UVARIOPSIS DICAPRIO

Nova vrsta drva nazvana po Leonardu DiCapriju: ‘Cijenimo podršku u kampanji za zaštitu šume Ebo‘

Zimzeleno je to drvo s velikim žućkasto-zelenim cvjetovima, koje je pronađeno u šumi Ebo u Kamerunu

Leonardo DiCaprio 

 Jordan Hinton/ Image Press Agency/NurPhoto/ via AFP

Nova vrsta drva nazvana je po glumcu Leonardu DiCapriju kao počast kampanji holivudske zvijezde protiv sječe drveća, objavio je u četvrtak londonski Kraljevski botanički vrt.

Zimzeleno drvo s velikim žućkasto-zelenim cvjetovima, koje je pronađeno u šumi Ebo u Kamerunu, prva je nova vrsta koju su 2022. službeno proglasili botaničari iz poznatih vrtova u londonskoj četvrti Kew.

Znanstveni naziv stabla - Uvariopsis dicaprio - priznanje je radu 47-godišnjeg američkog glumca na sprječavanju sječe u ugroženoj šumi, gdje je pronađen jedini poznati primjerak stabla.

Holivudska zvijezda pokrenula je kampanju na društvenim mrežama nakon što je Kamerun dao dopuštenje za sječu u netaknutom rezervatu divljih životinja 2020. godine.

Koncesiju je mjesecima kasnije otkazao predsjednik Kameruna Paul Biya, "zasigurno dijelom i zbog njegove podrške", napisali su znanstvenici u online časopisu PeerJ, misleći na DiCapria.

"Vrlo cijenimo podršku koju nam je Leo pružio u kampanji za zaštitu šume Ebo prošle godine pa se činilo prikladnim odati mu počast na ovaj način", rekao je Martin Cheek, koji vodi tim za Afriku u Kewovom odjelu za identifikaciju i imenovanje.

"Da je koncesija za sječu drva ostala na snazi, vjerojatno bismo izgubili ovu vrstu zbog sječe drva i poljodjelstva za čiju se potrebu obavlja sječa i paljenje šuma", dodao je Cheek.

Uvariopsis dicaprio privremeno je naveden kao kritično ugrožen.

Jedini poznati primjerak, visok četiri metra i ima samo muške cvjetove, otkriven je pored pješačke staze, rekli su znanstvenici.

DiCaprio, najpoznatiji po filmu "Titanic" iz 1997. godine, glumio je astronoma u Netflixovoj komediji "Don't Look Up" o znanstvenicima koji pokušavaju privući pozornost svijeta na komet koji ide prema Zemlji.

On sam je ipak bio kritiziran jer je 2016. letio privatnim zrakoplovom kako bi preuzeo ekološku nagradu.

Znanstvenici u Kewu daju imena novim vrstama biljaka i gljiva više od 150 godina.

Nije neobično da vrste dobiju imena po slavnim osobama.

Parazit karipskog raka ime je dobio po reggae zvijezdi Bobu Marleyju, australska konjska muha dobila je ime po pjevačici Beyonce, a žaba je dobila ime po princu Charlesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 15:11