ANALIZA SLUČAJA

Novinar Voguea stao na stranu glumice: Zašto je vrijeme da počnemo vjerovati Amber Heard?

Neovisno o tome jesu li glumičine tvrdnje istinite ili ne, nisu li njezini nemilosrdni memovi sami po sebi oblik nasilja?

Amber Heard

 Shawn Thew/AFP

Detalji svjedočenja bivših supružnika Johnnyja Deppa i Amber Heard vrlo su mučni, nasilni i jezivi te sadrže vrlo intimne anegdote iz njihova kratkotrajnoga braka.

Općenito govoreći, iskazi svjedoka mogu biti uvjerljivi, no s dva aktera na optuženičkoj klupi ne možemo biti sigurni u apsolutnu istinu.

Podsjetimo, slavni glumac Johnny Depp traži odštetu od 50 milijuna dolara nakon što je njegova supruga i glumica Amber Heard napisala članak za The Washington Post u kojem iznosi da je bila žrtva obiteljskoga zlostavljanja, ne navodeći ničija imena.

Usprkos tome što je Visoki sud u Londonu prethodno utvrdio da su tvrdnje da je Depp tukao svoje bivše djevojke "suštinski istinite", korisnici interneta većinom su stali na stranu glumca šireći po društvenim mrežama i proširili hashtagove #JusticeForJohnnyDepp te #AmberTurd.

image

Amber Heard

Shawn Thew/AFP

Kako piše Vogue, mržnja prema glumici na društvenim mrežama poprilično je opipljiva te se može osjetiti po okrutnim memovima koji se sastoje od usporedbe uočenih razlika sa žrtvama obiteljskoga nasilja, a također ismijavaju glumičin izgled u sudnici što predstavlja običnu mizoginiju.

Tvrtka koja proizvodi šminku koju je Heard koristila za prekrivanje modrica napravila je TikTok video u kojemu osporavaju njezine tvrdnje. Glumica je sustavno ismijavana što nas, kako piše Vogue, dovodi do pitanja - Jesmo li stvarno toliko izgubili pojam o ozbiljnosti ovih optužbi?

image

Amber Heard

Steve Helber/AFP

Što ovo tek govori žrtvama zlostavljanja koje razmišljaju o tome da i same istupe u javnost? Neovisno o tome jesu li glumičine tvrdnje istinite ili ne, nisu li njezini nemilosrdni memovi sami po sebi oblik nasilja? Nije li vrijeđanje na društvenim mrežama vrsta psihološkoga napada?

Vrijeme je da se povuče crta i da se vjeruje ženama. Vrijeme je da se vjeruje Heard, navodi Vogue. Britanski sudovi vjerovali su da je Depp tukao svoju bivšu ženu. Što nas ostale sprječava da u to povjerujemo, pita se Vogue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:44