LUKSUZNO PUTOVANJE

Nove drame za hit seriju: ‘Podmitili su organizaciju koja određuje pobjednike Zlatnog globusa‘

‘Ponašali su se prema nama kao da smo kraljice i kraljevi‘, rekao je jedan sugovornik, član Udruge stranih dopisnika u Hollywoodu
Lily Collins u Netflixovoj seriji ”Emiliy u Parizu”
 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Nominacije za ovogodišnje nagrade Zlatni globus izazvale su mnogo čuđenja i ljutnje.

Serija "Emily u Parizu", koju je Netflix prošle godine kupio od Paramounta, nominirana je u kategoriji za najbolju televizijsku seriju, mjuzikl ili komediju, a glavna glumica Lily Collins za najbolju glumicu u seriji, mjuziklu ili komediji. Kako je taj 'Seks i grad za milenijalce' imao prilično mlake ocjene - Rotten Tomatoes 63 posto, publika 58 posto - nominacije su izazvale mnogo čuđenja.

Začudila se čak i nominirana Lily Collins.

Bilo je mnogo kvalitetnijih, gledanijih i maštovitijih projekata koje su nominacije zaobišle.

Prošlog vikenda raspravu o njima dodatno je raspirio Los Angeles Times. I opet je u prvom planu "Emily u Parizu" s novom dramom.

Taj je list objavio veliku priču o navodnim etički upitnim postupcima i koruptivnoj kulturi koja vlada unutar Udruge stranih dopisnika u Hollywoodu (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) vrlo utjecajne organizacije koja trenutno broji 87 članova, a koja rukovodi Zlatnim globusom i svojim glasovima određuje pobjednike.

U LA Times pišu o "sveprisutnoj percepciji da se članove može pridobiti posebnim izrazima pažnje". Ta organizacija nije velika pa je, kako je novinarima otkrio jedan od sugovornika, mnogi smatraju odličnom metom za lobiranje za svoje projekte. To je neizvedivo ili barem gotovo nemoguće s Oscarima jer za njih glas daje 9400 članova američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Kao primjer korupcije navode putovanje više od 30 članova HFPA-e u Pariz, na račun Paramount Networka, 2019. godine, u sklopu kojeg su posjetili set serije "Emily u Parizu". Radilo se dva noćenja u hotelu s pet zvjezdica Peninsula Paris gdje sobe stoje oko 1400 dolara za noć, te novinskoj konferenciji i ručku u Musée des Arts Forains, raskošnom privatnom muzeju.

- Ponašali su se prema nama kao da smo kraljice i kraljevi - rekao je jedan sugovornik koji je tada bio u Parizu, te dodao da je na ovom događanju bili i novinara koji nisu članovi HFPA-e. Inače, vrijednost poklona koji smiju primiti članovi HFPA-e ne smije prelaziti 125 dolara, no to se pravilo zaobilazi na različite načine.

Priča o raskošnom putovanju i kraljevskom tretmanu potencijalnih glasača, dodatno će zagorčati život Lily Collins koja je već ionako u središtu prave oluje negativnih reakcija, posebno fanova serije "I May Destroy You" i glumice Michaele Coel. Tvrde da je Collins nominirana samo zato što je bjelkinja, a otac joj je slavni Phill Collins koji joj je, kako sumnjaju mnogi, 'kupio' nominaciju.

"I May Destroy You" ionako spada u dramske serije, dakle u sasvim drugu kategoriju nagrade. No, problem je mnogo širi: izostanak nominacija za tu hvaljenu seriju, kao i druge projekte koje su radili Afroamerikanci, poput "Da 5 Bloods". Drama oko nominacija koja se ne stišava već danima bacila je sjenu na priredbu koja se održava 28. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:13