‘ENDGAME‘

Novo ‘pljuvačko‘ štivo otkriva: William je nestrpljiv i svađa se s ocem, Kate je enigma samoj sebi, a Harry... On je jako dobro

Nova knjiga Omida Scobieja donosi niz senzacionalnih i nimalo laskavih tvrdnji o odnosima u britanskoj kraljevskoj obitelji

Kralj Charles III, kraljica Camilla, princ William i princeza Kate

 I-images/Eyevine/Profimedia/I-images/eyevine/profimedia

Omid Scobie ni prije nije bio omiljen među Britancima koji vole kraljevsku obitelj (a to je, još uvijek 62 posto ukupne populacije Otoka i više od 50 posto u svim dobnim skupinama), a novom, upravo objavljenom knjigom "Endgame", osigurao si je trajno počasno mjesto među metama kluba mrzitelja mrzitelja krune.

Među prvima se javio Piers Morgan, veliki branitelj krune i bespoštedni kritičar princa Harryja i Meghan Markle koji je svoju kolumnu u The Sunu naslovio biranim riječima: "Omid Scobie je lažljiva ulizica koja zarađuje za život trgujući smećem o kraljevskoj obitelji... Znam da je ‘Endgame‘ puna laži".

image

Naslovnica knjige Endgame Omida Scobieja

Scobie, koji je jedan od autora famozne knjige "Finding Freedom", o Megxitu iliti odlasku Sussexovih, Harryja i Meghan iz kraljevske obitelji, u svojem novom uratku bacio se na trančiranje odnosa među Windsorima, posebice prijestolonasljednika princa Williama i kralja Charlesa. Ukratko: kraljevska obitelj prepuna je ambicija, sumnji i nadmetanja, a u srcu svega su princ i princeza od Walesa, William i Kate.

Iako nastojanja da se baci negativno svjetlo na ovaj dvojac nisu novost, Scobie je u knjizi iznio niz senzacionalnih tvrdnji o njihovu stavu prema drugim članovima obitelji, posebice princu Harryju.

Prema pisanju The Independenta, Scobie se naveliko bavi navodnom svađom između kralja Charlesa i njegova starijeg sina. Williama opisuje kao ambicioznog, nestrpljivog princa, odlučnog da povede kraljevsku obitelj u budućnost, spremnog prekršiti pisana pravila i raditi na svoj način. Iako William poštuje oca, piše Scobie, razlike u njihovim stavovima mogle bi postati problematične u godinama koje dolaze. Otac i sin bliski su kada su u pitanju frustracije oko Harrya, ali se razilaze kada je u pitanju vođenje kraljevine.

image

Omid Scobie napisao je i knjigu Finding Freedom

Good Morning Britain/Ferrari/Profimedia/Good Morning Britain/ferrari/profimedia

On opisuje Buckinghamsku i Kensingtonsku palaču, dakle urede kralja i princa, kao "košnice koje zuje od nadmetanja i različitih planova i ideja o modernizaciji monarhije". Za razliku od svojeg oca koji je "znao gdje mu je mjesto" dok je desetljećima čekao da zasjedne na prijestolje i bio u sjeni obožavane kraljice Elizabete II., William je mnogo ambiciozniji. Inače, prema anketama iz lipnja ove godine, princ William je najpopularniji član kraljevske obitelji (95 posto), a slijede ga princeza Anne i supruga Kate s 93 posto. Kralj Charles je tek četvrti sa 62 posto.

Kroz niz događaja iz 2019. godine, Scobie analizira odnos britanskih medija s princem i princezom od Walesa. Princ Harry u raznim je intervjuima i dokumentarnoj seriji "Harry i Meghan" za Netflix, tvrdio kako priče o Meghan cure s Dvora, a negativno pisanje o njoj trebalo je skrenuti pozornost s drugih članova kraljevske obitelji.

Primjer za to je odmor Williama i Kate u dvorcu Balmoral u Škotskoj u ljeto 2019. godine, koji je prema Scobieju bio "predstava za javnost". Naime, par su mediji tada obasuli pohvalama jer su bukirali let danas nepostojećim avio-prijevoznikom Flybe za skromne 73 funte, dok su Harry i Meghan u tom razdoblju imali četiri leta privatnim zrakoplovima u 11 dana.

image

Princ William i princ Harry

Paul Marriott/Imago Stock&people/Profimedia/Paul Marriott/imago Stock&people/profimedia

Scobie tvrdi kako javnost nije znala da avion u kojem su bili William i Kate, nije imao logo tvrtke. Kako su šefovi htjeli da njih dvoje koriste zrakoplov s oznakama, jedan je takav prazan poslan u Škotsku i odmah se vratio, također prazan, nakon što je prinčevska obitelj stigla u Aberdeen. Dva leta ostavila su popriličan karbonski otisak, četiri i pol tone ugljičnog dioksida, preciznije.

