jednom trenutku drastično mi je pao krvni tlak i hitno sam prebačena na intenzivnu njegu. Odmah mi je uklonjen kateter, ali počeli su mi otkazivati pluća i bubrezi pa su me liječnici odlučili staviti u induciranu komu. Nisu vjerovali da ću se izvući, mojoj majci samo su rekli da se pripremi za najgore - otkrila je Harding u memoarima.

Opisala je i kako se osjećala nakon mastektomije.

- Vrištala sam nakon što sam se probudila poslije operacije... Sad imam samo hrpu šavova tamo gdje su mi nekad bile dojke... Ne mogu se više niti pogledati u zrcalu, ne mogu se suočiti s tim, jednostavno više ne izgledam poput sebe, ne prepoznajem se... Jako je teško probuditi se sa spoznajom da jedan dio mene nedostaje; nestao je dio moje ženstvenosti, a taj gubitak slama mi srce - iskreno je napisala pjevačica.

Napisala je knjigu u nadi da će njezina priča potaknuti veći broj žena da potraže liječnički savjet ako napipaju izraslinu na dojkama.

- Nemojte da vam pandemija covida bude izgovor, nemojte odgađati odlazak u bolnicu kao što je bio slučaj sa mnom - upozorila je glazbenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:11