VLADARICA IZ SJENE

Nazivaju je kraljicom stila ultrakonzervativnog režima, a dizajnerskim čizmama lako ‘gazi‘ ostale šeikove žene

Moza bint Nasser posvetila je velik dio života promicanju obrazovanja, no posljednjih je dana u središtu interesa - njezin ormar

Moza bint Nasser

 Mohammed Abed/Afp/Profimedia

Supruga katarskog šeika Moza bint Nasser Al Missned posvetila je velik dio svog javnog života promicanju obrazovanja, no posljednjih je dana u središtu interesa svjetske javnosti - njezin ormar.

Moza, koja je majka sadašnjeg katarskog emira i supruga bivšeg vođe Hamada bin Khalife al Thanija, slovi za jednu od najelegantnijih žena na svijetu. 63-godišnjakinja je također moderno lice jednog od najrepresivnijih režima na svijetu, koji zabranjuje homoseksualnost i koji je u prošlosti podržavao islamističke terorističke pokrete diljem Bliskog istoka.

image

Moza bint Nasser

Niklas Halle‘n/Avalon/Profimedia

The Guardian je opisao Mozu kao "prosvijetljeno lice duboko konzervativnog režima", a također je nazivaju "stvarnom vladaricom Katara."

Kako prenosi NY Post, Moza se naširoko smatra i omiljenom među suprugama svoga supruga šeika. Par ima sedmero djece u dobi od 31 do 44 godine. Moza je rođena u Katru, a odrastala je u Egiptu i Kuvajtu, gdje je njezin otac živio u egzilu kao protivnik režima. U Katar se vratila 1977., u dobi od 18 godina, kako bi se udala za Hamada bin Khalifu Al Thanija, člana katarske kraljevske obitelji koji je na kraju svrgnuo vlastita oca državnim udarom 1995. godine. Moza je druga od njegove tri žene.

I dok ženama u Katru još uvijek nije dopušteno studirati, putovati u inozemstvo ili baviti se nekim poslom bez dopuštenja muških rođaka, Moza naizgled uživa veliku slobodu, posebno što se tiče putovanja i odjeće. Mnogi to pripisuju njezinu statusu ne samo supruge bivšeg vladara, već i majke sadašnjeg emira Tamina bin Hamada al Thanija, koji se 9 godina morao natjecati sa svojih 10 braće i polubraće kako bi došao na prijestolje. Njegovih 13 sestara, pogađate, nisu bile konkurentne za prijestolje.

Moza, koja je opisana kao ‘Babe Paley Bliskog istoka‘, godine 2015. bila je uvrštena na međunarodnu listu najbolje odjevenih. Poznata je po svojim često kopiranim turbanima koje zna upariti s vintage sunčanim naočalama Persol. Na Instagramu čak postoji i profil koji je posvećen njoj i njezinom modnom izričaju, a koji prati više od 214 tisuća ljudi.

Njezina fascinacija modom također je utjecala i na određene poslovne odluke. Tako je 2010. katarska obitelj kupila londonsku kultnu robnu kuću Harrods za 1,7 milijardi dolara. Dvije godine kasnije uzeli su i legendarnu talijansku modnu kuću Valentino za više od 857 milijuna dolara.

"Osim što je lijepa žena, također je i vrlo smirena, govori tihim glasom i zna što želi", rekao je jednom prilikom brazilski dizajner Victor Dzenk za novine O Globo. "Tražila je od mene neke izmjene na komadima koje je naručila. Na onima koji su imali kratke rukave, tražila je duge, a na onima koji su imali duboki izrez, tražila je da izgledaju diskretnije", dodao je.

Moza je također poznata po svojoj spretnoj sposobnosti prilagođavanja vintage Chanelovih komada kako bi oni bolje odgovarali katarskoj skromnosti, a također je ljubiteljica dizajnerskih komada koje potpisuju Jean Paul Gaultier i Christian Dior.

"To je moj način kako se mentalno počastim. Kada sam iscrpljena, odem u svoju garderobu i pregledam svoje ormare te pokušavam kombinirati i popraviti stvari", objasnila je za arapsku verziju Voguea. Također je dodala da nema stilista "jer ne bi našla nikoga tko razumije što želi."

Tijekom državnog posjeta Britaniji 2014., Moza je nosila Chanel couture odijelo s čizmama na petu, što je navelo britanskog dizajnera Juliena Macdonalda da primijeti kako "od Jackie O. nijedna prva dama nije imala takav globalni odjek u smislu mode". Tijekom tog posjeta, također je nosila i zelenu Diorovu suknju i sako u parlamentu, crvenu Valentino haljinu u Buckinghamskoj palači te crno-zlatnu Armani kombinaciju na sastanku s britanskim poslovnim čelnicima. Tijekom posljednjeg dana posjeta nosila je bordo sako na dvostruko kopčanje koji je ručno izradio tim Jeana Paula Gaultiera te cijeli outfit nadopunila Cartierovim nakitom.

Mozu često fotografiraju tijekom njezinih putovanja u Pariz, a također je i redoviti gost na modnim revijama. Među njezinim bliskim prijateljicama je i bivša brazilska manekenka Bethy Lagardere, koja je bila udana za pokojnog milijardera i vlasnika Hachettea Jean-Luca Lagarderea.

"Jako je zanima kultura", rekla je za The Post brazilska spisateljica Nelida Pinon, koja je suprugu katarskog šeika pozvala na brazilsku Akademiju književnosti u Rio de Janeiru. "Ona je očaravajuća žena... Vrlo elegantna, ali i nevjerojatno prizemna. Nikada ne biste pomislili da je netko tko je tako važan toliko ležeran", dodala je.

Umjesto večere u otmjenom restoranu, rekla je Pinon, Moza je preferirala tradicionali ‘comida por quilo‘, gdje se hrana poslužuje na kilogram, odnosno slično švedskom stolu, gdje se sve što pojedete naplaćuje prema potrošenoj količini umjesto po osobi ili po tanjuru.

Ali nisu baš svi obožavatelji Moze. Ona je također bila optuživana da je manipulirala usponom svoga sina na vrh te je kritizirana zbog toga što se nije više usredotočila na ženska pitanja. U međuvremenu je uživala slobodu i posvetila se vlastitom obrazovanju. Magistrirala je javne politike u islamu, a ima i diplomu iz sociologije. Počasne doktorate dodijelili su joj Virginia Commonwealth University, Texas A&M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London i Georgetown University.

image

Moza Bint Nasser

Clemens Bilan/Afp

Godinama je radila na promicanju reformi obrazovanja u svojoj zemlji kroz Katarsku zakladu za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice, neprofitnu organizaciju koju je utemeljio njezin suprug one godine kada je postao emir. Grupa je angažirala institucije kao što su Sveučilište Georgetown i Medicinski koledž Weill Cornell za stvaranje katarskih kampusa. Također je imenovana posebnom izaslanicom UNESCO-a za obrazovanje 2003.

Za ceremoniju otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru odabrala je elegantnu dizajnersku odjeću. Riječ je o Pradinoj haljini i Chaumet brošu s krilima, koji je također nosila 2010. kada se Katar kandidirao za domaćina prvenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:50