"Njihovo savršeno obiteljsko putovanje razotkriveno je u pravom svjetlu, bila je to predstava za javnost", napisao je Scobie. Doduše, izvor blizak obitelji izjavio je kako par nije znao da dodatni let niti su tražili poseban tretman.

Scobie u knjizi također tvrdi kako William misli da je "vojska terapeuta" Harryju isprala mozak.

Autor smatra da je odnos među braćom, nasljednikom krune i rezervom, teško popraviti jer je ponor između njih sve dublji. On tvrdi kako William vjeruje da je Harry naškodio obitelji svojim javnim istupima i "kalifornijskim" stavom o vlastitoj veličini. Razni terapeuti nisu pomogli Harryju i stariji ga brat "više ne prepoznaje".

"Wiliam osjeća da je izgbio Harryja i ne želi poznavati ovu verziju princa", povjerio je neki insajder Scobieju.

S druge strane, Harry je navodno spreman krenuti dalje, bez obzira na to hoće li on i Meghan dobiti isprike "zbog svega što su doživjeli od obitelji od svojeg vjenčanja".

Posebno se bavi, o čemu se puno pisalo ovih dana, odnosom Kate i Meghan koji je od početka bio klimav - Kate je, provela "više vremena pričajući o Meghan nego pričajući s njom" i "šaljivo bi se stresla kada bi se spomenulo Meghanino ime".

A Kate, princeza od Walesa je, po Scobieju, "ostvarenje sna za instituciju" - buduća kraljica je, piše, "uspješno potisnula stvarnu sebe, postala enigma za javnost, a možda i za sebe samu".

image

Kate, princeza od Walesa

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Jedan od najvećih krimena koji Scobie pripisuje Williamu je da je on, kada je umrla kraljica Elizabeta, "ignorirao brata" te je Harry "bio prepušten sam sebi". Poznato je da je kralj Charles nazvao Harryja i rekao mu da odmah dođe u dvorac Balmoral gdje je kraljica Elizabeta provela posljednje tjedne života i gdje je preminula, no on je bio prisiljen platiti privatni let 37.000 funti, jer je William organizirao let samo za sebe i prinčeve Andrewa i Edwarda.

Scobie govori i o tome kako je Harry za smrt svoje bake doznao "iz vijesti". Njegov je zrakoplov kasnio zbog loših vremenskih uvjeta, vijest o kraljičinoj smrti objavljena je u 18.30, a Harry sletio u Aberdeen u 18.50 - Meghan mu je poslala poruku da je nazove jer je na BBC-u vidjela što se događa.

"Harry je bio slomljen. Kraljica mu je značila sve", piše Scobie koji se u knjizi bavi i rasizmom te raspravom o tome tko se pitao kakve će boje kože biti sin Sussexa Archie, odnosom prema princu Andrewu i drugim temama koje većinu Windsora prikazuju u nimalo laskavom svjetlu.

image

Princ Harry i Meghan Markle

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

S druge strane, tvrdi, Harry je jako dobro. Usprkos tome što nema gotovo nikakav odnos s ocem, bratom i ostatkom familije u Ujedinjenom Kraljevstvu, on je usredotočen na očinstvo, na svoju djecu Archieja i Lilibet. Scobie kaže da veliku pažnju posvećuje mentalnom i tjelesnom zdravlju, radi s osobnim trenerom, planinari, vozi bicikl, prakticira ledene kupke.

Kada je obitelj u pitanju, ni njegova supruga Meghan ne može se pohvaliti idiličnom slogom - upravo je objavljeno kako joj prijeti još jedno suđenje za kaljanje ugleda njezine polusestre Samanthe Markle. Ona tvrdi da ju je Meghan popljuvala jer je ona razotkrila njezine laži o usponu "preko trnja do zvijezda" i traži 75.000 dolara odštete. Suđenje bi se trebalo dogoditi za godinu dana, u Tampi na Floridi, no još uvijek postoji mogućnost da sudac, kao i prošlu odbaci i ovu tužbu, pa do susreta sestara na sudu ni ne dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:17